ГЕРБ иска отлагане с 2 г. за техническите паспорти на сградите

Пандемията не била времето за още една грижа на хората
112
ГЕРБ иска отлагане с 2 г. за техническите паспорти на сградите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Удължаване с поне 2 години на срока, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им, предлага ГЕРБ.

Още по темата

"Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите. Затова в ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им. В управленската си програма поемаме ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация. Ще се създаде специален фонд. Обмисляме и въвеждане на етапност в новите срокове за различните строежи в зависимост от големината и спецификата им и предпоставката да създадат опасност за живещите в тях",  съобщи зам.-регионалният министър Николай Нанков в социалната мрежа Facebook.

Изискването за технически паспорти на сградния фонд е от 2006 г. и сроковете са били удължавани четири пъти. Това са значими документи, които отразяват техническото състояние на конструкцията, инсталациите и пр. Качествено подготвените технически паспорти ще осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради. Затова не трябва да се изработват под натиска на изтичащия срок, допълва Нанков.


112
Още от Политика
Откриват летния туристически сезон по-рано, още на 1 май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
0
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 седмици
ГЕРБ искал удължаване на срока за изготвяне на технически паспорти на сградите
Интересно от кого го иска? Те са управляващата партия, техни хора са го измислили това.
Разбирам да го поиска БСП, например да го каже в парламента Корнелия Нинова. Тогава всичкото гербаджийски трол ще се залови да я оп'люва. А то - искат го тези, които го измислиха. Хайде стига театър.
А че не е време сега за това си е вярно. Но и преди се знаеше, че не е време.
108
0
 
4
 
! Отговори
В нашата сграда преди 3 седмици
всички имаме по един апартамент, само една госпожа има два. Неколкократно, при дребни ремонти на общите части ние останалите плащахме вместо нея, защото тя се оправдаваше, че като вдовица пенсионерка не може да си позволи такива разходи.
Само че тя има още два апартамента другаде, където живеят задомените й работещи синове. Преди няколко години те направиха луксозен основен ремонт и частично преобзавеждане в жилището на май.ка им, но за общите части все минават метър.
Сега какво ще правим?
107
0
 
2
 
! Отговори
До До Вътю /продълж/ преди 3 седмици
...реши да продаде апартамента си. Пред нотариуса трябвало да представи и разрешението за ползване. Нотариусът поискал да се приложи и одобрението на промяната на арх.проект. Само че такъв документ имало у едно от семействата, което сега работи в чужбина.В архива на Общината също трябвало да има копие.Но когато го поискали, чиновниците им казали, че не могат да го намерят и че не за първи път се случва при тях да се затрие документ.
И продажбата пропадна. Сега чакат да си дойдат онези от чужбина
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До Вътю /№ 100/

Подкрепям написаното от теб! Ако не са съхранили документите, нека те да платят цялата тази дандания.
Преди 15 години едни съседи получиха документ за въвод в експлоатация на нова жилищна кооперация. Собственици бяха на парцела, на който си построиха тази сграда по поръчан от тях проект. В хода на строежа направиха една незначителна промяна, но с разрешение и архитектурен проект. Това било отбелязано в документа "Разрешение за ползване". И миналата година един от тях........
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Уведомиха ни, че ако до края на срока, който ще бъде даден не направим паспортизация на сградата, след това Общината ще ни посочи фирма, която да наемем, за да направи паспортизацията.
Обаче не ни казаха ще налагат ли и глоби на собствениците, които не са спазили срока и не са се постарали сградата им да бъде паспортизирана.
Някой знае ли нещо по този въпрос или всичко засега е само вятър и мъгла?
104
0
 
9
 
! Отговори
Куешчън преди 3 седмици
Ако една жилищна сграда се състои от 10 апартамента и в 5 от тях живеят пенсионери, които заявяват, че не могат да платят парите, нужни за паспортизация, тогава ко праим?
103
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нали има акт 14,15,16, за какво точно са тия паспорти, освен да грабят хората.
102
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз предлагам след 50 години когато ще останат само депутатите в парламента и цяла територия с празни апартаменти.
101
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо ни заблуждавате с отлагане ами не го отмените? Пък като сте толкова загрижени за хората да го поеме държавата!
100
2
 
20
 
! Отговори
Глупости преди 3 седмици
Не отлагане а промяна или отмяна!
99
1
 
7
 
! Отговори
До вътю преди 3 седмици
Поне според мен няма драма. Поне според последните 2 алинеи от чл.176а и уточнението в ал.2 на чл.176б.

