Откриват летния туристически сезон по-рано, още на 1 май

Чужденците ще влизат с PCR тест, с ваксина или с антитела
Обновена: 14 мар 2021 12:57 | 14 мар 2021 12:46, Камелия Цветанова
63
 Откриват летния туристически сезон по-рано, още на 1 май
Снимка: БГНЕС

Летният туристически сезон у нас ще бъде открит на 1 май. Това обяви по време на живо включване във Facebook вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която придружи премиерът Бойко Борисов в обиколка в страната.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов уточни, че ще бъдат осигурени "сигурни зелени коридори" за всички, които искат да посетят България.  Чуждите туристи ще влизат у нас по 3 начина - с PCR тест, с ваксина или с антитела

Николова обясни, че ще има ясни правила за това и с нейна заповед от утре, те ще бъдат утвърдени. Целта е малко по-рано да го открият. Тя поясни, че правителството подкрепя позицията на ЕК за дигитален сертификат.

Премиерът Бойко Борисов днес провери обсерваторията в Рожен. Заедно с него освен Николова беше и просветният министър Красимир Вълчев, както и депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, която е от Смолян.
Вълчев пояснява, че цяло лято идват ученици и то не само от България, но и други страни. В момента обсерваторията се ремонтира.

Борисов поясни, че до миналата година никой не вярвал, че един от суперкомпютрите ще е в България.
Просветният министър пък поясни, че има милиони за образувателна инфраструктура. Борисов на свой ред обясни,че са изпълнили обещанието си за скок на учителските заплати.

Обсерваторията има по 15 - 18 000 туристи на година. Апаратурата, която трябва да дойде от Германия се забавя заради пандемията, уточни премиерът.

Той поясни, че зимните ни курорти са работили и то на пълен капацитет - и ресторантите в тях. За радост и чужди туристи дошли. Сега искали да кажат как се подготвят за летния сезон.

Здравният министър Костадин Ангелов пък уточни, че за радост в Смолян няма натиск към болницата.

Борисов напомни и за писмото на евролидери до ЕК. Поясни, че ние сме поръчали от всички ваксини. С изключение на Модерна, всички останали не си спазват договорите. Не искаме нищо друго от ЕК, освен да получим това, което сме поръчали.

Ангелов пък поясни, че сме поръчали и от следващите, които са одобрени. Не сме сключвали директни договори с фирмите. 190 000 ваксини са пристигнали от този 1 млн, каза Ангелов. Поясни, че до сряда или четвъртък се очакват резултатите след неблагоприятното събитие в Австрия след ваксина с Астра Зенека, както и в Пловдив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Летния сезон ще бъде открит още на 5 април когато падне герб от власт и вече няма затваряния и мерки. герб и ЕС пречат на летния сезон .
8
2
 
27
 
! Отговори
аа1830 преди 3 години
Здравния министър явно не знае колко страни въвеждат задължителна карантина 10 дни за всички идващи от България независимо от резултата на задължителния ПСР-тест. Така е вече половин година. С това изискване ефин чужфенец за да иькара една седмица отпуск в БГ трябва да сиплснира още дв седмици стоене вкъщи след тва - ше дойдат чужденците друг път!
7
3
 
20
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
"...образувателна инфраструктура..."Камелийче, какво точно ще образува тази образУвателна инфраструктура?
6
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болници тряба да откривате.
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но пък ние сме се набълбукали едно хубаво с 4,5 млн. дози от Зенеката.
4
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да разбираме ли че цените ще са като през юли? Защото ако ще ми слагате 1 стая за 150 лв нощувката, по-добре си останете затворени!
3
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ, защо не използват Астра Зенека, а ползват Пфайзер, Модерна и Кюървак.
2
10
 
30
 
! Отговори
123 преди 3 години
Ограниченията почнаха, писуари, ваксини. Фашизма е налице.
1
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох кеф, Черноморието си е най-добре, особено на Юг. Нека плюят червените ***