САЩ с реакция за шпионската група у нас, работила за Русия

Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България
Обновена: 20 мар 2021 08:39 | 20 мар 2021 07:47, Елка Василева
275
САЩ с реакция за шпионската група у нас, работила за Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Държавният департамент на САЩ посочи в изявление, че внимателно следи случая със задържаните за шпионаж в България, предаде Ройтерс.

Още по темата

"България е приятелска страна, съюзник в НАТО и партньор. Внимателно следим разследването по обвиненията в шпионаж в полза на Русия. Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България и застават на страната на българите срещу тези зловредни действия на нейна територия". Това се казва в публикувано в Тwitter изявление на говорителя на американския Държавен департамент Нед Прайс.

Посолството на Русия у нас излезе по-рано с позиция за задържаната група, заподозряна в шпионаж в полза на Москва.

В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна, пише във Facebook страницата на руското посолство. В позицията се отбелязва, че разследването не е завършено и Русия разчита, че до решението на съда по това дело спекулациите относно причастността на Руската федерация към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени.

Припомняме, че при безпрецедентна акция на ДАНС и прокуратурата у нас беше разбита група за шпионаж. Задържани са ръководителят на групата руски шпиони – Иван Илиев, бивш ръководен кадър в служба Военна информация, както й съпругата му, която е руска гражданка. Другите участници в групата са военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности.

Членовете на групата, обвинени в шпионаж, са събирали основно информация за проектите за модернизация на българската армия, каза  министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
4
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Време беше да се погрижат за колонията България,нали си е тяхна,току виж обявила независимост по руско внушение.
140
7
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Русия има 90 % положителна роля и 10 % отрицателна роля в БГ-история, не каазвам , че руснаците са ангели небесни............но ролята на Англия и Франция е 90 % отрицателна и едва 10 % положителна!!!За ролята на САЩ...............въпросът е много спорен!!!
139
5
 
5
 
! Отговори
До Чебурашка преди 3 години
Къде е документирано................я покажи документите да видим???
138
4
 
5
 
! Отговори
До Влади преди 3 години
Надявам се скоро дъртофелницата-рептилка-кралица Елизабета Втора и оня вампир-мъжа й - Филип Гръцки да се споминат и да ни освободят от присъствието си, Великобритания да се разпадне, Северна Ирландия и Шотландия да се освободят от английско робство и Аржентина да си вземе Фолклендските острови!!
137
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите радари работят на свръх ниски честоти и киловати и улавят миговете зад хоризонта. При по голяма мощност даже им блокират авиониката и те падат.Затова ги е страх руснаците.
136
4
 
10
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 173"Русия е била против обединението. Това говори много."Че тя е била и против голяма и силна България, още преди да тръгне да воюва с Османската империя: в тайното Райхщадско споразумение с Австро-Унгария двете империи се разбират при евентуален успех на Балканите да не се създава голяма славянска държава.Русия е била и срещу обявяването на Независимостта на България.Каква "братска" държава ни е на нас Русия? Абсолютен ВРАГ на българската държавност!
135
8
 
4
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Тия защо не си махнат базите у нас и да се разкарат нанякъде а дрънкат глупости? Откакто узурпираха БГ тук стана опасно за живеене място.
134
6
 
5
 
! Отговори
До Влади 171 преди 3 години
Велокобритания е вечен враг на България, както и Франция.............но ти четеш историята, както Дявола чете Евангелието!!!
133
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е била против обединението. Това говори много.
132
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поляците са едни гадни и продажни католици и лицемери............Европа щеше да е по-добро място за живеене без тая държава.......Полша!!
131
4
 
7
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Съединението на България е осъществено благодарение на положителното отношение на Великобритания, която тогава е първа световна сила и въпреки съпротивата на Русия.Тайни от Русия имаме, може почти всичко да са и издали безродните русофили, но имаме. Например спецификациите на F16 Block 70. Скорост, височина, честоти и обхват на радара и т.н. Русия съществува, благодарение на шпионите си, откъм технологиите е мнооого зле. Затова плаща на безродни агенти в други страни.
130
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пъпа на злото не е нито САЩ, нито Русия................центъра на сатанистите-антихристи се намира в Лондон.........те командват Bank of England!!
129
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато и най-близкия приятел те остави....значи вече си ударил дъното. Мисля че раша удари дъното преди години. Руснаците теяба да се събудят и да изметат тая военна хунта след 100г мъки и да заемат достойно място в Европа .
128
4
 
6
 
! Отговори
Ларакрача преди 3 години
Най голямия предател е Каракачанов. Говори наляво и надясно за модернизацията на армията. Показва секретни пушки и гърми с тях по телевизора. Това стига до шпионите ,снимат от телевизора и вестниците и предават на руснаците по радиостанциите. На къси вълни.
127
6
 
3
 
! Отговори
до 133 преди 3 години
....В Австрия никога не е имало нито социализъм ,нито комунизъм!Ако имаше тези паметници щяха досега австрийците да са ги направили на пепел.гледай ти, тогава излиза че са били скепи тез австрийци и не са знаели колко са гадни тез руснаци зад желязната завеса. И не измествай темата в контекста на която ти дадох примера. Защо не се цупите на Англия и САЩ че предадоха Бя на Сталин, ей това ми кажи , хайде и за паметника на убийците на софиянци пилоти на САЩ.
126
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едни предават законно, други незаконно. Алъш-вериша да върви.
125
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 1/155Аз говоря за България, другарю. Ботев е писал за България и българите, и как са били застрашени от "братска" Русия на всеки ъгъл.И такива цитати от различни български възоржденци мога да ти давам до утре. Ботев е само един от многото, които рано рано даже още преди освобождението е разбрал какви са истинските намерения на Русия спрямо България.
124
1
 
2
 
! Отговори
ц.ц преди 3 години
*** цирка ...
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предателите никой не ги обича, но кои ли са те?
122
4
 
5
 
! Отговори
До Чебурашка преди 3 години
За твоя информация..............поляците отначало са помагали на Хитлер..........но те са католици и гадини, и Сталин , и Хитлер са разбрали това, затова са си разделили Полша............Европа можеше да си бъде Европа и без тъпите поляци-гадни католици!!!