Български евродепутати срещу антибългарски поправки в Доклада за РС Македония

Представители на българското правителство обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“
23 мар 2021 18:34, Екип на Dnes.bg
239
Български евродепутати срещу антибългарски поправки в Доклада за РС Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Българските евродепутати ще гласуват мощно срещу предложените от Социалисти и Зелени поправки в Доклада за напредъка на РС Македония, които съдържат неприемливи за България квалификации, предаде БГНЕС.

На 24-25 март Европейският парламент /ЕП/ предстои да гласува годишния доклад за Република Северна Македония. Макар и само с консултативен характер, докладите на ЕП за напредъка на страните кандидатки отразяват настроенията на различните политически сили в Европарламента.

Вчера, в последния момент, групите на Зелените и на Социалистите в ЕП са подали предложения за поправки към доклада с изключително небалансирано, едностранно и несправедливо спрямо България съдържание. В тях представители на българското правителство са обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи РС Македония и се „призовават българските власти да се въздържат от подобни изявления въпреки продължаващата предизборна кампания в България“.

Още по темата

БГНЕС потърси за коментар българските евродепутати.

Андрей Ковачев, Европейска народна партия:

„Много е жалко, че колеги от групата на Социалистите и Зелените са внесли несправедлива и небалансирана поправка, която не отговаря на реалността. Надявам се тази поправка да не бъде гласувана и да отпадне по време на самото гласуване. Европейската народна партия подкрепи солидарно България. Внесохме от името на ЕНП две поправки, които са свързани с решението на ЕП, че предишни препоръки за недискриминация на хора, заявяващи открито своята българска принадлежност или произход, не са били изпълнени и все още към днешен ден е проблем да заявиш, че имаш нещо общо с България. Това е сериозен проблем и води до обиди, дискриминация в обществото и на работното място. Това са реалности, които съществуват и ЕП трябва ги потвърди в настоящата резолюция.

Втората поправка настоява за историческо помирение, основаващо се на нашата обща българска история, както е записано и в Договора за приятелство и добросъседство. Призовавам не само българските представители, но и всички колеги в ЕП да проведат много разговори с докладчиците, да бъдат обективни, а не да се базират само на информации, идващи от правителствените среди в РС Македония, да се базират на всички източници, които показват, че съществува сериозен демократичен проблем свързан с дискриминацията на хора, които заявяват своята българска идентичност.

Убеден съм, че по важните теми за България, каквато е и тази тема, не трябва да има никакви различия. Тук не става въпрос само за гласуването на българските евродепутати. Тук става въпрос и за това как ние, като избрани от България, успяваме да убедим нашите политически семейства. Ние от ГЕРБ успяхме да убедим депутатите от ЕНП да подкрепят измененията, за които говорих по-горе. Надявам се, че българските евродепутати от другите групи ще успеят да ги убедят в правотата на нашито добри аргументи“.

Ангел Джамбазки, Европейски консерватори и реформисти:

„В последния момент, буквално преди часове, бяха направени скандални поправки от Зелените и Социалистите. Това е още по-скандално, защото знаем, кой е председател на Партията на европейските социалисти. Това е Сергей Станишев, който е български представител в Европарламента. Тази партия предлага скандалното изменение: „ЕП да се противопостави на някои правителствени ръководители и служители в София“. Тук се има предвид вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е историк и председател на ВМРО. Той води абсолютно безкомпромисна битка срещу историческите фалшификации, разпространявани от скопските фалшификатори. Убеден съм, че тази поправка е била спонсорирана по някакъв начин. Това е част от скопския лобизъм, който не пести сили и средства. Не мога да разбера, защо българските ми колеги евродепутати не взимат отношение по темата.

Политиката на Социалистическата партия по Македония е била най-малкото национално безотговорна, за да не кажа национално предателска. Тази поправка цели да ни каже, че властите в Скопие имат умерена и балансирана реакция. Това става в момент, когато наследникът на зловещата кървава Държавна сигурност на Югославия привлича десетки граждани на РС Македония за това, че са си купили български книги. Представяте ли си за какво мракобесие става въпрос? Или може би е умерена и зряла реакцията, когато един певец, който публично се обяви за българин, е получил 4000 заплахи. Опитват се да го свалят от конкурса за Евровизия, защото се е обявил за българин. И нямат проблем, че преди това са представяни на същия този конкурс от сърби, власи или цигани.

Тази поправка и това поведение на ЕП по линия на Социалистите и Зелените, в България те са представлявани от БСП и „Демократична България“, е против българския национален интерес. Чудя се как техните представители имат очи да се явяват на изборите и да говорят въобще за политика?

Тази поправка ще бъде гласувана много мощно против, но ако не дай си Боже събере мнозинство, това ще бъде ясен сигнал за лобизъм в лошия смисъл на думата в ЕП и поражение за БСП, която е импотентна да защити българския национален интерес по една такава важна тема, каквато е Македония. Искам да припомня, че благодарение на евродепутатите на БСП и „Демократична България“ ние вече се сдобихме с една резолюция, която настоява да регистрираме сепаратистка, македонистка, антибългарска организация каквато е ОМО „Илинден“. Това се сепаратисти, които искат да отцепят от България Пиринска Македония. При социалистите това е системно предателство, системно поведение. Какво очакват от ВМРО да си замълчим и да кажем, че Гоце Делчев не е българин. Това няма да стане“, заяви Джамбазки.

Илхан Кючюк, Алианс на либералите и демократите за Европа:

„Винаги съм вършил правилните неща за България и така ще бъде до края. Ще видите моето поведение в Европейския парламент. Противопоставянето става с изказване в пленарна зала, с гласуване и с работа през годините“.

