Български евродепутати срещу антибългарски поправки в Доклада за РС Македония

Представители на българското правителство обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“
23 мар 2021 18:34, Екип на Dnes.bg
239
Български евродепутати срещу антибългарски поправки в Доклада за РС Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Българските евродепутати ще гласуват мощно срещу предложените от Социалисти и Зелени поправки в Доклада за напредъка на РС Македония, които съдържат неприемливи за България квалификации, предаде БГНЕС.

На 24-25 март Европейският парламент /ЕП/ предстои да гласува годишния доклад за Република Северна Македония. Макар и само с консултативен характер, докладите на ЕП за напредъка на страните кандидатки отразяват настроенията на различните политически сили в Европарламента.

Вчера, в последния момент, групите на Зелените и на Социалистите в ЕП са подали предложения за поправки към доклада с изключително небалансирано, едностранно и несправедливо спрямо България съдържание. В тях представители на българското правителство са обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи РС Македония и се „призовават българските власти да се въздържат от подобни изявления въпреки продължаващата предизборна кампания в България“.

Още по темата

БГНЕС потърси за коментар българските евродепутати.

Андрей Ковачев, Европейска народна партия:

„Много е жалко, че колеги от групата на Социалистите и Зелените са внесли несправедлива и небалансирана поправка, която не отговаря на реалността. Надявам се тази поправка да не бъде гласувана и да отпадне по време на самото гласуване. Европейската народна партия подкрепи солидарно България. Внесохме от името на ЕНП две поправки, които са свързани с решението на ЕП, че предишни препоръки за недискриминация на хора, заявяващи открито своята българска принадлежност или произход, не са били изпълнени и все още към днешен ден е проблем да заявиш, че имаш нещо общо с България. Това е сериозен проблем и води до обиди, дискриминация в обществото и на работното място. Това са реалности, които съществуват и ЕП трябва ги потвърди в настоящата резолюция.

Втората поправка настоява за историческо помирение, основаващо се на нашата обща българска история, както е записано и в Договора за приятелство и добросъседство. Призовавам не само българските представители, но и всички колеги в ЕП да проведат много разговори с докладчиците, да бъдат обективни, а не да се базират само на информации, идващи от правителствените среди в РС Македония, да се базират на всички източници, които показват, че съществува сериозен демократичен проблем свързан с дискриминацията на хора, които заявяват своята българска идентичност.

Убеден съм, че по важните теми за България, каквато е и тази тема, не трябва да има никакви различия. Тук не става въпрос само за гласуването на българските евродепутати. Тук става въпрос и за това как ние, като избрани от България, успяваме да убедим нашите политически семейства. Ние от ГЕРБ успяхме да убедим депутатите от ЕНП да подкрепят измененията, за които говорих по-горе. Надявам се, че българските евродепутати от другите групи ще успеят да ги убедят в правотата на нашито добри аргументи“.

Ангел Джамбазки, Европейски консерватори и реформисти:

„В последния момент, буквално преди часове, бяха направени скандални поправки от Зелените и Социалистите. Това е още по-скандално, защото знаем, кой е председател на Партията на европейските социалисти. Това е Сергей Станишев, който е български представител в Европарламента. Тази партия предлага скандалното изменение: „ЕП да се противопостави на някои правителствени ръководители и служители в София“. Тук се има предвид вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е историк и председател на ВМРО. Той води абсолютно безкомпромисна битка срещу историческите фалшификации, разпространявани от скопските фалшификатори. Убеден съм, че тази поправка е била спонсорирана по някакъв начин. Това е част от скопския лобизъм, който не пести сили и средства. Не мога да разбера, защо българските ми колеги евродепутати не взимат отношение по темата.

Политиката на Социалистическата партия по Македония е била най-малкото национално безотговорна, за да не кажа национално предателска. Тази поправка цели да ни каже, че властите в Скопие имат умерена и балансирана реакция. Това става в момент, когато наследникът на зловещата кървава Държавна сигурност на Югославия привлича десетки граждани на РС Македония за това, че са си купили български книги. Представяте ли си за какво мракобесие става въпрос? Или може би е умерена и зряла реакцията, когато един певец, който публично се обяви за българин, е получил 4000 заплахи. Опитват се да го свалят от конкурса за Евровизия, защото се е обявил за българин. И нямат проблем, че преди това са представяни на същия този конкурс от сърби, власи или цигани.

