3 март - празникът на "българското", а не на политиката

Младото поколение много добре приемало патриотизма
Обновена: 3 мар 2021 22:05 | 3 мар 2021 22:05, Екип на Bulgaria On Air
31

Дори на 3 март в публичното пространство отекнаха словесни престрелки между водещите политици в държавата. Президентът Румен Радев каза, че "властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет". Борисов пък отговори, че "фактът, че тези, които го коментират са там, където искат и никой не ги е спрял, е показателен". И добави - "Такива лъжци, такива манипулатори".

"Метафорите са добър инструмент в реториката и политиката, но с тях трябва да се работи внимателно, защото острият тон може да бъде насочен в две посоки", заяви в ефира на "Денят ON AIR" зам. председателят на ВМРО доц. Милен Михов.

По думите му празникът трябва да бъде на "българското", а не на политиката.

"Нашите водещи държавни мъже не успяха да свият партийните знамена и да застанат пред трикольора. На такъв ден не трябва да се прави политика", добави Михов.

Той смята, че за съжаление използването на най-светлите празници за политически цели е една от болестите на нашия политически живот. Попитан виновни ли са политиците той отговори:

"Всяка отговорност е персонална. Трябва да оценяваме персонално всеки в това измерение. Но повтарянето на толкова много грешки като че ли проявява симптом, който не носи добро за българското общество, за българската политика и за тези, които използват този инструментариум. Днес всички навсякъде бяха хора от най-различен "цвят". Те бяха излезли не за своите политически лидери, а за да отбележат светлата дата на Сан Стефанския мирен договор"

Михов каза още, че днес трудно могат да се намерят консолидирани общества, като иронично посочи тоталитарното общество в Северна Корея като "консолидирано".

"Консолидацията се основава на общо сечение от културни ценности. Ние все още не можем да открием опорните точки, но днешният празник се явява един вид такава опорна точка. Това го нямаше преди 15 години. Има го българското самосъзнание и аз определено съм оптимист. Преди беше архаично да кажеш, че си патриот. Сега младото поколение е най-възприемчиво към историческите репери, които формират националната ни идентичност. Същото се вижда и на другите празници - на Гергьов ден, на Съединението и на Независимостта", каза председателят на ВМРО пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Михов коментира и предстоящите избори.

"Моето усещане е, че избирателната активност няма да се различава от предходните избори или ще бъде в едно обичайно за тенденциите избирателно тяло. Ще бъдем в рамките на нормалната избирателна активност. Високата избирателна активност винаги е била свързана с решения за драстична политическа промяна - първите избори след 89-та г., тези през 97-ма и при идването на Симеон II.  Хората станаха много по-прагматични в оценките си. Поколенията са други. Това е нормална промяна и развитие, което не трябва да ни впечатлява", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: МиховВМРО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
4
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
Крадци, убийци, рекетьори, магистрални обирджии и обикновени джебчии - електората на Борисов - са скочили в негова защита и опитват да очернят Президента. В каква държава живеем - престъпниците от подземния свят са легализирани от министър-председателя!?
21
4
 
4
 
! Отговори
Родолюбец преди 3 години
Най-учтиво молим прозападните българи-любители на USA и другия Запад ,когато стане войната да станат доброволци и се бият срещу руснаците и китайците !!!Ние няма да си оставим костите по-чукарите заради американци,англичани и т.н.Неутрална България!!!
20
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Злобен кариерист, това е за съжаление руменчо Радев.
19
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев така и не осъзна каква е неговата роля и не може да подтисне личната си омраза към Борисов
18
6
 
8
 
! Отговори
До Учех преди 3 години
Това не са русофили, а поддръжници на настоящия режим в Русия, като си въобразяват, че са русофили. Има разлика.
17
6
 
