България - все по-интересна за чуждите разузнавания

Експертът Йордан Божилов пред Bloomberg TV Bulgaria
23 мар 2021 18:21, Анисия Иванова
68
България - все по-интересна за чуждите разузнавания
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е интересна страна и ще става все по-интересна за чуждите разузнавания. В никакъв случай не трябва да подценяваме тези рискове. Трябва да изведем въпросите на сигурността на едно много по-високо ниво. Това заяви Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Божилов коментира темата в контекста на шпионския скандал от последните дни, при който стана ясно, че група служители на Министерствто на отбраната и служба “Военно разузнаване” са събирали определена информация у нас в полза на Русия.

“От една страна това подкопава националната сигурност на България, от друга страна застрашава общия интерес на НАТО и Европейския съюз”, изтъкна Божилов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

България е член на НАТО, член на ЕС - ето защо ние сме интересни. България е важен фактор на Балканите, фактор в Черно море - ето защо сме от интерес. Икономическите процеси, миграционните потоци, начините, по които се взимат решения, по които се справяме с кризите, също представляват интерес за чуждите разузнавания”, изброи Божилов.

Според него е важно да се направят правилните изводи след скандала, включително какви са мотивите на участвалите в него лица, има ли пропуски при съхранението на информация у нас.

“Одит на сигурността и одит на ползването на класифицирана информация в Министерство на отбраната трябва да се направи”, категоричен е той.

Друга тема, която коментира гостът, са отношенията между САЩ и Русия. Божилов заяви, че те сякаш навлизат в по-горна фаза на напрежение по различни направления, включително намесата на Русия в изборите в различни страни, влиянието ѝ в определени региони - например на Балканите, зачитането на правата на човека в казуса с опозиционния лидер Алексей Навални и др.

“Напрежението между САЩ и Русия сякаш има отношение към връзките САЩ-Китай - основна линия на геостратегическо противопоставяне в бъдеще, тъй като Русия по-скоро подкрепя Китай”, каза още експертът.

Божилов се спря и на мястото на България в контекста на това напрежение, като отбеляза, че ЕС няма ясна позиция спрямо ситуацията.

“За България Русия не е модел на поведение - не е модел на подражание. Нашият модел е Запада - ЕС, НАТО. Не е необходимо непременно да изостряме отношенията с Русия, но трябва да имаме яснота в позициите, че страната ни е член на НАТО и ЕС и ще защитава интересите на тези две организации”, каза още Божилов.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
0
 
! Отговори
Факт преди 3 години
всички диваците и аборигени интересни на бели хора.
46
3
 
6
 
! Отговори
Серж Йофу преди 3 години
Балгария е ЯСНА НА ВСИЧКИ...НИКОЙ НЕ МУ ДРЕМЕ ЗА ВАС И ЗА ВАШТА ПОЛУ-МЪРТВА ДЪРЖАВИЦА.А този Йордан Божилов е ДЕЛЮЗИОНЕН ФАНТАСТ .
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светът се промени, само ГРУ не го разбра, затова ги изловиха навсякъде където найстина има класифицирана информация, колкото до тук, доста измислена работа, скърпена с бели конци.
44
1
 
5
 
! Отговори
Трици преди 3 години
Интересна - трици.....Ние сме като парцален чувал - дупки и кръпки.И за тренировъчен полигон на чуждите разузнавачи не ставаме.
43
1
 
1
 
! Отговори
Баба Дена преди 3 години
Ей за това трябва силно контраразузнаване!И понеже не изглежда да имаме такова, то тогава ние наблюдателните граждани ще изпълняваме тази функция!Само да не стане като ония баби дето понатрепаха с мотиките парашутистите в нивата! Но пък ако ошляпаме някой съюзник ще знае да не се промъква в гръб и да проявява по-голямо уважение към държавата и народа!
42
2
 
2
 
! Отговори
До 46 А35? преди 3 години
На тскива като него му го поемат устно такива като тебе.
41
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каракачанов също има вина за този кошер от шпиони, който работи в повереното му министерство. Поне с това, че е проявил нехайство и подценяване на проблемите. Къде е сега този ура-патриот да обясни нещо поне за кадровата си политика в собственото си министерство. На лов за *** ли е отишъл?
40
8
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Пуснете си в Ютуб парада на сърбите от 2019 г и на Българската армия, която е в НАТО и ще видите кой е интересен и кой е за посмешище.
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България винаги е била интересна за чуждите разузнавания, просто нашите слуги на натовците сега откриха топлата вода.
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те манганите и турците шетат докато се на пудрите за нато и ес, не остана българско село.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За вас може да са модел за поведение, господин Божилов, за мен - не.
36
6
 
3
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Да бе, да. То ние на себе си вече не сме интересни, какво остава за чуждите разузнавания.
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33Ако вирусите имат език, твоят със сигурност ще изсъхне.
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И така не се разбира с какво е интересна Беге за уж руското разуНаване ?
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като расте интересът на разузнаванията към България, къде са нейните сружби за сигурност да предотвратяват акциите на чуждите агенти?
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гогол Ерт е най-големия шпионин в България.
31
4
 
13
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Всеки шпионаж от страна на Русия е вражески акт.Всяко разузнаване на САЩ и ЕС е приятелска помощ за измъчената от "умни" управници България.
30
12
 
11
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Странно. Някои съучастници питат, с какво е интересна България за руското разузнаване.Ами, много е интересн! България вече не е НРБ, не е в СИВ, нито във Варшавский дагавор, а член на НАТО и не в съветска Азия, а в цивилизована ЕВРОПА, наред с Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, ГДР и так далее.С други думи, България е ВРАГ на Русия, така както Русия е била винаги враг на България.
29
6
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Сигурно искат да ни откраднат рецептата за шкембе чорба!!!111
28
4
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
В момента (от 32 години) сме отворена книга за целият свят!