Откриват летния туристически сезон по-рано, още на 1 май

Чужденците ще влизат с PCR тест, с ваксина или с антитела
Обновена: 14 мар 2021 12:57 | 14 мар 2021 12:46, Камелия Цветанова
63
 Откриват летния туристически сезон по-рано, още на 1 май
Снимка: БГНЕС

Летният туристически сезон у нас ще бъде открит на 1 май. Това обяви по време на живо включване във Facebook вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която придружи премиерът Бойко Борисов в обиколка в страната.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов уточни, че ще бъдат осигурени "сигурни зелени коридори" за всички, които искат да посетят България.  Чуждите туристи ще влизат у нас по 3 начина - с PCR тест, с ваксина или с антитела

Николова обясни, че ще има ясни правила за това и с нейна заповед от утре, те ще бъдат утвърдени. Целта е малко по-рано да го открият. Тя поясни, че правителството подкрепя позицията на ЕК за дигитален сертификат.

Премиерът Бойко Борисов днес провери обсерваторията в Рожен. Заедно с него освен Николова беше и просветният министър Красимир Вълчев, както и депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, която е от Смолян.
Вълчев пояснява, че цяло лято идват ученици и то не само от България, но и други страни. В момента обсерваторията се ремонтира.

Борисов поясни, че до миналата година никой не вярвал, че един от суперкомпютрите ще е в България.
Просветният министър пък поясни, че има милиони за образувателна инфраструктура. Борисов на свой ред обясни,че са изпълнили обещанието си за скок на учителските заплати.

Обсерваторията има по 15 - 18 000 туристи на година. Апаратурата, която трябва да дойде от Германия се забавя заради пандемията, уточни премиерът.

Той поясни, че зимните ни курорти са работили и то на пълен капацитет - и ресторантите в тях. За радост и чужди туристи дошли. Сега искали да кажат как се подготвят за летния сезон.

Здравният министър Костадин Ангелов пък уточни, че за радост в Смолян няма натиск към болницата.

Борисов напомни и за писмото на евролидери до ЕК. Поясни, че ние сме поръчали от всички ваксини. С изключение на Модерна, всички останали не си спазват договорите. Не искаме нищо друго от ЕК, освен да получим това, което сме поръчали.

Ангелов пък поясни, че сме поръчали и от следващите, които са одобрени. Не сме сключвали директни договори с фирмите. 190 000 ваксини са пристигнали от този 1 млн, каза Ангелов. Поясни, че до сряда или четвъртък се очакват резултатите след неблагоприятното събитие в Австрия след ваксина с Астра Зенека, както и в Пловдив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чекайте, бе къф туризъм, нали труповеTe падат по улиците и ше се затвараме... Начи децата затворени онлайн и през юни, тая сезони ше ми открива...
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен41Само да ти кажа - Николова няма да е министър на туризма след 4-ти другия месец. Тъй че няма за какво да се бори за визи там и не знам си кво още.
47
0
 
4
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 3 години
Да бе, на 1-ви Май, на море ша ида. Аз още печката паля че студено, те на плаж ша *** водят. Ако си мислят че като отворят по-рано и че много ще спеелят - лъжат се. Нищо няма да спечелят, щото е студено и никой няма да ходи. И пак рев ша има. "Отворихме а няма туристи" и рев. Ми как да има ве, то навън 10 градуса, кой нормален ша иде на море в тоя студ???
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Руснаците и тази година традиционно ще почиват в Турция защото имат безвизов режим а и обслужването в техните курорти е със светлинни години пред българското!!!
45
2
 
