Грижа за косата - защо стилизиращите продукти не действат?

Проверете порьозността й, съветват специалисти
28 фев 2021 16:53, Иванка Гъркова
0
Грижа за косата - защо стилизиращите продукти не действат?
IStockphoto

Чудите ли се защо ползвате подхранваща козметика за коса в продължение на дни, а накрая не виждате особена разлика?! А имали ли сте случаи в които ползвате какви ли не стилизанти, но кичурите ви са все така непокорни? Според някои стилисти, тези проблеми се получават поради ниската порьозност на косата.

 
Дължината, текстурата, дебелината и нивото на увреда на косата, влияят до голяма степен върху това как ще се грижите за нея. Но ако не познавате нейната порьозност, няма да можете да прецените как да подхраните скалпа, за да бъде тя по-здрава, гладка и хубава.

Какво представлява порьозността на косата?
 
Терминът се използва за обозначаване на разстоянието между кутикулите на косъма. Подобно на кожата на тялото, тази на главата също разполага спори, които „дишат“ и задържат вода – едни повече, други по-малко. Трябва да знаете, че порьозността зависи както от състоянието на косата, така и от някои генетични фактори.
 
„Порьозността се отнася до това колко е повдигната кутикулата и как това влияе върху задържането на влага“, казва Кара Крафтън пред Wellandgood. Тя посочва, че при коса с ниска порьозност, водата, маслата и продуктите, които всеки използва, по-трудно проникват в кутикулата на косата, за да ѝ доставят необходимото количество влага.
 
„Продуктите обикновено остават на върха на косата, вместо да попиват навътре в нея“, казва още тя.
 
Експертът посочва, че хората с ниска порьозност имат по-големи затруднения при ежеседмичното миене на косата. На тях им отнема повече време, за да я изсушат и същевременно трудно могат да постигнат баланс на влажността в скалпа.
 
„Порьозността обикновено е генетично наследена, което означава, че като цяло е трудно да се промени, но някои определени неща имат ефект“, добавя Крафтън.
 
Още за порьозността на косата и козметиката според нивото й, ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари