Решено: От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро

Работна група ще наблюдава преизчисляването на цените
175
Решено: От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро
Снимка: Pixabay

От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро. Това е индикативната дата за влизане на България в еврозоната. Тя е посочена в проект за промени в постановление на Министерски съвет, което урежда дейността на Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, пише "Труд".

Още по темата

До 30 юни 2021 г. Координационният съвет трябва да разработи проект на Национален план за въвеждане на еврото в България. Съпредседатели на Съвета ще бъдат министъра на финансите и управителя на БНБ, предвиждат още промените. Разписани са и отговорностите на различните институции в страната по въвеждането на еврото. Например БНБ ще отговаря за софтуера на банкоматите, така че да бъде гарантирано, че те ще работят в банкноти евро. БНБ отговаря и за дизайна на българските евро монети.

Работна група „Защита на потребителите“ към Съвета ще наблюдава преизчисляването на цените от лева в евро с оглед преодоляване порочната практика на търговците да закръгляват цените нагоре. Ще бъде инициирана и кампания за „честно въвеждане на еврото“.

Работна група „Комуникации“ към Съвета ще изготвя информационни материали за различни целеви групи (ученици, пенсионери, домакинства, хора със специални нужди, етнически малцинства). Тя ще поддържа и специален информационен сайт за еврото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Камелийче, решено ли е или е проект?
64
5
 
11
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
АМИ НИЕ И СЕГА СМЕ ВЪРЗАНИ С ЕВРОТО !ВСИЧКИТЕ СТОКИ , КОИТО КУПУВАМЕ СА ПОЧТИ 80% ОТ ВНОС , КОЕТО СЕ ЗАПЛАЩА И ПРОДАВА У НАС Е В ЛЕВОВ ЕКВИВАЛЕНТ НА ЕВРОТО!ДОРИ ДОМАТИТЕ СА ПРИРАВНЕНИ НА ЦЕНИТЕ В ЕВРО, НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР!МЕСОТО , КАРТОФИТЕ , КОЛБАСИТЕ, ДОРИ ЧЕСЪНА ....ВСИЧКО Е ПРИРАВНЕНО ПО ЦЕНИТЕ НА ЕВРОТО В ЕВРОПА!ЗА КАКВА "ИНФЛАЦИЯ" ТОГАВА ГОВОРИМ ...ХА,ХА,ХААААА....
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 01.01.2024 пенционерите ще хвърлят Евро на ало измамниците през балконите
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусолозите да отпочинат! Хайде да започне финансовата мисъл!Много здраве и късмет на финансистите-чакайте ОПОРКИ от *** и най-вече ОТ ГЕЧЕВ ТОЙ И СПЕЦИАЛИСТ И НАЙ-ВЕЧЕ НЯМА СРАМ ДА СЕ ПОКАЗВА И ГОВОРИ!
61
1
 
10
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Тоест, китайския пилот Ми Ся Кво, арабина Ибн *** Отзад, японеца Ко Й Туй трябва да знаят минимум по 20 езика??????Бегай съ скрий с твоя "колониален" френски езикВремето на 17, 18 и 19 век са безвъзвратно отминали, а и Франция Никога няма да възвърне своето влияние от онзи исторически период!Ще бъде чудо ако съхрани целоста си в близките няколко десетилетия!
60
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние и сега сме вързани за еврото. Когато въведат еврото цените ще скочат. Което е струвало 1 лв. ще стане 1 евро нали не си мислите че ще го приравнят на 50 евро цента. Което е струвало 5 лв ще стане 5 евро вместо 2.50 евро. Гответе се за гояма инфлация. Това ви готвят сеяндурите у парламата. Затова на 4-ти април внимавайте за кои ще гласувате.
59
7
 
13
 
! Отговори
Пфффф преди 3 години
Аз мога на групата за преизчисляване на малоумие.то още сега да им посоча, че банковия превод стана от 1 лев на 1 евро. Да ходят да преизчисляват баба си... всичко поскъпва зверски... а още не е започнало истинското "гърбене"...
58
8
 
