НАТО подкрепи България за противодействие на руския шпионаж

Алиансът държи поверителните данни да са защитени
22 мар 2021 16:12, Елка Василева
56
НАТО подкрепи България за противодействие на руския шпионаж
Снимка: архив, БГНЕС

Следим българското разследване срещу предполагаемата руска шпионска мрежа. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в отговор на въпрос.

НАТО постоянно полага усилия за защита на поверителните данни, добави той.

Столтенберг изрази подкрепа за усилията на нашата страна срещу незаконните руски действия на българска земя. Ще обсъдим утре отношенията с Русия, която в последните години предприема агресивни действия срещу отделни държави и прави опити да се намеси в демократичните процеси в нашите страни, като се старае да подкопава доверието в демократичните институции и в изборите, допълни той по повод предстоящото двудневно заседание на външните министри от НАТО.

Още по темата
Много държим поверителните данни в държавите от алианса да бъдат защитени и служителите с достъп да бъдат правилно проверявани, отбеляза генералният секретар.

По неговите думи отношенията НАТО-Русия са трудни от известно време и това се дължи на поведението на Москва.

Руският президент Владимир Путин носи крайната отговорност за действията на руската държава, включително за опитите за убийство на опоненти. Много сме загрижени от съобщенията за обещания от Москва да осигурява награди за убийството на войници от алианса в Афганистан. Ще останем твърди, но и ще се стремим да поддържаме диалога с руските власти. Дори отношенията да не се подобрят, трябва да се запази контролът над въоръженията, поясни Столтенберг, цитиран от БТА.

Припомняме, че при безпрецедентна акция на ДАНС и прокуратурата миналата седмица у нас беше разбита група за шпионаж. Шестима души бяха задържани и привлечени като обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на чужда държава. Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна, и да я предоставя на трета държава, в случая става въпрос за Русия.

Коментирайки скандала, премиерът Бойко Борисов се  обърна към ръководителите на руските дипломати  да спрат да шпионстват в България“. "Дружбата си е дружба, ние винаги сме я демонстрирали. При всеки случай ще отстояваме националната си сигурност и независимост", каза Борисов.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност, каза обвинител №1.

Членовете на групата, обвинени в шпионаж, са събирали основно информация за проектите за модернизация на българската армия, каза по-рано министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Посолството на Русия у нас излезе с позиция за задържаната група, заподозряна в шпионаж в полза на Москва. В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна, пише във Facebook страницата на руското посолство. В позицията се отбелязва, че разследването не е завършено и Русия разчита, че до решението на съда по това дело спекулациите относно причастността на Руската федерация към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени.

Държавният департамент на САЩ посочи в изявление, че внимателно следи случая със задържаните за шпионаж в България. "България е приятелска страна, съюзник в НАТО и партньор. Внимателно следим разследването по обвиненията в шпионаж в полза на Русия. Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България и застават на страната на българите срещу тези зловредни действия на нейна територия". Това се казва в публикувано в Тwitter изявление на говорителя на американския Държавен департамент Нед Прайс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
11
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
референдум за излизане от тази окупаторска бандитска организация ВЕДНАГА ,НАТОВЦИТЕ ВЪН !нЕ НА ВОЙНАТА И АГРЕСИЯТА И ПРОПАГАНДАТА ИМ !Ще ни вкарат във война!
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остана кукловодите да не подкрепят собствената си постановка.
5
11
 
4
 
! Отговори
kapan e преди 3 години
Россия , не влизай в този капан че томахавките ще се разхвърчат
4
11
 
16
 
! Отговори
фа преди 3 години
Да се свиква референдум за членството ни в НАтО.
3
10
 
18
 
! Отговори
aa преди 3 години
А аз държа да излизаме от това НАТО и да си гледат работата тъпите американци. Като им гледам държавата - те себе си не могат да оправят, тръгнали с Русия да се мерят.
2
11
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
НАТО най голямата теористична организация и заплаха за мира и сигурността в световен план!Натовците на трибунал и на бесилото за престъпления срещу човечеството!
1
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се ли усещат нашите тиkвu, че го играем примамка?Не се ли замислят за последствият, защото ние ще сме лошите за Русия, а ония пак ще си развиват бизнес?Не им ли писна да са посредник между двете сили, без достойнство?Добре, да видим до кога така ще изпълняваме каквото каже новият господар.