Банките готови да разсрочат кредите на туристическия бранш

Хотелиери искат пари, за да се подготвят за летния сезон
21
Банките готови да разсрочат кредите на туристическия бранш
Снимка: БГНЕС

Предоговаряне на кредитите с по-дълъг гратисен период и предоставяне на заеми за подготовка на летния сезон са сред основните искания на туристическия бизнес. Това обясни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Българската банка за развитие (ББР).

Целта на разговорите бе да се обсъдят варианти за подпомагане на бизнеса и получаване на кредитиране за фирмите, заети в туристическия бранш. В дискусията участваха Панайот Филипов, изпълнителен директор на ББР, Ирина Матева, главен експерт „Външни програми” на ББР, и председателят на БХРА Георги Щерев, съобщиха от пресцентъра на МТ.

Още по темата

„Знаете, че само преди дни обявихме 1 май за старт на Лято 2021, като вече има утвърдени с моя заповед правила за работата на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. В тази връзка темата за осигуряване на оборотни средства за подготовка на работещите за началото на сезона е навременна и много важна“, уточни Николова.

По думите ѝ колкото по-навреме започне организацията на сектора за посрещане на туристите през летните месеци, толкова по-добре ще може да се гарантира сигурната и безопасна почивка на всички гости.

Вицепремиерът посочи още, че Асоциацията на банките в България е изпратила писмо до Министерството на туризма, в което посочва, че финансовите институции могат да предоставят облекчения на кредитополучателите по обслужването на техните заеми до 31 декември 2021 г. чрез отсрочване на задължения за не повече от 9 месеца.

Според асоциацията не съществуват пречки за индивидуално предоговаряне на кредити на клиенти от туристическия сектор, като се търсят индивидуални решения между банката и клиента за преодоляване на неблагоприятните ефекти от пандемията.

Председателят на БХРА Георги Щерев благодари за срещата и разясни какви са проблемите пред фирмите, свързани с кредитирането. Структурирането на кредитите е най-важният въпрос в момента, бе категоричен той, както и финансирането с оборотни средства.

Панайот Филипов, изпълнителен директор на ББР, каза, че се обръща внимание на всеки един клиент и кредити се разсрочват, включително и на компании от туристическия бизнес. И добави, че ББР разбира напълно проблемите на бранша и се прави всичко възможно да му се помогне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
А останалите на друга планета ли сме?!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се че ще разсрочват, иначе ще трябва да извадят на бял свят милиарди НЕсъбираеми и НЕобезпечени заеми и ще трябва да фалират
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дори и чуждестранните банки със допълнение България към името си са тотално различни от оригиналните по простата причина че там е намесен и великия български наглец бизнесмен връкарски който е или притежава дял или участва в управлението, допълнението българска към името на банката вече е символ на наглост некадърност и мутренска идиощина
13
0
 
0
 
! Отговори
ала бала преди 3 години
ДО 15Които и да е друг
12
0
 
6
 
! Отговори
Aaaaa преди 3 години
Банки, какви банки са това в Корумпестан, мутри обслужващи мутри, крадци и измамници прокарващи си техни закони и правила за да могат законно да крадат. Пример, ДСК най долните крадци и лъжци.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма такова нещо като български банки, има български нагли таксиджийници взимащи месечни вноски и даже такса прадня най- грозните абсурдни творения български живеещи като въшки, големите бизнесмени абсолютни наглеци български само в България има такива подобия на банки, не се подлъгвайте по имената им, те са смесена собственост или управлявани със мутренска съсобственост
10
0
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Е то хубаво, ама кой да вкараме на негово място? *** вируса или "7,8 и ще си паднала"?
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я ...разсрочване с по висока лихва ,тоя филм сме ги гледали
8
0
 
10
 
! Отговори
Борисов е преди 3 години
Патологичен лъжец, който е взел цяла държава за заложник и цял един народ се мъчи да се отскубне от тази хватка! Нека не бъдем заложници повече-да изритаме мафиота на 04.04 със страшна сила!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изпълзяха за да видят какво е времето.Това си е рутинна хватка.Банката набанките на... я измислиха и май окрадоха.Не от джипа ,а като при краварите на калпак и ще спечели изборите.Ако,минем без физическа разправа- добре.
6
0
 
10
 
! Отговори
Фалитбанк преди 3 години
Защо ще им разсрочвате кредитите? Пратете им колектори, от тази фирмичка, на която отпуснахте кредит веднага след като получихте държавните пари.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добра новина за мутрите. Чудя се само аз за какво да се радвам.
4
0
 
7
 
! Отговори
нито банките преди 3 години
- нито Аллах ще помогнат на западналият ни туризъм! Преди идваха от любопитство!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"кредите"Поредното доказателство за неграмотността на псевдожурналята.
2
0
 
16
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
А на обикновените волове ще им вдигаме лихвите едностранно, и за 3 4 неплатени вноски по заема и прекратяваме договора и им взимаме наполовина платената панелка нали?!?Платените вноски не се връщат естествено.Харампуциян и подобните нему изчаддия, като Домуса КРИБ и т.н. ненаяли се иззроди.
1
4
 
12
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Стига с тия половинчати мерки! Пълно опрощаване на всички кредити .Веднага !