Радев: РСМ да зачита правата на всички с българско самосъзнание

Организира експертна дискусия за двустранните отношения
48
Радев: РСМ да зачита правата на всички с българско самосъзнание
Снимка: Прессекретариат на президента

Напредъкът на Република Северна Македония /РСМ/ към пълноправно членство в Европейския съюз е стратегическа цел за България. Нейната реализация обаче зависи от готовността и политическата воля на югозападната ни съседка за изпълнение на критериите за членство в ЕС и зачитане на правата на гражданите, които открито изявяват българската си национална идентичност. Това заяви държавният глава Румен Радев в рамките на експертна дискусия за състоянието и перспективите за развитие на отношенията между България и Република Северна Македония, която се проведе днес по инициатива на президента на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

В срещата участва вицепрезидентът Илияна Йотова, както и изявени български учени, експерти, дипломати и журналисти.
 
Участниците в дискусията подчертаха, че европейската интеграция на всички държави от Западните Балкани е от стратегически интерес за страната ни и ще допринесе за затвърждаване на демократичните процеси и насърчаване на добросъседските отношения и икономическия растеж в целия регион.
 
Разрешаването на въпросите в двустранните отношения между България и Република Северна Македония изисква политическа воля, активен институционален диалог и постигането на необратимост в изграждането на добросъседски отношения, посочи Румен Радев. По думите на президента трайното преодоляване на натрупаните противоречия няма да се постигне само с политически декларации и е необходима комуникация и ангажираност на институциите на всички нива, мъдрост, разум и прозорливост и от двете страни.
 
Според президента ролята на държавата и обществените медии в Република Северна Македония е от ключово значение за създаването на нов климат в двустранните отношения. България очаква от югозападната ни съседка да работи за създаването на всички необходими условия за свободен икономически, културен, медиен и информационен обмен от двете страни на общата граница. От ключово значение е преустановяването на говора на омразата срещу България, както и на медийните и обществени кампании за стигматизиране на хората, които са запазили българското си самосъзнание, независимо от натиска и репресиите в тоталитарното минало. Фалшификацията на исторически извори и литературни произведения също следва да бъде преустановена, а текстовете на учебници, пояснителни бележки на исторически паметници, както и на официалните страници на научни, образователни и културни институции, да е в съответствие с оригиналните източници и историческата истина.
 
От ключово значение за развитието на двустранните отношения е прекратяването на дискриминацията на гражданите в РСМ, които открито изразяват българската си национална идентичност, призоваха експертите. Зачестилите случаи на потъпкването на тези права, страхът, насаждан у всеки, който дръзне да покаже българския си произход, наказването на всяко желание за връзка и добронамереност към татковината, са нарушение на Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Българското общество е много чувствително на тази тема и няма правителство, което да пренебрегне тези обстоятелства.
 
Според участници в дискусията, пренебрегването на редица аспекти на двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от Република Северна Македония, поставя под въпрос заявеното желание от югозападната ни съседка да изгражда добросъседски отношения с България. Затова страната ни следва да настоява за гаранции относно зачитането на правата на българите в Република Северна Македония, които да бъдат законодателно регламентирани и осъществявани на практика. Постигането на устойчиви и необратими резултати в тази насока от страна на РСМ следва да се превърне в задължително условие за постигането на напредък в процеса на европейска интеграция.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
3
 
! Отговори
50лв+ преди 3 години
РУСКИТЕ ШПИОНИ СЕ СЪБРАХА ПРИ РЕЗИДЕНТА!!ХАХАХА ХА И ОХ!!!!!
40
1
 
1
 
! Отговори
емигрант преди 3 години
Докато четях и задрямах. Пренесох се като с машина на времето през 198Х година. Толкова натруфено. Толкова безплодно. Боже! Добре че съдбата ме принуди да си търся хляба в чужбина!
39
6
 
