Ахладова: Ако не въведем прокурор, разследващ главния, ще има санкции

Не можем да пренебрегнем становището на Брюксел, заяви тя
Обновена: 27 фев 2021 12:19 | 27 фев 2021 12:09,
66
Ахладова: Ако не въведем прокурор, разследващ главния, ще има санкции
Снимка: БГНЕС

Съгласна съм с тезата, че в ЕС няма такава фигура - прокурор, разследващ главния, но трябва да отчетем, че Съветът на Европа по делото "Колеви" каза на България, че ще бъде открита наказателна процедура, ако не се въведе такава фигура. Ако не въведем този механизъм, ще понесем последствията. Това заяви пред БНТ правосъдният министър Десислава Ахладова.

"Вероятно по делото "Колеви" е решено, че има нужда от такава фигура. Факт е, че правителството е задължено да я въведе, макар и тя да е екзотична за част от хората", коментира министър Ахладова.

"България е в ЕС и се съобразява с абсолютно всички препоръки, които ЕК има към всяка европейска държава, тоест ние не можем да пренебрегнем становището на Брюксел и да кажем, че нямаме проблеми в правосъдната система и няма да въведем такава фигура. Знаете, че България е осъждана по много дела в Страсбург, за което плащаме всички ние като данъкоплатци, така че това е една от основните причини за въвеждането на такъв механизъм", обясни Ахладова.

Не можем да кажем, че "замазваме очите" на Брюксел, а изпълняваме решението по делото "Колеви", което казва, че такъв механизъм трябва да бъде създаден, допълни Ахладова.

Нека да видим дали ще проработи този механизъм, априори ние не трябва да казваме, че главният прокурор ще извърши престъпление, но така или иначе, тази фигура трябва да съществува, каза още правосъдният министър.

"Чувам много критики, че тази фигура трябва да е съдия или някаква организация, но Конституцията не го позволява. Единственият орган, който може да разследва, това е прокурор. Как той ще се избира - имаше голям дебат и аз бях привърженик Пленумът да избира т.нар. разследващ прокурор. Друго много важно е, че след изтичането на петгодишния му мандат, той остава абсолютно независим и може да стане съдия", обясни министърът.

Президентът е в правото си да поиска поправките в Закона да отидат в Конституционния съд, смятам, че колкото повече гаранции има, толкова по-добре, категорична е министър Ахладова.

"Бързината в правосъдието е много важна. Основният проблем в разпита на свидетелите по т.нар. мегадела е, че те се укриват, вещите лица също бавят експертизите. С приетите промени в НПК се въведе електронно правосъдие, чрез което призовки ще се получават на електронен адрес и няма да има забавяне", обясни Ахладова.

Считам, че стигайки до електронното правосъдие, което ще започне да действа от юли, бързината ще се увеличи. Освен това, с натискането само на един бутон всеки човек ще може да види каква е причината за забавянето на съдебния процес, допълни правосъдният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 3 години
Ако стаптира разследването срещу каскета,няма да има яйца.Убеден съм,че до една седмица избора на съответния прокурор,ще има депозирани поне 10 сигнала за разследване.
35
0
 
7
 
! Отговори
анализатор преди 3 години
Проблемът се корени в нашата народопсихология.Изключителна търпимост към извършване на престъпления.Европа отдавна е "вдигнала ръце",та поне нещо,макар и екзотично,да има кой да получава сигнали срещу гл.прокурор.Защото сега е пълна трагедия-нагъл тип до нагъл тип,престъпник до престъпник.Макар и в тоги.Да се надяваме,че обстоятелствата ще наложат разследването срешу гл.пр.Помнете-няма нищо вечно.И на тулупа ,и на каскета,и на техните приятели,ще дойде видовден.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ahladova, nationalnite razlichia sa biologichno bogatstvo v prirodata i na civilizaciata v eu. bg sadii ne sa kato frenskite sadii s gilotinite, nito kato italianskite sadii s ognenite kladi...nito kato germanskite sadii s gazovite kameri... ne e nujno da stavame ednakvi s tehnite falshificirani koli, banki... nema li koi da drusne taz diva krushka?
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закривай тая к0чина наречена ***.Брюксел за по-малко от 800 дни ще оправи тази територия по западен образец.Явно това заслужаваме, не сме способни да излъчим качествен управленски елит поколения подред.Да ни управляват дистанционно от Брюксел по европейски, с европейски заплати и стандарти!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
tova e konstitucionno pravo na vseki bg grajdanin, ma gospojo krushova, prokuror ili ne prokuror, vse ravno... vseki chelovek moje da digne mernika na glavnia bul prokuror, ako nastapi motikata i nagazi pipera ... vsichki hora v bg sa s ravni prava....izkluchenie e samo manikura na drevnata lili ivanova...;-)))
31
1
 
