Нинова пита колко ваксини и от кои е поръчал кабинетът

Иска да знае съхраняват ли се втори дози за вече имунизираните
64
Нинова пита колко ваксини и от кои е поръчал кабинетът
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Председателят на БСП Корнелия Нинова изисква информация по 15 въпроса, касаещи непосредствено здравето на хората и ваксинационния план на правителството – сред тях колко ваксини са поръчани, на кои производители, каква част от тях са платени и на каква цена, има ли закъснения в доставките и по какви причини, както и предвижда ли правителството да започне преговори за доставка на други видове ваксини. Въпросите тя отправя към Министерски съвет на основание Закона за достъп до обществената информация, съобщиха от пресцентъра на левицата.

Още по темата

Нинова пита колко ваксини са поръчани за страната ни по видове и производители, има ли договорени ваксини, какви и колко извън квотното разпределение на Европейския съюз, колко на брой ваксини и от кои видове/производители са платени и на каква цена, какви са графиците за доставка по всеки договор и вид ваксина, колко броя ваксини са доставени и от кои видове.

Освен това тя иска да знае има ли закъснение по договорените графици за доставка на ваксини и ако има, от кои видове и производители, какво е количеството на неизпълнените доставки, както и какви са причините за това.

Колко души са ваксинирани, съответно с една или две дози по видове ваксини, има ли ваксини, които се съхраняват като резерв за втора доза или друга причина, какво е реалното изпълнение на имунизационния календар по професионален и социален критерий /професии на първа линия, възрастни хора и други, в кои професионални и социални групи има забавяне на имунизационния календар, какви са причините за това, какви са критериите по които се определя коя професионална или социална група с кой вид ваксина се ваксинират, пита още  тя.

Останалите въпроси на соцлидерката са има ли изработени обективни критерии, по които регионалните държавни и общински структури могат да налагат мерки за ограничаване и овладяване на здравната криза /брой заразени, брой хоспитализирани или друго/, при какви обстоятелства, какви мерки се налагат/затваряне на училища и детски градини, заведения за хранене, държавни и местни администрации и други/, колко души, съответно какъв процент от населението трябва да се ваксинира, за да се достигне до така наречения „стаден имунитет“ и кога Министерство на здравеопазването смята, че ще се случи това, предвижда ли правителството и здравните власти стартирането на преговори за доставка на други видове ваксини и други производители и ако да, с кои производители и какви са предприетите действия, предвижда ли правителството и здравните власти да подпомагат трети страни с количества ваксини и ако да, кои страни, с какво количество ваксини, от кой вид и с какъв административен акт е взето това решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политически ританици по време на избори. Нищо повече. Какъв социалист е Нинова. Политическата и кариера започна в СДС. Как стана та ръководи БСП - загадка. ИСТИНАТА - всички се перчат в предизборната кампания. Който го изберат става смирен пред Брюкселския динозавър и кротува щото така ще бъде "очернен" и "демонизиран" че бял сват няма да види. Така е и с Нинова. Хвърля кьорфишеци та да я изберат. НА НАС НИ ТРЯБВА ЕДИН ЧОВЕК КАТО ОРБАН, НО ТУК ТАКЪВ НЯМА.
21
6
 
23
 
! Отговори
Въпросчо преди 3 години
И като каква и от каква позиция питаш, лельо от с.Крушовица ? Има кой да мисли какви ваксини и от кого да купува ! Ти си гледай далаверката с кирливата ти партийка ! Не се коси за държавата ! Ние сме избрали кой да се грижи за държавата ! Не си ти тази, която сме избрали !!! Бегай в обора си !
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък бяха едни протести.... Мани, мани.....Забавление за луди.Оня шашкънин, иманяря ги организира с шветското трио, дето към него се лепна и Майнолова, пък избяга сина на оня, дето правеше паметници на бай Тошо.
19
14
 