4
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 3 години
Не разбрах само какво са дискутирали за гражданите с Македонско самосъзнание,живеещи в България.Не виждаме да им се дава гласност и трибуна.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Невъзможността да се открият монети от Средновековието в Скопие, още веднъж доказва, че македонците още тогава са ползвали кредитни карти.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес Еди Рама призова албанците в СМ да отделят 5 минути за да се регистрират по интернет в преброяването като албанци част от велика нация живееща в СМ.Това е публикувано в македонската преса и не се тълкува като намеса във вътрешните работи или език на омразата.Рама продължава,че колкото повече албанци се регистрират ще бъде предпоставка за конституционална власт при взимане на решения .Това е положението!А македонските българи са дискриминирани умишлено да не намалее бройката на "античките"
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да го каже на шефа си Станишев.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Занзибар вече има толкова много българи, че скоро ще го обявяват за Южна Македония.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев,разбирам да имаш двойка по география - светът е голям, не можеш да го знаеш целия. Разбирам по музика - не всеки може да пее. Ама по история на Македония??!!?! Толкова ли не можа да научиш тия две страници бе?
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РР изкажи се и по шпионския скандал! Недей да мишкуваш!
32
1
 
3
 
! Отговори
анаЛизатор преди 3 години
Македонците са най-пр'остата прослойка от българската нация.Та тези северни шма'тароци не знаят как да си кръстят държавата и гърците ги прекръстиха,е нема такова жЮвьотньо Северна Македония като няма Южна или Западна,или Източна.Казал им някой как да се именуват и готово станаха Северна,утре някой ще им каже: вие сте П'роста Македония и веднага ще си сменят името...профаните му ньиедни...
31
3
 
8
 
! Отговори
Каракачанков преди 3 години
За това ли дядовците ми са се трепали в 3 войни и аз съм се клел под българското знаме?И сега някакви диалектни антични нещастници от СРМ да горят флага на Родината ми?
30
1
 
5
 
! Отговори
фърчилкоФърчилков преди 3 години
Обща история с РСМ нямаме.България не може да има обща история със самата себе си!!!"Добросъседство и приятелство" значи, че ние ще сме ощетени.Нямаме"обща история"защото макетата нямат история.За да имат такава те,трябва да откраднат нещо от нас и ние пак ще сме ощетени.За какво ми е общо бъдеще с хора,които си опропастиха гените?Това са ***!!!
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кьорфишеци откъм Дондуков 2 - ще ми събира учени, експерти, журналисти! Все едно нещо не е ясно или нещо зависи от тях.По-добре да беше поканил Каракачанов, Джамбазки, Андрей Ковачев и Захариева и да им даде по един медал и да каже "Браво юнаци!", защитихте българския интерес, а Христо и Рада смятат да го продадат!
28
4
 
3
 
! Отговори
Ви преди 3 години
Вече няма да може Каракачанов и Захариева да се подиграват на Македония. Ще може само да си пишем глупави статии и да си пишем небивалици в коментарчетата за да си избиваме комплекси.
27
2
 
6
 
! Отговори
Фон дерЛАйнен преди 3 години
Така както е тръгнало, още през първия си ден като нов член на Европейския съюз,РСМ ще изиска доживотно председателско място в Съвета на Европа и вместо в Брюксел столицата на Европа да е в Битоля или поне Тетово.Интересно как РСМ говори да не се гледа миналото като там не спират да говорят за него и да го усукват по Коминтерновски с Титовски похвати и според собствените си интереси .
26
1
 
4
 
! Отговори
пРЕЗИДЕНТА преди 3 години
ЕВРОПЕИЗАЦИЯ на РСМ е кауза ПЕРДУТА!!!
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-скъпоплатения мънкащ,мрънкаш,така ще си останеш в историята!
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички БЮРМ-и в Бирма ! ...може да вземат и сърбите !
23
8
 
3
 
! Отговори
Доката преди 3 години
Докато ние се опитваме да влошим отношенията с Македония ,чрез Каракачанов,Захариева,Джамбазки и Радев,Сърбия ваксинира първо Македонските лекари,след това Македонските журналисти,след това полицаите и сега на ред са ветеринарните лекари,абсолютно безплатно.Познайте коя политика е правилна.Сърбия прави това въпреки ,че Македония призна Косово.Признава Македонците като малцинство и те там имат и партия.Децата в Сърбия може да учат Македонски в училище.
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименто това да е проблема...само този,който не живее в пиринска македония не знае,че хората там са доста про-македонски настроени и във фолклора им присъстват единствено и само песни за обединена македония,за егей,вардар и пирин,за солун и т.н.и това не е благодарение на тези емисари,за които говориш...