1
 
! Отговори
Станко Гочев преди 3 години
Стига глупости...виж картините на Станко Гочев...
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако позволим да ни унижават с безумни искания то ще има и продължение- защо не и прокурор за председателя на Народното събрание и президента. Трябва да се казва и не! Утре ще ни накарат да се джендеросваме и пак ли ще се наведем?
29
3
 
4
 
! Отговори
? преди 3 години
Предлагам ПЕЕВСКИ да бъде този Прокурор!
28
1
 
6
 
! Отговори
От преди 3 години
От заглавието се вижда ,че се прави проформа,само да няма санкции.Ще има про форма разследващ прокурор на зплата.
27
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
а това за "натискането на бутона" просто ме разнежи....Каква поезия,каква чувствителност!!!..което ми напомни какво каза на Чарли една от любовниците му:-"Скъпи,и сто пъти да натиснеш бутона,асансьора няма да дойде по-бързо"........Изобщо,тотална некадърност демонстрира "24/7" ЩАЙГАТА!..ТОТАЛНА!
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ли и роди птичия мозък на тая да ни излъже?
25
1
 
11
 
! Отговори
Нагла лъжкиня! преди 3 години
Последното което изискват европейските институции е още един милиционер от Симеоново в Прокуратурата! Изисква се СЪДЕБЕН КОНТРОЛ над актовете на Гл. Прокурор! Жалко е, когато един съдия изпадне до ниво да ближе милиционерски ***.
24
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименне се чуди!"Суперпрокурора" ще "наблюдава" Главния....Друг,"Супер силвер прокурор" ще "наблюдава "Суперпрокурора"..."Капо ди тути прокурори" пък ще "наблюдава "Супер силвер прокурора".....викаш:-"А кой ще следи "Капото ди тути прокурори?"?..-КАРЕТО СЕДМИЦИ,драги!.....Както би казала Елочка Щукина:...-КРРАСОТА!
23
1
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
И при положение, че ЕС ни осъжда за очевадни нарушения, а у нас няма един нормален прокурор, който да повдигне обвинение срещу Главния, за кво говорим? На всичко отгоре с пълно единодушие защитават Гешев - какъв въобще прокурорски корпус имаме, това е позор и пълен провал на държавното обвинение. След онова 100% гласуване в защита на цвъртящата полужена Гешев, на специален форум на "статус ин стату", аз въобще повече не намирам аргумент да съм лоялен гражданин?
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой ще проверява прокурора който ще следи главния прокурор ...?!
21
1
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Не разбрахте ли най-после, че с виня с тройна гуша и очевадни метаболитни проблеми, които са му променили и гласа и цвърчи като жена, не може да бъде нито прокурор, нито мъж изобщо? Крайно време е да се въведе някакъв здравен протокол за магистрати, Цацаров е същия.
20
1
 
9
 
! Отговори
Един преди 3 години
Заблуждавате се че Боко е баш мутрата!Боко е мутра на средно ниво назначен там от башмутрите да им лобира и каквото му отделят те от пачките това е!Боко е един послушник и кукла на конци!Те му ги дърпат!
19
1
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Без да съм запознат с делото Колеви, ясно е, че България е осъдена за прокурорски произвол. Значи ние сме 7 млн народ и не можем да импийчнем един гьс на име Гешев, една самозабравила се с виня, която ни се ре по главите. НС не може да го смени, никой не може да го смени, ние плащаме глоби и обезщетение, той си получава заплатата и заради този човешки из род, променяме дневния ред на цялата страна? Уот дъ фак? За какво да се наричам българче и да плащам данъци на тая държава?
18
0
 
6
 
! Отговори
бе за преди 3 години
До Недоразбралмен баш мутрите са боко,доган ,пеевски а тях никой не закача и разследва . дори и гешев И БОКО отказаХА да се яви пред ес за изслушване което НИКОГА НЕ СЕ Е СЛУЧВАЛО
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всеки щат в Европейския съюз може да има различно законодателство. Ние сме 27-ми щат на Европейския съюз и федералното ни правителство в Брюксел ни управлява с твърда ръка и санкции. Местните васали изпълняват.