4
 
! Отговори
до питане преди 3 години
Най-вероятно като селянчето от Банкя,който успя да напълни нощните си шкафчета с злато и 500 еврови банкноти,които между другото много отдавна ги спряха от Европейската банка,защото основно само бандюгите ги ползвали за по лесно разплащане на тъмните си сделки
18
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Тъпата Крава се опитва да събира червени точки ..."Мноо си фрост, да знайш. Ти от кое село беше, че та забраих?
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПитанеТи гражданче ли си? Че в София почти няма екземпляри от т.н. "граждани".И ако си "гражданче", от кое село си?
16
3
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Нинова е тази около която в началото на епидемията се ширеха мнения, като тези на мангъровците и фигурантите, които отричаха и пандемията и ваксините, после като се разболя отиде във ВМА, като ВИП-персона, като в същото време ривеше че в болниците няма места и хора умират на стълбищата ... После взе да риве, че няма ваксини ... после че няма руска ваксина ... Скоро народът пак ще отговори на питанията и, и отговорэт му никак няма да и хареса ... !!!
15
6
 
11
 
! Отговори
Питане преди 3 години
Как едно младо селянче от Крушовица успя да гепи Техноимпекс Колко мангизи селянчето натрупа от далаверата.
14
6
 
10
 
! Отговори
aa1830 преди 3 години
Тая кака тотално не е в час. Като опозиция вместо да действа конструктивно, тя рови там където най много мирише..... И кво като ти отговарят бе Корнелио, човешки животи ли ще се спасиш или се надяваш само на някой и друг глас повече от някой отчаян и смачкан човек, който насъсквате допълнително. Винаги сте клатили лодката - такава опозиция сте. А тя лодката потъва и друго трябва да се прави в такива случаи - но червените ви кратуни са колкото и на една тиква.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Фигуранта и кака Kyри няма ли да направят още някое масово заразяване, та да има как предизборно да си направят PR, като обвинят някой друг, че не е взел мерки да им спре простотията?Изпускат възможностите! Ама КАК МОЖЕ ТАКОВА НЕЩО!
12
4
 
7
 
! Отговори
аа1830 преди 3 години
Орбан го беше казал средата на януари - "не ни трябват обяснения, трябват ни ваксини". Тегли им една на ЕС за пореден път и започна да договаря на национално ниво от Русия и Китай. Сам даде пример като се ваксинира с китайската ваксина. Сега всички дават Унгария за пример, Словакия и Австрия ги следват а нашата опозиция пита ли пита за обяснения щот не е "разбрала" очевадното - че се издънихме на всяко едно ниво.БСП да бяхте осигурили доставки от руските ви другари можеше и да спечелите изборите
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъгната партида на астра зенека вчера са я били на хората във ВМА, при положение,че е спряна на запад. Следят ли се ваксините кога им изтича срока на годност? Да не бият и такива с изтекъл?
10
10
 
10
 
! Отговори
Нино преди 3 години
А резидента-фигурант не е ли питал още?
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и колко са продадени и дарени на Македония.Молдова и др.страни извън ЕС
8
5
 
12
 
! Отговори
Билбо преди 3 години
Питането е резонно. Къде са тия 305 млн. лв. за ваксини? Едва ли всичко е отишло по чекмеджета и гардероби.
7
5
 
15
 
! Отговори
Селянин преди 3 години
Тя *** и за вируса не беше разбрала. Ама като разбра се настани в лукс ВМА стая - първа "социалистка", нищо че го изкара леко. А хората умираха в това време пред болницата.
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На БСП това ще им е "предизборната кампания".Те друго не могат.
5
6
 
10
 
! Отговори
A преди 3 години
Синчето е с 5000 евра джобни за месец 😂 не ме мислете
4
6
 
9
 
! Отговори
aa1830 преди 3 години
Нинова, въпросът ти е доста популистки и показателен каква опозиция сте. Каквото е договорено не се спазва, на каква цена са ваксини не е толкова важно когато става въпрос за живот, кога ще дойдат поръчките никой не може да ти каже, правителството се е омазало тотално и е благодарно за всяко кашонче ваксини което дойде - какъв вид са не е важно - Бойко каза "квот дойде тва е..." Обаче и ти са неговото ниво с тези въпроси, отговорите на които нищо няма да променят. Трябват действия.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние питаме за колко взе техноимпекс и къде учи синчето и?