Български евродепутати срещу антибългарски поправки в Доклада за РС Македония

Представители на българското правителство обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“
23 мар 2021 18:34, Екип на Dnes.bg
239
Български евродепутати срещу антибългарски поправки в Доклада за РС Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Българските евродепутати ще гласуват мощно срещу предложените от Социалисти и Зелени поправки в Доклада за напредъка на РС Македония, които съдържат неприемливи за България квалификации, предаде БГНЕС.

На 24-25 март Европейският парламент /ЕП/ предстои да гласува годишния доклад за Република Северна Македония. Макар и само с консултативен характер, докладите на ЕП за напредъка на страните кандидатки отразяват настроенията на различните политически сили в Европарламента.

Вчера, в последния момент, групите на Зелените и на Социалистите в ЕП са подали предложения за поправки към доклада с изключително небалансирано, едностранно и несправедливо спрямо България съдържание. В тях представители на българското правителство са обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи РС Македония и се „призовават българските власти да се въздържат от подобни изявления въпреки продължаващата предизборна кампания в България“.

Още по темата

БГНЕС потърси за коментар българските евродепутати.

Андрей Ковачев, Европейска народна партия:

„Много е жалко, че колеги от групата на Социалистите и Зелените са внесли несправедлива и небалансирана поправка, която не отговаря на реалността. Надявам се тази поправка да не бъде гласувана и да отпадне по време на самото гласуване. Европейската народна партия подкрепи солидарно България. Внесохме от името на ЕНП две поправки, които са свързани с решението на ЕП, че предишни препоръки за недискриминация на хора, заявяващи открито своята българска принадлежност или произход, не са били изпълнени и все още към днешен ден е проблем да заявиш, че имаш нещо общо с България. Това е сериозен проблем и води до обиди, дискриминация в обществото и на работното място. Това са реалности, които съществуват и ЕП трябва ги потвърди в настоящата резолюция.

Втората поправка настоява за историческо помирение, основаващо се на нашата обща българска история, както е записано и в Договора за приятелство и добросъседство. Призовавам не само българските представители, но и всички колеги в ЕП да проведат много разговори с докладчиците, да бъдат обективни, а не да се базират само на информации, идващи от правителствените среди в РС Македония, да се базират на всички източници, които показват, че съществува сериозен демократичен проблем свързан с дискриминацията на хора, които заявяват своята българска идентичност.

Убеден съм, че по важните теми за България, каквато е и тази тема, не трябва да има никакви различия. Тук не става въпрос само за гласуването на българските евродепутати. Тук става въпрос и за това как ние, като избрани от България, успяваме да убедим нашите политически семейства. Ние от ГЕРБ успяхме да убедим депутатите от ЕНП да подкрепят измененията, за които говорих по-горе. Надявам се, че българските евродепутати от другите групи ще успеят да ги убедят в правотата на нашито добри аргументи“.

Ангел Джамбазки, Европейски консерватори и реформисти:

„В последния момент, буквално преди часове, бяха направени скандални поправки от Зелените и Социалистите. Това е още по-скандално, защото знаем, кой е председател на Партията на европейските социалисти. Това е Сергей Станишев, който е български представител в Европарламента. Тази партия предлага скандалното изменение: „ЕП да се противопостави на някои правителствени ръководители и служители в София“. Тук се има предвид вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е историк и председател на ВМРО. Той води абсолютно безкомпромисна битка срещу историческите фалшификации, разпространявани от скопските фалшификатори. Убеден съм, че тази поправка е била спонсорирана по някакъв начин. Това е част от скопския лобизъм, който не пести сили и средства. Не мога да разбера, защо българските ми колеги евродепутати не взимат отношение по темата.

Политиката на Социалистическата партия по Македония е била най-малкото национално безотговорна, за да не кажа национално предателска. Тази поправка цели да ни каже, че властите в Скопие имат умерена и балансирана реакция. Това става в момент, когато наследникът на зловещата кървава Държавна сигурност на Югославия привлича десетки граждани на РС Македония за това, че са си купили български книги. Представяте ли си за какво мракобесие става въпрос? Или може би е умерена и зряла реакцията, когато един певец, който публично се обяви за българин, е получил 4000 заплахи. Опитват се да го свалят от конкурса за Евровизия, защото се е обявил за българин. И нямат проблем, че преди това са представяни на същия този конкурс от сърби, власи или цигани.

Тази поправка и това поведение на ЕП по линия на Социалистите и Зелените, в България те са представлявани от БСП и „Демократична България“, е против българския национален интерес. Чудя се как техните представители имат очи да се явяват на изборите и да говорят въобще за политика?

Тази поправка ще бъде гласувана много мощно против, но ако не дай си Боже събере мнозинство, това ще бъде ясен сигнал за лобизъм в лошия смисъл на думата в ЕП и поражение за БСП, която е импотентна да защити българския национален интерес по една такава важна тема, каквато е Македония. Искам да припомня, че благодарение на евродепутатите на БСП и „Демократична България“ ние вече се сдобихме с една резолюция, която настоява да регистрираме сепаратистка, македонистка, антибългарска организация каквато е ОМО „Илинден“. Това се сепаратисти, които искат да отцепят от България Пиринска Македония. При социалистите това е системно предателство, системно поведение. Какво очакват от ВМРО да си замълчим и да кажем, че Гоце Делчев не е българин. Това няма да стане“, заяви Джамбазки.

Илхан Кючюк, Алианс на либералите и демократите за Европа:

„Винаги съм вършил правилните неща за България и така ще бъде до края. Ще видите моето поведение в Европейския парламент. Противопоставянето става с изказване в пленарна зала, с гласуване и с работа през годините“.