14
 
! Отговори
Учех преди 3 години
В руско училище. Знам перфектно руски. Харесвам руската литература, поезия, музика, песни, изкуство, храна. Харесвам руските хора... Но това което днешните русофили правят за да отвратят българския народ от всичко руско е отвратително...И има резултат дори за мен.
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко е ,че точно президента дава тон на разделението,без спирка на всеки празник,неговата марка за опорочаване на паметните дни.А,бе,как е възможно,млади хора отишли на Шипка да почетат загиналите,не политически и хоп се появавя президента,започва да се заяжда и приказва глупости.Естествено там са верните му придружители от партията на Копейкин с тяхното знаме да се разпознават,за да отговарят както иска да чуе и ръкопляскат.Абе кажи две свестни приказки,каква е тази злоба на национален празни
15
2
 
15
 
! Отговори
Бгто преди 3 години
Българите трябва да ценят и уважават своята страна . Друга си нямат . Дори и да живеят в друга държава и с друго гражданство да са пак си остават българи и Родината не се сменя . Лоша , хубава наша е . Ако има уважение и взаимна симпатия между нас а не злоба ще се живее и доста по- лесно тук , но уви . А един българин по- долу тръгнал да ни обяснява , че нищо Бг не го интересува .А ти какъв си , бе уважаеми ? Ако ще и в Ямайка да си пак си Бг , но това , че не уважаваш Родината си говори за теб
14
15
 
8
 
! Отговори
Паника в Герб преди 3 години
Бг он еър си е про борисова медия. Най вероятно ще се поправят след изборите, но ще е късно. Борисов опита да затвори Шипка, но си е страхлив. А и го държат със стотици компромати. Най вероятно ще излязат съвсем скоро. Генерал Радев отиде на Шипка, чете слово, здрависа се с хората. *** отиде рано сутрин по тъмно с 200 гарда. Хвърли един букет и замина.Бойко се скри под един тунел и се чудеше какво да прави.
13
8
 
7
 
! Отговори
3 март преди 3 години
Славен ден на свободата(Колкото и да го е яд агата - шефът на Инспектора с Жипката)
12
4
 
8
 
! Отговори
Сашо преди 3 години
Защо пишете Българско в кавички бе Кирияк Стефчовци кирливи???
11
23
 
4
 
! Отговори
Прасчо преди 3 години
От "БЪЛГАРСКОТО" ценя само киселото мляко., домашното сирене и кашкавал и лютеницата. Всичко друго българско е аут от живота ми от 20 години. Даже не контактувам с българи в държавата, в която живея.
10
13
 
6
 
! Отговори
Ботев преди 3 години
А Русия, тази мнима защитница на славянството , прави всичко да изтрие от земята българските колонии (за бесарабските българи )
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8 И за Кьовеши лъжете нагло като вашето Гуру Радев !
8
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинска плесница! Кьовеши отхвърли седем от десетте български кандидати за европейски прокурори.Европейската прокуратура, шеф на която е Лаура Кьовеши, е отхвърлила седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България, научи EURACTIV България в сряда (3 март).Краят на Хунтата е близо.
7
4
 
10
 
! Отговори
Гурбетчия преди 3 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИЯ
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3Това го е казал не Левски, а създателите на филма "Дякон Левски".С какъв ентусиазъм, обаче, го подхванахте! Нищо, че е художествена измислица.
5
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
З март за пореден път доказва, че България не е освободена, а е окупирана от Русия. Не случайно новия руски посоль каза, че това не е национален празник на България, а общ празник на Русия !
4
2
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Поема за Петър-Емил Митев : П-Е е като дядо си мил. Препънат в гората, върви по тревата. П-Е е признат активист: Турист,комунист,социалист. Доктор на тоталитарните науки. Не е като някои неуки. За всеки проблем ще реши,коя партия не греши. Неговите ученици вече са в редици. Те проблемите си ги решават с песента на витошаря : " Само от спортист в планината ти ще се спасиш, защото долу е полиция, горе е милиция и навсякъде е авиация без комуникация." . Автор: Георги Илиев Митев. София (2014).
3
8
 
10
 
! Отговори
Левски преди 3 години
Като го попитали за възможността Дядо Иван да ни освободи рекъл - Тоз който ни освободи той и ще ни зароби... Колко е бил прав, уви.