Председателят на Европейските социалисти Сергей Станишев не отговори нито на телефонните обаждания, нито на изпратените съобщения, посочва БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не разбрахме какви са тези общи приказки на зеленооките платени загубенаци,добре да бъдат разследвани за подкупи,защото от глупавите поправки не става ясно нищо.Между другото цялия доклад на БГ е публикуван в македонската преса,а българската не е.А трябва и ние да сме информирани.Дори е доста балансиран.Дискриминацията срещу българите в СМ е пределно видна и агресивна,не трябва да се оставя така и е време да се информира ООН,защото ситуацията е трагична и недопустима!
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да ти напомня гретчо че си личиш колкото и коментара да напишеш. партиите са косвено виновни че нямаш акъл, пряко отговорен за това си ти гретчо. научи се да пишеш и от свое име и към определен човек, не се крий зад множествено число гретчо.
127
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
152 аз обичам да гледам как на такива псевдозагрижени Гретчовци като теб им се казва да ходят на училище. Като искаш да научиш нещо трябва да знаеш как и какво да попиташ. А не да излизаш тука с някакви розови агресии. Спасете Бритни.... Хората там преживяха толкова войни, мисля че даже макетата са загрижени за теб, всеки там има оръжие.
126
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Станишефф-гнусен национален предател, семитско семе .
125
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се хабете. От БСПто пак сгазихте лука... И пак преди избори. Как все на вас се случва!? Йотова се чуди как да го замаже със смешно изявление, а нинова и радев са си прехапали езиците и се маят какво да кажат... Ами ударете по масата бе! Нали уж сте лидерти? С юмручета.... Поставете вашите депутати (станишко, лудата йончева и другата ***) на мястото им. Да защитавта интересите на България - затова са там, а не да правят интриги и да злословят срещу народа си. Или не можете или не искате!
124
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каракачана знае че в случая нищо освен да лае не може да направи. Наврял се е в коалиция с боко, а боко предните мандати прави точно обратното, всички циигании биваха възпяти до неузнаваемост. Кога хората щяха да запалят къщата на онзи ман го Киро, пръв се натресе там американският посланик да го пази. Дали каракачана изобщо може да прави нещо освенда симулира в случая.
123
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 148"Ако някой е преследван, има си международен съд."Мхм. Колкото има за битите и убиваните в Беларус и Русия.Абе, вие избщо как се гледате в огледалото сутрин?
122
4
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен148И каква е провокацията на Каракачанов в Туитър? Че е изразил мнение за отношението към българщината в Скопие?! Това не е никаква провокация!Провокация означава действие, насочено към манипулиране на отсрещната страна за извършване на определено, искано от провокатора, действие!Как сърбите ще признаят, че македонците са българи, а ще третират българите там като предатели?Няма логока! Каракачанов протестира, но и според мен за него, като държавен министър, тази форма не е приемлива
121
4
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен137Това си е твое тълкуване - не на Социалистите и зелените! Те никъде не са посочили нещо такова, а колкото да твоето мнение, та какво е провокативното на Каракачанов? Какво, къде и как той е замесил кого в какво, значи?! И..какво е точно провокативното в изявлението на Манов от Герб,че сме един народ? Кои са един народ? Всички българи сме един народ, разбира се!..ИСТИНАТА! Истината е важна! Не желанията на някои хора..То всеки може да си пожелае всичко иначе-да отиде на Луната също
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом народът си е избрал нашите европейски представители, народът си заслужава съдбата! Дядовците и прадявоците ни са умирали за Македонния, но сегашните техни внуци правнуци си преизбират все същото управение, така че това е гласът божи!
119
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 144"къв геноцид пък ти видя там от макетата"Така е, преследване на гражданите с българско самосъзнание не е геноцид само за червените продажници на Майка България.
118
3
 
8
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Това са тайните мишкувания на оня мишок Станишев!Уж играе срещу БСП , но залага на карта името на Бългаярия!Типичен мишок-предател!
117
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Диана"Те не означават нищо!"Грешиш мила. В международната политика няма такова нещо като "това не означава нищо". Точно заради такова подценяване в ЕС не са наясно каква е ситината, защото македонците обикалят и лъжат като побъркани.
116
6
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен133Не съм за БСП, ***! Не трябва да се драматизира, защото фактите, които привеждат тези в изявлението си са нулеви, общи приказки /типично за БСП!/...Подобни изявления може да направи всеки! Те не означават нищо! Понеже Македония ни е болен проблем от много години, някои хора са готови да подскочат, да се хванат за думата, да започнат да обясняват колко това е грешно, а кое е точно "това" не се знае...Такива изявления се наричат "провокативни" - провокират те сам да се разкриеш
115
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 140Сергей е съветски и след това РУСКИ гражданин.Червените *** сте отчаяни, но поне си напишете домашното.
114
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 137"Постоянните глупизми на Каракачанов .. "Ц. Приказките за това как трябва да спрат с геноцида над българи в СМ и да спрат фалшификациите на Историята са им проблема, не някакви дребни глупости каквито споменаваш.
113
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 135Мдааааа. Българите продажници като теб никога няма да свършат.
112
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България се държи като изтъркана булка, реагира на всякакви дребни неща. От друга страна, македонците от Македония се безразлични към омразата, която идва от България.
111
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 128"сергей е украинец по рождение"Сергей Станишев е РУСКИ гражданин до 1996. НЕ УКРАИНСКИ. РУСКИ.Червените продажници не сте ли разбрали, че вече не ви минават номерата?
110
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Диана"Важното е да не се драматизира! Нищо особено не са казали Социалистите и зелените ..."Много ви се икса на прдажниците на Майка България да "не се драматизира", това, че не виждате да са казали "нещо особено" се дължи на това, че не виждате проблем с това да се продават българските интереси. Това за вас червените си е напълно нормално.