Председателят на Европейските социалисти Сергей Станишев не отговори нито на телефонните обаждания, нито на изпратените съобщения, посочва БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами представете си ако ги пуснем в ЕС ... тази веднага ще пуснат петиция за забрана на България ... в тяхното съзнание за да я има македония - България трябва да изчезне.Тука нещата са на живот и смърт явно ... с ''най-близките ни братя''
148
4
 
11
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 3 години
Станишко че е пееруга- спор няма. Но в случая си мисля, че не го прави защото е пееруга, а защото иска да направи мръсно на Корнелия и БСП, да имат лош резултат на изборите и той да се завърне на бял кон.Тия дето са пееруги в буквалния но и в преносния смисъл на думата правят такива номера. И за тях целта оправдава средствата.
147
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макетата са купили германско нпо "свободен достъп" което излиза с изявление в тяхната преса,че БГ изнудва горките сърбомани със съмнителни културно исторически и правни аргументи за да пречи на членството им.Т.е.ние ги изнудваме,а не обратното!Продължават да объркват местните с внушението,че са репресирани.Тяхната няма спре!И пак глупостите за стабилността на Западните Балкани,като че ли македонизма не е репресивна идеология създадена да заличи всичко българско,вкл.и средновн.Българска държава
146
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Станишев не е българин, майка му е руска еврейка. защо допускаме такива твари да представляват България в ЕП???Същото важи за е. йончева.
145
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 178Първо БГНЕС излезе с инфо за сестрата на съпругата на Мицковски.Правилно,защото са лицемери.След това Каракачанов подпука и другите мижитурки от най сърбоманската партия.Дразнят се от истината,свикнали са да лъжат и мажат,а и с добро не става.Правиш им добро,те стават още по зли и създават интриги в ЕС.Не разбрахте ли че с човещина не става,те са обвързани и трябва някой да им го каже в очите ясно.
144
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зелените марксисти от ДБ и другарите от БСП разбира се предават националния интерес! Не е за първи път нито за едните, нито за другите!
143
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 176Айде спри с глупостите си!Какъв международен съд,говорим за агресия срещу български граждани в друга държава на расиска основа,на македониска от време оно до днес.А реакцията от наша страна закъсня!Правилно им е казал Каракачанов,че каква сигурност имат хора с български корени,дискриминирани ежедневно и по всякакъв начин.И такъв,че няма кой да ги защити,нито даде възможност.Дори е грешка да признаваме македонска нация след 1944 г.,без равнопоставеност на македонските българи
142
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще дойде време, когато България няма да има подкрепа от никоя държава от ЕС за отношенията с Македония. Затова Бойко мъдро си мълчи.Как ще се обясни това на българския народ ???
141
1
 
8
 
! Отговори
До 172 преди 3 години
Е да,де днес беше връчана и нота от Външно на СМ посланик във връзка с проявите на враждебност и конкретно и за отношението към представителя на СМ за Евровизия.Така,че решението е след,чакаха официална реакция и си подвиха опашката.Защо чакаха повече от 10 дни?Колкото до Каракачанов ,той реагира първи преди време,беше редно някой да им каже в прав текст колко са примитивни и продажни, да се събудят.А за книгите е вярно,не е измислица,това са старите похвати на " антифашистите"!
140
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Станишката и царчето са един дол дренки. Как тези недоразумения се оказаха ръководители в нашата държава. Хем ръководители, хем изтребители на българщината.
139
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Представители на българското правителство обвинени в провокативни изявления по исторически въпросиТова беше само въпрос на време.
138
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 170Днес беше официално съобщено, че Гарванлиев ще представлява Македония на Евровизия. Така че все още обикновените хора имат ум. Мицко е опозиция и няма значение. Никой не тормози тези, които четат български книги. Всичко това е само пропаганда.
137
1
 
12
 
! Отговори
Единственото преди 3 години
Което не ми е ясно от цялата работа, е колко са платили нашите югозападни съседи и сънародници на предателя САТАНишев !
136
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 163А бе,щом комисия ще решава дали да се допусне Гарванлиев да представлява " античките" не са само политиците,а доста широк кръг от малоум.и!А на политиците кой им дърпа юздите?Мицкото наредил всички български революционери в кабинета като им пришил македонско етническо потекло .Нагледно съсипаха живота на едно младо талантливо момче ,психически тормоз и заплахи за убийство,докато не се нарече " горд македонец"!А по стар обичай дори в днешно време тормозят тези които четат български книги
135
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 165"да ви напомням ли че всички така наречени соц партии в източна ивропа са творение на шорош"Единственото, за което такива като теб ни напомняте е, че сте неграмотни червени ***, които си мислят, че останалите са глупави колкото тях, та да приемат насериозно безмислиците им.
134
3
 
19
 
! Отговори
смело напред! преди 3 години
Първо на 4 Април социалистите трябва повсеместно да загубят изборите за да не могат да пращат представители в Европейския парламент. След това лишени от субсидия, те ще останат на хранилка на Москва. Но Москва не храни губещите. Така че има реален шанс България да се отърси от тази престъпна партия. След това ще видим. Историческия процес е непрекъснат.
133
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Станишев да не се пуска на границата.
132
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Македония няма дискриминация срещу българите, а само корумпирани политици, които разпалват омраза между двете страни.
131
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Станишев, за пореден път показа, че не е българин. Да му се отнеме гражданството и да ходи на м.а. йка.си в ....звездички
130
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е с това ме убедиха да гласувам за ВМРО. Точно се чудех.