11
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Кой ви говори за рубли бе кретенни платени?!?Само вие дето сте на щат при Винету и целия форум ви знае кои сте.Ама нали вашето слънце си е потомствен *** та за вас е нормално.Ама щом ви се пише за комунизъм така да е.България имаше почти 9млн население, 27мо място в света!!! Над 250 изтребителя АКТУАЛНИ за времето,2 подводници и над 90% население със собствено жилище.Знаете какво нямаше? Чужда валута - любимата ви рубла. Яжте ми банана, т.е. яжте си банани и пренаписвайте фактите.
57
9
 
12
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
ДА ПРИЕМЕМ РУБЛИТЕ И ЩЕ ЦЪФНЕМ- НАЛИ.----------Абе, едноклетъчни Амеби!!!!!, защо шъ трябва да "приемаме" - рубли, евро или долари???Ние сме суверенна държава със своя парична единица - Българския Лев, а не африкански протекторат или колония!!!!!!
56
4
 
17
 
! Отговори
Адаша преди 3 години
Олио да ги попари..
55
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще станем още по бедни благодарение на Кръглия суджук от Банкя ,оставка тикво и в затвора там ти е мястото
54
4
 
13
 
! Отговори
Преди това преди 3 години
Готвят електронното евро. Хартийки край.
53
3
 
6
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Френските авиодиспечери не говорят на английски. Да продължавам ли с примерите?------------За вътрешните авиолинии - да!А, международните????И хайде, пак се върни и препрочети поста ми в който подчертавам , че английският език се използва " във всички Международни Сфери на:" след което ти изброявам в кои!!!!Многу ДБЛ, ей, многу "чудо" съ навъди за 30 г. у резерватъ Бг!!!!
52
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите на днешна време нямат покритие, всичко е лъжа и измама - добре дошли в света на фокусите.
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вуйчо Ваньо- ЯСЕГА СИ ЗАТЕГНИ ЦЪРВУЛИТЕ И ПРОЧЕТИ В ЕВРОСТАТ, СВЕТОВНА БАНКА, ЕВРОПЕЙСКА ЦЕНТРАЛНА БАНКА ДАЛИ АНГЛИЯ И ШВЕЙЦАРИЯ 1997Г СА ПОЛУЧАВАЛИ ТАКИВА ЗАПЛАТКИ И СА ИМАЛИ КАТО НАШАТА ИНФЛАЦИЯ- БНБ12.2.1997Г- 1ДЛ- 2965ЛВ, МИН ЗАПЛАТА 5500ЛВ, А В ДОЛАРИ- 1.8ДЛ 15 ФАЛИРАНИ БАНКИ, ИНФЛАЦИЯ НАД 2500%- УНИКАЛЕН УСПЕХ ДЪЛЖАЩ СЕ НА ФИНАНСОВИЯТ ГЕНИЙ РУМЕН ГЕЧЕВ КАТО МИНИСТЪР НА ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ- ТА ДАЛИ В ТИЯ ДЪРЖАВИ ЗА КОИТО ГОВОРИШ СА ИМАЛИ ЗАПЛАТИ ОТ 1.8ДЛ- ЕДВАЛИ...
50
1
 
5
 
! Отговори
един въпрос преди 3 години
Аз имам един практичен въпрос:Ако примерно сега изплащам дългосрочен кредит от банка в лева, като приемем еврото, с кредита какво става? Автоматично ли ще го превалутират в евро, и лихвата ще се запази ли?
49
1
 
12
 
! Отговори
някой преди 3 години
Да се надяваме ли, че дотогава ще сме забравили как се носеха маски и как се правеха PCR тестове за коронавирус?
48
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: ПреходаЕ ти колко очакваш да бъдат? 2,75 ли?Те на всичко вдигат цените така или иначе, и без да минаваме към други валути.
47
9
 
12
 
! Отговори
до прехода преди 3 години
Цигари 5,50лв = 2,80 евро.-------------Ами ако се окаже, че кутия цигари от 5,50 лв. = 5,50 ?, ай?Ами ако същото се окаже и за почти всички цени - нещо в което дори и не се съмнявам.Какво ще ни донесе тогава ?-то?Плюс или Минус!Да не говорим за държавния ни суверенитет!
46
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
53- ДА ПРИЕМЕМ РУБЛИТЕ И ЩЕ ЦЪФНЕМ- НАЛИ.