MI5 с разкритие: Русия се опитва да възстанови шпионските си редици в страната

От агенцията признаха, че е лесно в страната да бъде внесен "Новичок"
4 мар 2021 21:30, Нели Христова
99
MI5 с разкритие: Русия се опитва да възстанови шпионските си редици в страната
Снимка: БГНЕС

MI5 тихо засили защитата на потенциалните цели на Кремъл, живеещи във Великобритания, след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри през 2018 г.

Агенцията по сигурността предупреди, че руската държава продължава да проявява "доста активен интерес" към шепа лица във Великобритания, което налага необходимостта от предприемане на по-активни мерки с участието на полицията и други агенции.

Разкритието бе направено в рядко интервю, дадено от двама висши офицери от MI5 за Sky News, един от които, е известен само като Том. Той е отговорен за управлението на бюрото за шпионаж на руската шпионска агенция.

"Причината да имаме много развито разбиране за хората в риск е, че знаем, че руската държава продължава да проявява интерес към хората тук", казва Том, който говори извън камера. "И това не е пасивен, а доста активен интерес. Затова смятаме, че те вероятно все още се опитват да събират информация за руските граждани. С каква цел? Не е напълно ясно, но няма да рискуваме да разберем, че разузнавателните данни, които са събирали, са били насочени към някаква физическа атака ", добавя старшият офицер.

И MI5, и Даунинг Стрийт са под натиск да покажат, че приемат сериозно заплахата от Русия. Миналата година MI5 и останалите шпионски агенции в Обединеното кралство бяха обвинени, че гледат в другата посока, когато става въпрос за заплахата, породена от Кремъл в силно критичния руски доклад, изготвен от комисията по разузнаване и сигурност на парламента.

Публикуването на именно този доклад бе отложено от Борис Джонсън за след изборите, отчасти, за да се избегне негативното отразяване дали дезинформацията на Кремъл е оказала влияние върху гласуването за Брекзит през 2016 г. Но от тогава № 10 се опитва да засили натиска отново.  През последната година властите във Великобритания санкционираха група служители на Кремъл, обвинени, че са замесени в отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални.

Броят на хората, които сега са под засилена защита, се удвоява. Разбира се, агенцията не посочва имена. Но сред тези, които са изложени на риск, вероятно фигурират бивши агенти като Скрипал и други руснаци, които по-рано са имали добри отношения с руската власт. Защита получават и неруски граждани, които се считат за сериозни дразнители на Кремъл.

Те получават списък със съвети, които са пригодени за всеки индивид и варират от прости съвети за сигурност до извършване на физически промени около собствеността и движенията им, както и осигуряване на пряка полицейска подкрепа, обясняват агентите.

MI5 вярва, че Кремъл е нетърпелив да възстанови своите шпионски усилия във Великобритания - след като агентите им бяха изгонени от посолството заради нападението в Солсбъри.  Според агентите, руските агенции са особено заинтересовани да развиват активи извън посолството, като използват лица, представящи се за "журналисти, академици или туристи".

Служителите на MI5 също признаха, че британската агенция първоначално е била зашеметена от наглостта на атаката срещу семейство Скрипал. "Вероятно не бяхме изчислили колко решителен и безмилостен може да бъде нашият противник", казва Том.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитичния агент "Новичок", внесен в Обединеното кралство в модифицирана бутилка парфюм от агенти на руската агенция за военно разузнаване ГРУ. Това беше агенцията, в която Сергей някога е работил.

"Атаката беше замислена като потенциално като послание към правителството на Обединеното кралство. Така че тя имаше за по-малка цел да ги убие, а по-голямата й цел бе да изпрати съобщение както до отделните хора от ГРУ, така и до правителството на Обединеното кралство като цяло", добавя Том.

Оказва се, че MI5 трудно би могло да предотврати внасянето на отрови от Русия. Том предупреждава: "Не мога да кажа със сигурност - след като обсъдихме с вас вида и формата на тази бутилка "Новичок" и колко лесно биха могли да вкарат друга такава в Обединеното кралство - не мога да кажа със сигурност, че сме в безопасност."

"Живеем в либерална демокрация. По същия начин, по който нашите колеги за борба с терора биха казали, че не можем да предотвратим всяка атака, не можем да попречим на невероятно добре снабден и безмилостен противник да внесе нещо като "Новичок" в страната", добави той.

Том е на мнение, че MI5 сега има повече опит, отколкото при атаката срещу Скрипал, в откриването заплахи, но поради това колко бързо се развива технологията, "това е абсолютна надпревара във въоръжаването".

"Няма много съмнение, че руската държава продължава да извършва атаки срещу Обединеното кралство, включително кибератаки всеки ден", заявява Том. "Знаем, че руснаците искат да възстановят кадровите си шпиони в  посолството, но се стремим да гарантираме, че това няма да се случи. Така че голяма част от нашите усилия отиват в за това. Но заплахата се разширява и придобива нов характер."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
16
 
! Отговори
стига вече преди 3 години
А през цялото време британските служби са в санаториум и релаксират, наби? Многоелементарно съшит текст. Авторите ни подценяват. В тая надпревараняма ли нещо по-ефикасно от постоянно провалящия се новичок? Карайте тогава традизионно - със снайпер.
3
4
 
7
 
! Отговори
Каракочев преди 3 години
Голямо откритие, няма що!
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Том, много е просто, когато пратят "нови" лица в мисията на Русия във Великобротания, просто пратете някой от вашето посолство да посети Навални и веднага ще имате повод да изгоните новите "дипломати".
1
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер, успех на Русия !