САЩ с реакция за шпионската група у нас, работила за Русия

Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България
Обновена: 20 мар 2021 08:39 | 20 мар 2021 07:47, Елка Василева
275
САЩ с реакция за шпионската група у нас, работила за Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Държавният департамент на САЩ посочи в изявление, че внимателно следи случая със задържаните за шпионаж в България, предаде Ройтерс.

Още по темата

"България е приятелска страна, съюзник в НАТО и партньор. Внимателно следим разследването по обвиненията в шпионаж в полза на Русия. Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България и застават на страната на българите срещу тези зловредни действия на нейна територия". Това се казва в публикувано в Тwitter изявление на говорителя на американския Държавен департамент Нед Прайс.

Посолството на Русия у нас излезе по-рано с позиция за задържаната група, заподозряна в шпионаж в полза на Москва.

В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна, пише във Facebook страницата на руското посолство. В позицията се отбелязва, че разследването не е завършено и Русия разчита, че до решението на съда по това дело спекулациите относно причастността на Руската федерация към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени.

Припомняме, че при безпрецедентна акция на ДАНС и прокуратурата у нас беше разбита група за шпионаж. Задържани са ръководителят на групата руски шпиони – Иван Илиев, бивш ръководен кадър в служба Военна информация, както й съпругата му, която е руска гражданка. Другите участници в групата са военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности.

Членовете на групата, обвинени в шпионаж, са събирали основно информация за проектите за модернизация на българската армия, каза  министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам кой кого е свалил 89та и кой е помогнал на краха на гомор, но всеки ден му БЛАГОДАРЯ. Онзи живот беше мрачен и гладен. И най-важното Не беше наш. Беше чужд живот докаран на сила.
120
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
До до 136/147"а изгорим тогава младия Вазов. Там май нещата са на 180" , интереса клати феса пич"Няма нужда да горим нищо.Вазов ясно си е признал заблудите, които са го тресли като млад. Чудесно е, че един достоен човек не само, че си е признал грешките, но и е прогледнал за жестоката реалност, че руснаците никога не са ни желали доброто.
119
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След Освобождението България е имала за цел да си върне земите с българско население, то и затова сме водили толкова много войни :)) За руснаците или добро или нищо, не забравяйте че Тодор Живков е предложил на Кремъл да станем 16-та съветска република, гадните руснаци са му отказали, язък за усилията и подмазвачеството :))))
118
4
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Ботев е гений, да, прозрял е много неща.......................но е написал и "Смешен плач" !!..........."Плачете за Париж, столицата на разврата".................и т.н.Май Ботев не е обичал много и надутите франсета, нали??
117
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ ни поставят на първа линия срещу Русия, както и Полша, Румъния, Украйна, като ни въоръжават крайморските градове със секретни ракети за , които ние не знаем! Така, че до 5 - 6 години спокойно може да накарат Полша или Украйна да хвърлят няколко бомби по Русия и да започне война между Русия и черноморските държави, в които сме и ние!
116
9
 
4
 
! Отговори
Предател преди 3 години
Ще издам тайната.Поръчали сме си и самолетоносач. Да носи самолетите. Ще е готов догодина . Март месец. Путин да внимава с наша сила.
115
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се смееш ли, да плачеш ли.
114
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То големи тайни сме имали бре, да се не надяваш. Само така.
113
3
 
5
 
! Отговори
До питам 142 преди 3 години
Точно така е.........прав си 100 %............Англия, Франция са били винаги против България!Русия, Германия, дори САЩ са помагали на България.............но Англия и Франция са искали да унищожат България!!
112
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво общо има Вазов ?Това са поредните лъжи на НПО за Вазов и Левски, ако сте запознати с творчестото на Вазов има цяла стихосбирка за Русия.Ама с четене само на фейсбук простотии не става.
111
5
 
4
 
! Отговори
до 136 преди 3 години
И Вазов ли е работил за НПО :)))четеш Вазов ако въобще си го чел като дявола евангилието. Колко томове има негови. Говориш ми за късния Вазов на 80 г . Да изгорим тогава младия Вазов. Там май нещата са на 180" , интереса клати феса пич, така че кротувай с това клише "Вазово"
110
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3мата"Сталин не е бил толкова лош, нито е бил толкова голям диктатор ..."Русофили, сър!
109
5
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
До До 1/138"Не споменавай имената на тия велики българи.............Ботев , Левски и Раковски!!"Що? Ето ти един пасаж от Ботев:"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колони" Христо Ботев за Русия Букурещ, вестник "Знаме" г. , 4 април 1875 г. бр. 13 с. 51.
108
3
 
6
 
! Отговори
3мата преди 3 години
От "тримата велики".............Рузвелт, Сталин и Чърчил..............само Чърчил много е мразел България...........чел съм биографиите и на тримата!Сталин не е бил толкова лош, нито е бил толкова голям диктатор............е............по-време на революция трябва да се вземат и крайни мерси!!Американеца Рузвелт също не е бил много лош...но той е слушал други хора, истинските господари на САЩ!!Чърчил е бил едина алкохолик, пияница и злодей и е искал да изтрие България от картата на света!
107
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да се мъчите да изкривявате историята тя е :44та окупация на България, избиване на Българи, подменя на властта на суверенна България, мекадонкзиране на Пирин, влияние над Македония да ни мрази, 45г тежък режим и тн. Това няма как да се подмени:) Младите вече са образовани. Бай Бай
106
2
 
11
 
! Отговори
питам преди 3 години
кои са военачалниците на султанската войска на турскуте орди. Англичани и французи на турска служба.Ако някоя държава що годе се е държала коректно с България това е Германия.
105
6
 
8
 
! Отговори
Мазен трол преди 3 години
Значи. Сме имали намерения за планове за модернизация на армията . И те са разкрити. Ужас.Срина ни се отбраната.
104
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците никога на никого не помагат. Те гледат само келепира.Пълна измислица е,че са помагали във ВСВ. Всичко доставено от тях е платено със злато.
103
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вин"По постовете разбираме, че жалещите, че не са се родили руснаци у нас, са готови отново да проливат българска кръв щом е в услуга на азиатските им господари! Копейкаджиите са най долната прослойка сред българите!"За нещастие в България винаги е имало завистници, които гледат как около тях има просперитет ги яде люта завист и тя полека лека се превръща в предателство.Става дума за дълбоки лични комплекси, породени от жажда за власт и богатство, но без да има нужните качества.
102
1
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Не споменавай имената на тия велики българи.............Ботев , Левски и Раковски!!Всички те са загинали в борба с Турската империя................за да има днес България!!!