ГЕРБ: Радев се включи официално в предизборната кампания

Не само нарушавал Конституцията, а можел да навреди на имиджа на България
237
ГЕРБ: Радев се включи официално в предизборната кампания
Снимка: МВнР

Президентът Румен Радев се включи в предизборната кампания за 45-ия парламент, коментира заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. Повод за това стана изказване на Радев, който днес обвини, че ако „правителството се беше вслушало в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе  тази съкрушителна оценка на Комисията за външна политика на Сената на САЩ“. Става въпрос за изявлението  на председателя на Комисията по външна политика в Сената демократа Боб Менендес и на старши представителя на Републиканската партия Джим Риш.

Още по темата

Георгиев отсече, че става въпрос за лични позиции на двамата сенатори, а не за официална позиция на Сената.

„Президентът Радев лъже изключително брутално и безцеремонно. Той се позована на лични мнения на двама сенатори. Явно днес вече съвсем официално се включи в надпреварата и въпросът е на коя страна той вдигна юмрука“, каза зам.-министърът.  

Бившият външен министър Даниел Митов също настоя, че  Радев нито веднъж не е бил канен на посещение в САЩ и не познава институционалните отношения в САЩ, така че едва ли е в правото си да прави такива коментари.

„Премиерът Борисов няколко пъти е канен в Белия дом, бил е гост на няколко американски президенти, при него са идвали държавни секретари“, припомни той.

Според Георг Георгиев президентът не изпълнява функцията си на обединител на нацията, а вече се включва в предизборната кампания, той е пристрастен и симпатизира само на една определена част от обществото, нарушава Конституцията при това не за първи път.

„Сега коментирайки лични позиции, може да накърни имиджа на страната“, категоричен е Георгиев.  

"Никъде в официалния поток от информация на американския Сенат не се говори за изразените от двамата сенатори становища. Президентът Радев обаче внушава, че Сенатът постановява и надолу изброява личната позиция на сенаторите", заяви още Георгиев.

А в личните позиции на председателя на Комисията по външна политика в Сената демократа Боб Менендес и на старши представителя на Републиканската партия Джим Риш се казва: „България постигна най-ниски резултати в Европейския съюз както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на пресата на „Репортери без граници“. Тази класация подчертава широтата на предизвикателствата, пред които е изправена България“.

„Българското правителство и съдебната система трябва да защитават върховенството на закона и равнопоставеността на всички граждани, а не само на някои. Медиите трябва да имат свободата да публикуват истината, без да се страхуват от насилие и наказания“, смятат сенаторите.

„Постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за
върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения“, се подчертава в изявлението, което е публикувано на личната страница на Менендес.

Менендес и Риш заявяват, че САЩ трябва да помагат на България да се справи с корупцията, да възстанови независимите медии и да подкрепя върховенството на закона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Газ пикаят ГЕРБ, че отиват към загуба на властта.
2
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече Боко , Гешев и компания няма къде да бягат ! Путин не иска да ги види , американците също затвориха вратичката !
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така правят пеевските медии.