Тази поправка и това поведение на ЕП по линия на Социалистите и Зелените, в България те са представлявани от БСП и „Демократична България“, е против българския национален интерес. Чудя се как техните представители имат очи да се явяват на изборите и да говорят въобще за политика?

Тази поправка ще бъде гласувана много мощно против, но ако не дай си Боже събере мнозинство, това ще бъде ясен сигнал за лобизъм в лошия смисъл на думата в ЕП и поражение за БСП, която е импотентна да защити българския национален интерес по една такава важна тема, каквато е Македония. Искам да припомня, че благодарение на евродепутатите на БСП и „Демократична България“ ние вече се сдобихме с една резолюция, която настоява да регистрираме сепаратистка, македонистка, антибългарска организация каквато е ОМО „Илинден“. Това се сепаратисти, които искат да отцепят от България Пиринска Македония. При социалистите това е системно предателство, системно поведение. Какво очакват от ВМРО да си замълчим и да кажем, че Гоце Делчев не е българин. Това няма да стане“, заяви Джамбазки.

Илхан Кючюк, Алианс на либералите и демократите за Европа:

„Винаги съм вършил правилните неща за България и така ще бъде до края. Ще видите моето поведение в Европейския парламент. Противопоставянето става с изказване в пленарна зала, с гласуване и с работа през годините“.

Председателят на Европейските социалисти Сергей Станишев не отговори нито на телефонните обаждания, нито на изпратените съобщения, посочва БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
3
 
5
 
! Отговори
Да накажем ЕС...... преди 3 години
Да накажем ЕС!!!Най- голямото наказание за ЕС е БГ да продължава да е в него. Бяхме във Византия, бяхме в Османската империя, бяхме във Варшавски договор и СИВ ....... И ВСИЧКИ ТЕ ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ !!!!
88
3
 
3
 
! Отговори
Сакскобурга ли? преди 3 години
Сакскобурга е изтъкан от омраза, той дори мрази това, че се е родил - Мрази Великобритания, мрази кралското им семейство (може би това е дето много хора имат общо с него) мрази България,но уж е за България, мрази ЕС , но твърди, че е демократ - бивш монарх и нацист демократ-това е вторият голям виц на века. Вие не разбирате това същество - всички дадоха оферти за самолети,аз бих предпочел Еврофайтър или който и да е от Европейските производители - Симеон 2 и хората му пледираха за САЩ против ЕС!
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта пак ли ще мълчи, или продажбата на България от червените на него си му е професията и му е даже драго?
86
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да се учимЗащо не посочваш истинските виновници, а отклоняваш вниманието?БСП и ПЕС са тия, които отговарят за тая срамна история.
85
6
 
5
 
! Отговори
Да се учим преди 3 години
от Виктор Орбан. Вижте как неговата партия сама напусна ЕНП. А нашите колкото по се кланят на Урзула и на Меркел, толкова по последните не ни зачитат. КОГА ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ ТОВА !
84
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Време е заВреме е за мощен шут по червените продажници на България - БСП, Станишев, Радев, Нинова, Първанов и т.н.
83
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 93"брюксел вече признава македонците за по европейци от българите, на ви ес, на ви нато. макарона даже предпочита черните пред "европейското развитие на соросбеге" смятайте докъде са ни докарал"Какъв Брюксел, не четеш ли кой е начело на ПЕС - Станишев, поредния продал държавата ни. Не мога даже да кажа, че е българин, на него и името му и поведението му е руско.
82
7
 
7
 
! Отговори
Време е за преди 3 години
BULEXIT, BULEXIT, BULEXIT !!!
81
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите пак продават България и българските интереси за жълти стотинки, както са го правили през цялата си история.Това ще бъде записано на сметката им.
80
3
 
