България - все по-интересна за чуждите разузнавания

Експертът Йордан Божилов пред Bloomberg TV Bulgaria
23 мар 2021 18:21, Анисия Иванова
68
България - все по-интересна за чуждите разузнавания
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е интересна страна и ще става все по-интересна за чуждите разузнавания. В никакъв случай не трябва да подценяваме тези рискове. Трябва да изведем въпросите на сигурността на едно много по-високо ниво. Това заяви Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Божилов коментира темата в контекста на шпионския скандал от последните дни, при който стана ясно, че група служители на Министерствто на отбраната и служба “Военно разузнаване” са събирали определена информация у нас в полза на Русия.

“От една страна това подкопава националната сигурност на България, от друга страна застрашава общия интерес на НАТО и Европейския съюз”, изтъкна Божилов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

България е член на НАТО, член на ЕС - ето защо ние сме интересни. България е важен фактор на Балканите, фактор в Черно море - ето защо сме от интерес. Икономическите процеси, миграционните потоци, начините, по които се взимат решения, по които се справяме с кризите, също представляват интерес за чуждите разузнавания”, изброи Божилов.

Според него е важно да се направят правилните изводи след скандала, включително какви са мотивите на участвалите в него лица, има ли пропуски при съхранението на информация у нас.

“Одит на сигурността и одит на ползването на класифицирана информация в Министерство на отбраната трябва да се направи”, категоричен е той.

Друга тема, която коментира гостът, са отношенията между САЩ и Русия. Божилов заяви, че те сякаш навлизат в по-горна фаза на напрежение по различни направления, включително намесата на Русия в изборите в различни страни, влиянието ѝ в определени региони - например на Балканите, зачитането на правата на човека в казуса с опозиционния лидер Алексей Навални и др.

“Напрежението между САЩ и Русия сякаш има отношение към връзките САЩ-Китай - основна линия на геостратегическо противопоставяне в бъдеще, тъй като Русия по-скоро подкрепя Китай”, каза още експертът.

Божилов се спря и на мястото на България в контекста на това напрежение, като отбеляза, че ЕС няма ясна позиция спрямо ситуацията.

“За България Русия не е модел на поведение - не е модел на подражание. Нашият модел е Запада - ЕС, НАТО. Не е необходимо непременно да изостряме отношенията с Русия, но трябва да имаме яснота в позициите, че страната ни е член на НАТО и ЕС и ще защитава интересите на тези две организации”, каза още Божилов.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До АнонименХахахаааа, Васил е най-руското име, а? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До не може да бъде!Интересни сме с пропускането на руските Панцири за Сърбия, напълно безпроблемно и с разтворени широко бyзи!Питай Шкембелията той знае...
25
3
 
11
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 години
Добре ,много сме интересни,но тук не виждам нито една дума ,която да пояснява с какво сме интересни!? С нивото на река Дунав или фекалиите покрай черноморските курорти!?
24
5
 
8
 
! Отговори
ДНик преди 3 години
Кой е Йордан Божилов, че да говори от името на България- шеф на НПО!Докога частни паралелни на държавата структури ще се изказват от името на народа, без да носят никаква отговорност!!
23
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В моето сем повечето сме с руски имена.Дядо Васил, майка Таня, син Владимир, дъщеря Валерия.В контраст с 99% бг сем чийто преобладаващи имена са Димитър, Георги и прочее скучни, изтъркани имена.
22
5
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Гоненето на руски шпиони ще продължи с пълна сила след изборите.
21
1
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Още 1991-ва година изчезват документи за Царичане!Още тогава е имало измяна и то за СВРЪХ СЕКРЕТНО НЕЩО!
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всичките ни секретни обекти скрити в планини и пещери ги показаха Луджев и Сталийски на янките и след 2 години,бяха пълни с бетон.
19
5
 
5
 
! Отговори
Tangra преди 3 години
Като му гледам физионимията има вид на дребен интригант хитрец.Грам не ви вярвам на театъра.Някой е умрял за нас
18
4
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Трепане за шпионите. Без значение какви са.
17
8
 
4
 
! Отговори
танер преди 3 години
руснаците са в шок как можеш да поръчаш 16 самосета ф16 за 6 милиарда при положение че американците ги бракуват тези самолети вече а да не говорим за характеристиките на на самолета че е пълна трагедия и е най рисковия с 1 двигател...
16
4
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Че какво ни е по-интересното?!?! 50 годишна съветска военна техника?!?!И 15 000-на армия въоръжена с прашки?
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
естъ Россия - естъ Болгариянет Россия - нет Болгария
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
срещу вятъра пuкай,но с Русия не си играй!!!
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредния папагал назобен с клишета. Ако си мислите че някой от НАТО ни е дал кой знае каква секретна информация значи нямате на идея каква организация е това. Като цяло уважаващите се държави в НАТО почти не споделят тяхна разузнавателна информация.
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя пък...какво имаме ние ?ни пари ни атомни бомби ,а това което притежаваме на 90%е руско )но и интересно че Русия имали шпиони в Сащ или Германия Англия та ще се занимават с България )
11
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много са ми забавни балканските селяни които си мислят, че Русия ни шпионира армията... толкова сте елементарни. Ама то малкото ви мозък още явно не разбере какво е НАТО.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ще разледват ,как точно умираме първи в света , или как точно се издържаме с минимални заплати , или сме най-умните ......
9
3
 
1
 
! Отговори
До Не разбирам преди 3 години
Нас всички велики могат да ни приключат, когато решат...........всички велики сили, не само Русия, но и САЩ, и Франция и Англия!!!
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турските агенти кога ще ги ловим???