При мръсен въздух забраняват "цапащите коли" в градовете

Всяко населено място ще определя зоните с ограничения
53
При мръсен въздух забраняват "цапащите коли" в градовете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С цел намаляване на замърсяването на въздуха кметовете ще имат правото да забраняват движението на "цапащи коли" в определени зони. Това ще стане от юни 2022 г., реши парламентът с промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Общинските съвети ще могат да ограничават движението на определени категории превозни средства на територията на съответната община и да създават зони с ниски емисии на вредни вещества в случаите, когато има замърсяване на въздуха.

Ще бъдат въведени 5 екологични групи, като още след 12 юли тази година при преминаване на автомобилите на технически преглед ще се издават и екостикери, с които ще се определя в коя група попада колата. В стикера ще има и чип с информация за превозното средство, екологичната група и собственика.

В зоните с ниски емисии може да се забранява и използването на определени отоплителни уреди, които замърсяват околната среда, каквито са например печките на дърва и въглища.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: въздухколикметове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
пушачи не ходят там преди 3 години
Както обикновено неясно и двусмислено обяснено, а още по-неясно как ще се прилага идеята. Например ако караш до центъра на гориво и пушиш като военен жуган, но гасиш двигателя и я бутате колата през зоната-проблем ли е или може така да си я буташ? Ако си с омазана с кал кола, но имаш чип за евро 6-7 или 21, може ли?Да караш колело с двг или каруца с двигател и без номера? Ако чипът се манипулира? Конкретиката е важна, защото иначе се почва, ..ами...20лв, а ефекта отсега е ясен=НУЛА
48
1
 
8
 
! Отговори
сравнение преди 3 години
Имам съседи които през зимата изгориха 4 тона въглища.Такова количество гориво моята кола е изгорила за 20 години!Замърсяване от колите има само в 2 големи града целогодишно.През зимата когато се запалят печките замърсяването е десетки пъти повече.Така,че колите са нищо пред печките.Печките замърсяват в цялата страна,не само в София!
47
1
 
10
 
! Отговори
емо преди 3 години
праха по асфалта и по паветата той прави ФПЧ ,а не толкова пушека от ауспуха. На Фандъчката и казаха да мие по често улиците ама кой да чуе
46
1
 
7
 
! Отговори
Кво, квооо?! преди 3 години
"може да се забранява и използването на определени отоплителни уреди" ?! Я пак !!! А какво мисли конституционния съд по въпроса! Като не ви харесва да се отоплявам от ПДЧ събирано от контейнерите , ще ми осигурявате БЕЗПЛАТНО отопление на жилището ми, съобразено с европейските стандарти! Правото на живот е с приоритет пред наредбите на разни калинки!
45
11
 
2
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
До ???Ти не виждаш ли черното дето излиза от аспуха на всеки втори таралясник,че си позволяваш да задаваш меко казано тъпии въпроси?ЪЪЪ?
44
1
 
4
 
! Отговори
Издънкова преди 3 години
ААА Милениум център и още два небостъргача построени в зелената полщ на НДК бълват чист планински въздух !!!Хилтън Златен век и още колко да изброявам са само част от ""ЧИСТИЯТ ВЪЗДУХ" КЪЩИТЕ В БОЯНА КЪДЕТО СПИРАТ ПРИТОКА НА ЧЕСТ КИСЛОРОД ОТ УНИКАЛНАТА ВИТОША ? ЗАВЕДЕНИЯТА ПО ЦЕНТЪРА БЪЛВАТ ЧИСТ ВЪЗДУХ ОТ абсорбциите СИ !!!ДА СТРОИШ В ДВОРА НА ФРЕНСКАТА ГИМНАЗИЯ В ИДЕАЛЕН ЦЕНТЪР Е ЧИСТ ВЪЗДУХ НАЛИ !!!КМЕТА НА СОФИЯ Е ЗА ЗАТВОР КАКТО И ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ!!!
43
1
 
12
 
! Отговори
Док преди 3 години
Искам да видя с очите си как ще забранят на "берачите" да си горят в печките къде що намерят по кофите. Ако ги възпрат, аз си изхвърлям 22 годишния таралясникк на скрапа и си купувам нова кола от магазина.
42
3
 
15
 
! Отговори
??? преди 3 години
А какво общо имат автомобилите със замърсяването на въздуха?!Всички знаем, че отоплението замърсява, а автомобилите са пренебрежимо малък замърсител на въздуха
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново някаква герберска не работеща глупост
40
3
 
1
 
! Отговори
dakotabg преди 3 години
До ала бала:Да ти го напортокала!
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общината умело се прикрива със Колите , замитайки проблема , че сме се превърнали във Евробунище ........Айдука вика : Дръжте Айдука !!!!
38
1
 
18
 
! Отговори
Некойси преди 3 години
Абе кой ще решава колко количество сажди в изгорелите газове е кат.1 или кат.4? Няма такава пародия, приятел от София, Дианабад си купи 2 коли, в рамките на 2 седмици му откраднаха катализаторите и на двете... Познайте дали куките или някой го интересува. Цялата работа е дайте да стрижеме овцата ама то вече по овцата не остана какво да се стриже...
37
2
 
8
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Буци, продаде България на Баба Шмеркел. А тези пари ги напъха в шкафчето. Време е да си ходиш доброволно, че иначе може да се окаже че с тези пари трябва да си купуваш здраве. На тебе, и на твоето семейство. Хайде върви по дяволите...или при Бай Ставри.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Общинате Не и харесват старите ни коли - цапат, е и на нас Не ни харесват старите Трамвай - дрънкат !!!! Общините да си водят контрол на Витамините отделящи от изгаряне на Евробуклука !!!!!!
35
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи стари коли не може, а да горите отпадъците на Европа може?!?
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи стари коли не може, а да горите *** на Европа може?!?
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Буци шкафчетата Буци , гориш *** на цяла европа , колите ти виновни сега Буци оставка и затвор суджук
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази снимка със стол в автомобила е като от третия свят. Стол в автомобила и отгоре лаптопа. Бай *** и сланинка да метне върху столчето да разкош.
31
4
 
22
 
! Отговори
Joko преди 3 години
Не очаквайте нищо разумно докато ни управляват Тикви, пекински патици, Теменуги и .... всякаква подобна ***.
30
5
 
12
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
А мpъсните герпендели с престъпника Мутрата най отгоре кога ще ги забраним?