БСП: Семейно подоходно облагане за справяне с демографията

Нинова обещава на майки студентки по 6 500 лева
85
БСП: Семейно подоходно облагане за справяне с демографията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е държавата с нарастваща и най-висока смъртност измежду всички държави-членки на ЕС. През 1990 г. коефициентът на смъртност е бил 9,4‰. За 2017 г. той е 15,5‰, при 9,8‰ за ЕС. Продължаващите миграционни процеси на младите хора са една от основните предпоставки за стареене на нацията. За последните 10 г., само по официална статистика, близо 200 хиляди българи са напуснали страната, 70% от които са до 40 години. Причините за продължаващата емиграция на хора в трудоспособна и детеродна възраст са комплексни, но основните са продължаващото изоставане в равнищата на доходите спрямо останалите държави-членки на ЕС, липсата на социална сигурност и на перспектива за професионално развитиеза младите хора, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Системата за социална защита осигурява слаба подкрепа за работещи родители, смятат социалистите. По думите на Корнелия Нинова демографската криза не се бори с приказки, а с конкретни действия. Затова една от първите стъпки, предвидени в управленската програма на БСП, е въвеждането на семейно подоходно облагане за работещите родители – необлагаем минимум от 500 лева месечно за всяко дете, навършило 18 години. Мярката ще обхване над 750 хиляди семейства. Предвижда се след навършване на 18 години данъчната преференция да се прехвърля от родителите към младежите, като навършилите пълнолетие български граждани няма да плащат данък върху доходите от труд до навършване на 26 години.

Качеството на детското и майчиното здравеопазване не е на нужното ниво, смятат от левицата. Здравната политика в момента е ням свидетел на случващото се. Вместо да бъде дългосрочен и активен механизъм за преодоляването на негативните процеси, тя се адаптира към тях.  Една от мерките, които БСП ще предложи след спечелването на изборите,  е до навършване на 14-годишна възраст лекарствата за децата да са безплатни. Изразено в цифри, това са 130 милиона лева годишно за 1 милион деца. Предвиждат се и безплатни детски градини за близо 220 хиляди деца. Предлага се увеличаване на размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата и от 380 лв. то да стане 650 лв. Така 60 хиляди майки годишно ще бъдат подпомогнати в отглеждане на децата си.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се ангажира още еднократната помощ за майки студентки да стане от 2 880 на 6 500 лв. Тази мярка ще обхване над 6 хиляди  жени и за нея ще бъдат отделени 20 милиона лева от бюджета. В същото време еднократната помощ, която ще бъде предоставяна за всяко второ и трето дете на осигурени за минимум 24 месеца назад родители, ще бъде в размер на 6 500 лв.

 За БСП не на последно място за справяне с демографската криза са действията, свързани с реформата в образователната система. Състоянието на образованието е един от факторите, които оказват влияние за несигурната заетост и доходи и за създаване на устойчиви нагласи за миграция. Една от първите стъпки, които левицата ще предложи, е  за целия период от 1 до 12 клас учебниците да бъдат безплатни. Мярката ще обхване 580 хиляди деца и ще струва на бюджета 50 милиона лева годишно. Семействата с ниски доходи ще получават помощ от 250 лева в началото на учебната година. Освен за  първокласниците, това ще важи и за учениците от втори, трети и четвърти клас, или за 120 хиляди български деца.

