Решено: От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро

Работна група ще наблюдава преизчисляването на цените
175
Решено: От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро
Снимка: Pixabay

От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро. Това е индикативната дата за влизане на България в еврозоната. Тя е посочена в проект за промени в постановление на Министерски съвет, което урежда дейността на Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, пише "Труд".

Още по темата

До 30 юни 2021 г. Координационният съвет трябва да разработи проект на Национален план за въвеждане на еврото в България. Съпредседатели на Съвета ще бъдат министъра на финансите и управителя на БНБ, предвиждат още промените. Разписани са и отговорностите на различните институции в страната по въвеждането на еврото. Например БНБ ще отговаря за софтуера на банкоматите, така че да бъде гарантирано, че те ще работят в банкноти евро. БНБ отговаря и за дизайна на българските евро монети.

Работна група „Защита на потребителите“ към Съвета ще наблюдава преизчисляването на цените от лева в евро с оглед преодоляване порочната практика на търговците да закръгляват цените нагоре. Ще бъде инициирана и кампания за „честно въвеждане на еврото“.

Работна група „Комуникации“ към Съвета ще изготвя информационни материали за различни целеви групи (ученици, пенсионери, домакинства, хора със специални нужди, етнически малцинства). Тя ще поддържа и специален информационен сайт за еврото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми чи то и сега чекмеджето на Бойко е пълно с евраци.. и злато
124
24
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е поредния абсурд на герб ,то Полша Чехия ,Унгария що не искат евро
123
15
 
10
 
! Отговори
Пияния помак преди 3 години
Да му мисли, който има пари. Като вдигат цените, вдигам и аз. Всичко навързано.
122
32
 
22
 
! Отговори
Гери преди 3 години
Супер. Добре ще бъде за бизнеса в България. Много по лесно ще се превеждат пари, купуват и продават неща от евро зоната. Пък и ще наемат работници дистанционно, като видят нагледно в евро какви са ни ниски заплатите. Говорих със словенци, как е било като са минали - първите 4-5 години зле, защото цените скачат, после добре - и заплатите скачат и вече са развита страна.
121
12
 
12
 
! Отговори
Пишман новинари преди 3 години
Нищо не е решено. Това е просто мокър сън. Влизането не е проато така - искам и влизам. По ръба на фейк нюз ... все пак комисията дето са създали да пише плана е зрънцето истина покрай измишльотините.
120
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това не значи, че ще влезем в шенгеня. просто слагаме тигана докато рибата е още в морето.
119
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
i zemedelskite pensii 62 euro...;-)))
118
33
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!България е на прав път!Който не му харесва с Рублев вкупом на.....изток!
117
17
 
28
 
! Отговори
рефдум преди 3 години
Референдум??? Колкото имаше референдум за НАТО , ЕС и военни бази на САЩ в българия... нарочно с малка буква б... Капитан Петко Войвода ви го написа на черното знаме: Те продадоха България. Сатаната играе хоро от кеф с демоните, а хората страдат .. Всички цени сега ще се вдигнат два пъти, всичко ще се закръгля нагоре, Но заплати и пенсии ще останат наполовина. Ако е 200 лева ще стане 100 евро пенсия. Ако хлябът е 1,50 лева ще стане 1,50 Евро...
116
15
 
6
 
! Отговори
BATMAN преди 3 години
Dano nikoga ama nikoga da nese sluchi tova bulgaria da zapochnem s evro.. e tam veche she osetim 100 procenta bednosta. Na vseki 1 qnuari si pojelavam nikoga da nqmame evro nito da vlezem v evroto. Ama na vseki 1 qnuari shesigo pojelavam.Dano skoro osetqt evroparlamenta che bulgaria e v mnogo golqma korupcia.. I nqmame polza ot evroto..
115
19
 
41
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 3 години
Очаквайте скок на цените на абсолютно всичко!?...Иначе как богатите ще станат по богати а бедните още по бедни...
114
19
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука няколко патени гърбави пишат колко добре щяло да бъде когато въведат еврото. А пък аз ще им опонирам като им кажа че ще станете по бедни от сега. Заплатите като ги обърнат в евро от 1000 лв ще станат на 500 евро. Цените в магазините ще ги закръглят в посока нагоре както се случи във всички останали държави които въведоха еврото. Но там веднага компенсираха с вдигане на заплатите и пенсиите и народа не усети промянятя.Докато при вас ще го смукнете соп.оив..
113
7
 
10
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Казва се ГЕРБернатор!
112
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 129Бизнеса работи в условията на конкуренция. Като до сега е могъл да продава нещо за лев, като го вдигне на 2, а някой реши да не бъде *** и го остави на 1 оня гявол ще фалира.
111
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябва да става. Лева, собсвената ни валута ни е буфер. Ние сме така да се каже заварено положение. Ако еврото пропадне си имаме лева, лева има и друг крак еврото. Най-сигурно е, както е в момента.
110
23
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повишение на цените няма да има - ще купуваме за 1 евро това, което сега купуваме за 1 лев. Само заплатите от 800 лева ще станат по 350 евро.
109
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 123Тютю, я ми кажи в кой чейндж мога да си обменя левчетата в марки, че все ми се смеят като питам ?
108
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер дано да стане и да няма проблеми.
107
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стив Ханке му беше името май. Вързахме се към марката после германците доста време обменяха и марки и евро. Цените им се качиха почти два пъти тогава.
106
4
 
11
 
! Отговори
Ганю преди 3 години
нека ми стане бирата 0.30 евро цента пък който иска да не пазари от лидъл и кауфланд )