По-интересна ми се струва отговорността на държавата и общините при съхранение и опазване на архивите с техническа документация. Защото обитателите на част от въпросните сгради ще трябва да участват в един друг филм наречен "екзекутивно заснемане" и щъкането на цял отбор специалисти апартамент по апартамент.
Каква е вината на техните собственици, че навремето някои не си е вършил работата???
98
4
 
10
 
! Отговори
Перекендето Нанков.. преди 3 седмици
Рече и отсече....
Косата ми настръхва от това замМИНИстърче... *** !
Да си оди у Априлци....
97
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
14 години отлагане, ха сега още 2.....
И междувременно всеки *** се изживява като интериорен дизайнер и строителен инжинер в едно и *** ,кърти, усвоява, остъклява....
Ами не ви ли идва на ум ,че самата продажба цена на жилище с изряден паспорт се качва и това е инвестиция?!
Ами, за тия има само тук и сега, после да става каквото си ще.
96
4
 
10
 
! Отговори
Земетръс преди 3 седмици
Като сдруса земята и изпопадат стари и нови сгради ще видим тогава паспорти!Или си мислите,че тия тескерета ще ни спасят катуните,а ГЕРБ ще ни осигури билети за Рая?Идват такива времена при които и бедни и богати ще хвърчат във въздуха
95
3
 
18
 
! Отговори
До 94 преди 3 седмици
Единственото, което ни идва наум е пълната безсмислица на занятието. Издават ти паспорта, да допуснем, че сградата е изрядна. И след 20 г. продаваш жилището, а наивният купувач ще си мисли, че сградата е в същото състояние. Или ни подготвят следващата изненада - преиздаване на паспортите например на всеки 5 години. Ко шъ каиш по въпросъ?
94
2
 
12
 
! Отговори
Управляващите преди 3 седмици
Да покажат как ще вадят паспорт на къщата-музей Тодор Каблешков и други старо къщи, които представляват историческа и културна ценност!
93
3
 
19
 
! Отговори
к1 преди 3 седмици
Язък, отиде бизнеса на зам.министъра на Регионалното Развитие Йовев.
92
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
14 години отлагане, ха сега още 2.....
И междувременно всеки *** се изживява като интериорен дизайнер и строителен инжинер в едно и *** ,кърти, усвоява, остъклява....
Ами не ви ли идва на ум ,че самата продажба цена на жилище с изряден паспорт се качва и това е инвестиция?!
Ами, за тия има само тук и сега, после да става каквото си ще.
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От коя система за сравнение са взаимствали за въвеждане техническа паспортизация на сгради независимо какви,чии по собственост и на годност според актове на въвеждане за етапи на изпълнения с използваните материали за изграждане с качество за експлоатации спрямо проектно-техническа
документация с чертежи заверени как авторско проектно право с принадлежащите изчисления как основни и допълнителни за измения,замяна,подобрения за обустрояване по усмотрение на страните съществено съгласуващи с права.
90
7
 
18
 
! Отговори
04.04.2021 преди 3 седмици
Намирисва ли ви на диктатура?Имунизационни паспорти и паспорти за жилищата?! Май другари и другарки отиваме към диктатура.ЕС е пред разпад,а гербавите търтеи нагнетяват постоянно напрежение.Естествено след време всеки ще си плати за греховете и тогава ще има вой и скърцане със зъби,а парите няма да им свършат никаква работа.