КОД иска референдум за преразглеждане на 3 март като национален празник

Тази дата била каскада от събития
Обновена: 3 мар 2021 21:51 | 3 мар 2021 21:47, Екип на Bulgaria On Air
84

Националният празник на България е3 март. Защо той е знакова дата за зам.- председателя на КОД?

"За мен тази дата има както обществено, така и лично значение. Ние, от партия КОД имаме петиция и намерение да призовем референдум, който да преразгледа 3 март като национален празник. По наше мнение има поне 2-3 дати от огромно национално значение, които са по-подходящи", каза писателят и зам.- председател на КОД д-р Любомир Канов в студиото на "Денят ON AIR".

Той призна, че би сложил 24 септември, когато България става независима държава, приета от всички държави по света.

"3 март е начало на един процес, не абсолютен повод за всеобщо празнуване, а каскада от събития, някои от които се оказва, че ще бъдат катастрофални за историята на България", допълни д-р Канов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Трети март е като 10 ноември - сменя се една империя с друга.

"Започва се нещо и след това има други събития, които променят съдбата. Неслучайно този 3 март беше въведен от тогавашния президент Петър Младенов, който замени 9 септември, с идеята, че това би могло да обедини българите", коментира още зам.-председателят на КОД.

Той се надява, че децата на България ще научат историята ни, както трябва. И добави, че трябва да научат както старата, така и новата ни история.

"Моята лична история е, че аз бях арестуван в кабинета си на националния ни празник през 1977 г. Бях обвинен в контрареволюционна пропаганда. Прекарах в затвора година и половина. Това беше и поводът да напусна България. Прекарах голяма част от трудовия си живот в САЩ. Но се върнах, защото аз обичам страната ни и съм българин. Тук са костите на родителите, моята младост, както и много мои приятели", подчерта д-р Любомир Канов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: код3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизмът толкова ни е промил мозъците,че човек не знае на какво и коя история да вярва !Смея да твърдя,че комунистите трябваше да бъдат разстреляни поименно пред публика ,за благото на България !
20
18
 
8
 
! Отговори
читател преди 3 години
Човек като погледне картата на Отомансата Империя и вижда че тя е покривала територии които сега са други държави. Тях не ги е освобождавала Русия. Явно Русия няма толкова голяма роля в тези процеси колкото се опитват да ни внушат.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре ич да бе си се връщал.
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кога е празника на оккендззаните български реки, езера и природа? Всеки ден!?!?
17
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тияОтрепки които си отварятГеиската уста срещу националния празник освобождението на България от турско робство ? Защо се дава думата на такиваСороскиБоклуци ? МногоИзмет има за избиване в родината ! Защо мълчат измислените патриоти и националисти ?
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се! Националният празник на България трябва да е 4ти юли! На 3ти март се е освободила Македония!
15
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За пръв път чувам за този КОД,хич не ме и интересуват.Но истината е,че и аз изобщо не се чувствам празнично на 3 март.Може би проблема е в това,че съм получил средното си образование по време на строй,който изобщо не е зачитал тази дата и не се обръщаше внимание на нея.Мисля,че датата не трябва да буди в себе си препратка към някакви военно-политически промени във властта.Има и други дати,които също са освобождения,като 6.09 и 22.09.Примерно И.Румелия и други територии не са освободени на 3март.
14
8
 
28
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Историческия факт е, че на 3ти март за първи път от 488години българския народ за първи път от 1396та година има международното право де факто и де юре да има собствена страна - преди тази дата сме в границите на османската империя.България се връща в картата на Европа.Всеки, който иска да посегне на 3ти март да се третира като предател и да поеме нужното наказание!
13
12
 
12
 
! Отговори
някой преди 3 години
Моля да обясните кои са тези КОД, защото иначе ще приема че налагате умишлена цензура!!!Станаха ми симпатични само с идеята за референдума, един от малкото смислени, като умишлено или неволно сте объркали дори и датата: Ако не ми изневерява паметта, 22-ри септември е денят на българската Независимост, и той трябва да ни бъде национален прсзник! И да, аз ще подкрепя такъв референдум!И не е само 4 юли на САЩ. Дори Турция празнува деня на своята независимост! Впрочем, Русия също!
12
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинска плесница! Кьовеши отхвърли седем от десетте български кандидати за европейски прокурори.Европейската прокуратура, шеф на която е Лаура Кьовеши, е отхвърлила седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България, научи EURACTIV България в сряда (3 март).Краят на Хунтата е близо.
11
8
 
28
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 3 години
Кои са тези световно-неизвестни КОДирани , дето се мъчат да бъдат забелязани ?!Като магареmо оm баснята за цар Соломон - пред толкова народ ако не си покажат магаpuята , къде другаде ?Д-р Петър Москов вече оправи докторлъка , сега е ред на националния празник ...
10
15
 
9
 
! Отговори
Левски преди 3 години
Като го питали, какво мисли за възможността дядо Иван да ни освободи рекъл- Тоз който ни освободи, той и ще ни зароби. Човека нито е бил учен, нито опитен политик, но с здравия си разум кратко и ясно е формулирал същността на 3 март, но за на той пак може да е празник на шанса, който един малък народ получава въпреки намеренията и плановете на великите сили да постигне идеала си за независима Българска държава.
9
10
 
41
 
! Отговори
HH преди 3 години
Кои сте вие бе ? Един файтон родоотстъпници ще свикват референдум. Първо прочетете малко книги на видни наши историци за историческите събития и тогава разтягайте "лакърдии". Смешници!!
8
8
 
39
 
! Отговори
Ей преди 3 години
Всеки си има неговата дата. Все едно руснаците да подменят ВОВ с нещо друго. За да го има 3 март, занчи има защо. Има защо да е и национален празник след 500 години робство. След кланета, безчинства, несправедливост, потъпкване на човещината и християнството- освобождението е национален празник. Преживял е той Батак и Панагюрище и решил, че има по-значими дати?
7
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3 март не е бъларски празник.На 3ти март нищо не се е случило - договорът е подписан на друга близка дата.Дондуков е искал да направи подарък на Императора, като му поднесе договор на 3ти - тогава Александър Първи през 1856та година е провъзгласен за поредния руски самоържецВ Сан стефано не е поканен ни един българин за комка даже.Дружините на българските опълченци не са допуснати да присъстват в САН Стефано. Понеже са се страхували да не би българите да не проявят неподчинение.
6
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
К'ви са тия КОД и въобще кой ги лъже, че имат някакво влияния някъде?
5
8
 
47
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
К'во са тези кияци, к'ъв е тоя КОД?
4
5
 
43
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Кво е тва КОД бе, нещо кат шифър ли е, а и Канов е кодово име май
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък на мен днес много ми се искаше да си хапна тройка кюфтенца с гарнитурка и малко лютеничка.
2
1
 
48
 
! Отговори
tt преди 3 години
независимостта на България е на 22, а не на 24 септември