У нас расте броят на българските граждани, живеещи под прага на бедност – близо 2 милиона от населението ни, изтъква Нинова. БСП ще предложи комплексни мерки, които да осигурят заетост от над 76% във възрастовата група 20 –64 г., поддържане на ниски равнища на младежката безработица под 15%, както и съществено намаляване на броя на трайно безработните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KlmТи от работливите ли си? Ако си толкова раотлив, колкото и умен, горко на обществото ни!Нали тези, които гласуват за БСП си спомнят БКП, на кято бесепарите уж са наследници! Нали БСП построи модерна България върху руините на примитивното, изостанало Царство България! А ти си гризи ноктите и измисли нещо по-убедително!
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Справяне с демографията? А кога ще се справим с физиката, с математиката? С литературния български вече се справихме! Ех, кажи му "журналист" и повече не го обиждай!
64
4
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
БГ е единствената страна в Европа, където няма необлагаем мин. Толкова са алчни БКП богаташите. И после се чудете, защо бягали българите в чужбина. Не само бягат, ами и гражданството си сменят и данъци ще видите на кукувиче лято. Правете изкуствено деца, те като осъзнаят кое, накъде е, и те ще избягат.
63
0
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Да се подпомагат работещите родители,не гласоподавателите.Детски и майчинство,само ,ако си осигурен,ама не подпирал се на метлата 6 месеца,а работил наистина.
62
2
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Орязване на заплатите на апаратчици на Герб, а бе изобщо да бъдат изгонени и на тяхно място да се назначат хора на БСП
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Семейното подоходно облагане има смисъл ако дела на сивата икономика не е голям, но в България при управлението на мутродемократите дела на сивата икономика е огромен и продължава да разсте, въпреки че мутрите твърдят обратното.
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според предлаганото от Нинова, гласоподавателите на ГЕРБ да се множат, а работливите да се цоцат и да ги изхранват.
59
4
 
5
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Подоходно облагане за всички!!!Необлагаем мин доход!!
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моделът за демографска политика може да го копират от това, което направоха в България през 70-те години. Примерно едно от нещата беше размера на детските надбавки - за всички за първо дете 5 лева, за второ 15 лева, за трето 35 лева, а за всяко следващо по 5 лева. Сега сумите може да са по-различни, защото онези 5 лева са като 100 лева сега, но принципа е важен. При семейно подоходно облагане, може за първо дете сумата да е 1% от дохода на родителите, за второ дете да е 5%, за трето 10% и по 1%
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пак ги заби съчмата да стоят комунизъм.
56
1
 
0
 
! Отговори
До 54 преди 3 години
По важно било да го има по принцип - кайсии. Треа има смисъл неккъф.
55
2
 
10
 
! Отговори
Klm преди 3 години
Гениално, така тъпите и мързеливите, (каквито са предимно гласоподавателите на БСП) да се множат, а работливите да се цоцат и да ги изхранват.
54
4
 
2
 
! Отговори
До спрете се, гербав преди 3 години
Няма спирка - целия. Иначи по същество как с по - горните мерки ше се бори демографската криза не е ясно :)) катоме са предложили да затворят границите ( като едно време ) или ергенски данък пак добре. :))
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
hotel sliven e kato rumen radev...goliam visok rast, ama niama dobri kachestva...;-)))...niama softwere...;-)))
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди време имаше ергенски данък, сега го заменят със семейно подоходно облагане, което е същото, но усложнено.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Семейното подоходно облагане трябва да го има, но в България мутрите го подменят с "елементи на семейно подоходно облагане" и резултата е нулев. Как точно ще се формулира семейното подоходно облагане е важно, но по-важното е да го има по принцип. Второто важно нещо е, че е крайно време държавата да спре да подпомага, а вместо това да спре да взима. Примерно вместо да дава социални помощи, вкл.и детски, да спре да взима данък от работещите или да взима само част от него.
50
4
 
1
 
! Отговори
Спрете се, гербави преди 3 години
Коментаторите до тук - много *** много нещо , предизборно напрежение сякаш ги друса.Освен да плюете, друго няма да измислите нали? Прости сте като вожда си...
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христовбай Христо, ти от твоя Шумен излизал ли си, та говориш за Русия и Европа?
48
0
 
3
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 3 години
"КАТО ПЕЕШ ПЕНКЕ, ЛЕ.... КОЙ ЛИ МИ ТЕ СЛУША...."... ХАХАХААА...."КАТО ПЕЕШ ПЕНКЕ, ЛЕ.... КОЙ ЛИ МИ ТИ ВЕРВА..."...??????!!!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре звучи, но доверито липсва...