4
 
! Отговори
Евала преди 3 години
Браво! Трябваше от нова година, но нищо. Летният сезон на 99% зависи от официалното откриване с чашка пенливо вино и само на 1% от това реално да има туристи...
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германските туроператори пренебрегнаха България за лято 2021Големите германски туроператори TUI, DER Touristik, FTI и Alltours не обявиха интерес на туристите към България за предстоящия летен сезон по време на най-голямата туристическа борса в света ITB в Берлин, която се проведе онлайн и приключи вчера. Четирите концерна планират да започнат сезона с Майорка, Испания за великденски празници.
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тая невръзкарка с великолепния английски стана толкова противна че още преди да си отвори устата и по навик сменяме канала
42
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ....:)40-тиНа колко години си та не знаеш, че европейските пенсионери и до сега винаги идват от 1 май на Златни пясъци и на другите от северното черноморие. Какво те бърка, че са възрастни, нали така удължават сезона и си плащат? Ти нямаш ли баби и дядовци, така ли се отнасяш с тях? Откриването на сезона означава задействане на всички мерки със спасители, медицинско обслужване и всичко необходимо. Хората се умориха да се затварят, защо да не отидат на морето, май месец то също е красиво.
41
9
 
11
 
! Отговори
българин преди 3 години
Умрел съм ви за летния "туристически" сезон!
40
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, черногледци, не се уморявате да плюете! От вашите сайтове човек може да повърне, а сега се довлякохте и тука в уж по-неутрално място. Браво на Николова, атакува фронтално! Гърците и те обявиха от 1 май. Николова ако се пребори за руските туристи, с облекчени визи, пък вие си плюйте срещу вятъра. Борисов, ако ни подпикават европейците, да си купува руска и китайска ваксина и да си върви процеса със зелените коридори. Борисов, гявол си, справяш се! Дерзай! И за ваше сведение не съм ***!
39
6
 
6
 
! Отговори
....:) преди 3 години
Една точно толкова умна ППП(Проста Пазарджишка ***) едно време искаше да удължи сезона до края на Октомври ама времето не ще. Тези са си глупачки, но защо мислят,че и народът е толкова глупав? Кой ще ти дойде на 01.05.2021?Да ти кажа ли кой? Две-три баби и дядовци от Германия, Унгария,Полша и Русия ,които ще ядат по паничка кисело мляко, половин саладка и ще изпият половин бира и ще се тътрят по тратоарите. Няма управия в тази пуста прокопсия.Господе ела си прибери вересийте,че много се насабр
38
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То добре, ама да не го закрият екстремно на 2 май.
37
4
 
22
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Вие може и да го откриете но без туристи. Кой румънец на 01.05 ще има електронен паспорт? Никой. Кой ще брои по 100 лева за ПСР, за да си стои в стаята на Златни пясъци? Тогава не става за море. Защо преболедувалите трябва да доказват антитела а ваксинираните не? Та може да не са развили имунен отговор. Пърни простотии
36
4
 
12
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Зимния да продължи до 30.04.,а летния да отпочне от 1.05.,нищо .че в Гърция го откриват на 13.0.....!Паежина,шайка и пасмина от крадци!
35
8
 
15
 
! Отговори
ЕВО преди 3 години
Говорим за спад,а то туристи няма,няма и да има!Сложете новия лик на Ангелкова,нос,джуки,скули и всичко тръгва!Крадци!
34
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво точно направиха тиквите със суперкомпютъра?
33
3
 
7
 
! Отговори
sorry преди 3 години
Дати много,хора малко!Спрях се на 22.03.,4.04.,1.05.,6.06.,7.07. сполука по спиралата!Щом пандемията е под контрол,то дати бол!Шайка от крадци!Бойко да но ти върви!
32
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази година няма да има особен спад лятото за съжаление, който се усети минлата година ходи 3-4 пъти на море.
31
2
 
18
 
! Отговори
Да не спорим преди 3 години
Недей така , бе джанъм ! Сакън - още не сме закрили зимния.......
30
4
 
27
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Смееше се бай *** на румънците, че не им трябвала тоалетна хартия, щото нямало какво да ядат.Сега бай *** чака румънския турист в руманска "Дачия" и го моли, много го моли да наеме таксито му.