2
 
! Отговори
Колко е трудно? преди 3 години
Колко е трудно да се разбере, че докато Европейският съюз не скъса всякакви отношения със Сакскобургите и не ги защитава те ще играят ролята на тройна лопата - уж със ЕС,но за себе си,уж с България, но за САЩ и докато вие толерирате и прикливате тежкия геноцит извършен върху страна членка да България има вероятност да напусне Еврозоната и главите останали тук ще се въргалят по площадите до една две години след нашето напускане на този неплодотворен за хората на България съюз. Край на Третия райх
79
1
 
7
 
! Отговори
АfD Германия преди 3 години
Социалисти и Зелени = ГЛОБАЛИСТИ. Факт, и тук в Германия са същите.
78
6
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Е затова фигуранта искаше да направи преврат миналата година,ама като го пишех ме триеха
77
2
 
6
 
! Отговори
Винаги абсолютно ... преди 3 години
Българския народ сключва съюзи срещу общ враг, но сегашните ни съюзници явно им е много интересно да насаждат религиозни и етнически конфликти както и да субсидират и толерират едни и тежко и жестоко да дискриминират други както това е случаят със светската държава Република България, лобистки интереси, финансови интереси, користни интереси водят до това 90 процента от българското богатство да е в ръцете на лобисти, липсва децентрализация и концесиите са сключени в ущърб на държавата!
76
3
 
1
 
! Отговори
Това което знам: преди 3 години
И го знам със сигурност, че основна черта на българската номадност е да обединява, а не да разделя, не да разделя и владее, не да се разправя с дребни дразги между отделните племена и твърдя, че тези разправии и дразги са умишлено целенасочени да разделят и владеят българският народ , както и отново той да бъде покръстен, отново той да бъде преклонен, отново той да бъде поставен в условия на братоубийствен конфликт както това се е случвало винага, абсолютно винаги под чуждо влияние и насока...
75
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива поправки се появяват, защото България не е обяснила на света каква е позицията ни за Македония. Просто нямаме политици след 1989 година, особено през последните 12 години - Калинка до Калинка🐞🐞🐞
74
3
 
2
 
! Отговори
Аз твърдя ... преди 3 години
Че близо хилядолетие всички се опитват да превърнат българите в нещо, което те не са ... и в кратките моменти от историята, когато са ни оставяли да открием собствената си принадлежност ние сме побеждавали всеки враг външен или вътрешен обикновено от хора наричани "кучето Калоян", заради викингската му принцеса, хора вярвали в свободата и прогреса и новаторството като заложена черта на номадската ни принадлежност ... И аз твърдя, че докато от 1945 до 1990 попът беше вързан - хората и страната...
73
5
 
1
 
! Отговори
За мене ... преди 3 години
Аз съм го казвал много пъти, че един голям проблем не смеят българските историци да повдигнат - проблема за българската културно-историческа и национална принадлежност. И стигнах след много търсения и след много опити и грешки до единствения възможен правилен отговор, а той е номадска културо-историческа група и произход. И докато това се отрича, докато с това се спекулира, докато се отричат демократичността на българския народ като пръв сред равните ... трябва да се справим сами! Крият нациста.
72
10
 
5
 
! Отговори
Не са, не са ... преди 3 години
Не са кремълските проксита, а аз ти казвам, че скоро време не си ходил на гробища! За сравнение на същата територия като България живеят 50 милиона японци с доста по-висок жизнен стандарт отколкото 6,5 милиона българи!Ако става на въпрос и аз не ми харесва идеята руснаците да насочват българската икономика и политика отново да са с трайно присъствие както след 1945 , но искам или не искам това е факт! И трябва много добре да се знае , че никой дето се е ебавал с руснаците не е прокопсал!
71
2
 
13
 
! Отговори
северомакедонец преди 3 години
А вносител на резолюцията е Илхан Кючук от ДПС -Ами да се оттегли като вносител. Ама не. Аман от лицемерие и пропаганда за вътрешнопартийни цели. ВМРО 120 години прави това с. После другите и виновни. Защо авторите на статият а не потърсиха мнение на българските депутати от ПЕС, Българска работа....
70
7
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Поправка от редакцията>Джамбазки щел да се нафирка мощно , а не да гласува мощно .