Радев: Преследването на българските книги в РСМ да остане в миналото

Президентът подкрепи инициативата „Изпрати българска книга в Македония“
29 мар 2021 16:38, Елка Василева
201
Радев: Преследването на българските книги в РСМ да остане в миналото
Снимка: Президентството

Силата на Европейския съюз е не само в свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали, а най-вече в свободния обмен на идеи, духовност и култура. Надявам се, че държавното ръководство на Република Северна Македония (РСМ), което така енергично демонстрира стремеж към членство в Европейския съюз, ще се ръководи от основополагащите принципи на общността и ще бъде все по-открито и толерантно към нашето общо историческо и културно наследство. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес на „Дондуков“ 2 с Виктор Стоянов, създател на гражданската инициатива „Изпрати българска книга в Македония“, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Още по темата

„Изпрати българска книга в Македония“ насърчава дарителството на книги за сънародниците ни в РСМ, както и за гражданите на страната, които проявяват интерес към достиженията на българската литература. Именно словото сближава и обединява хората и книгата е неговият най-силен носител, посочи Румен Радев и допълни,  че „българската книга е у дома си в земята на Климент Охридски и братя Миладинови“.
 
Държавният глава подкрепи родолюбивото начинание на  Виктор Стоянов с тетралогията „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“ на големия български писател от Прилеп Димитър Талев. „Всяка книга носи огромен духовен заряд и емоция, особено когато се чете на родния език на автора без подправяне и фалшификации“, подчерта президентът. Преследването на българските книги, духовност и култура в РСМ трябва да остане безвъзвратно в тоталитарното минало, в името на общото ни европейско бъдеще, призова още държавният глава.
 
Президентската институция е готова да даде патронаж и на активна кампания за даряване на книги „Родна реч“ за сънародниците ни в РСМ по случай отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, стана ясно от думите на президента.
 
Виктор Стоянов благодари за подкрепата на президентската институция и подчерта, че инициативата има за цел да укрепва духовната връзка и да обединява културно хората от двете страни на границата. Интересът към българската култура в РСМ е огромен и не може да бъде спрян, заяви той и допълни, че масов интерес да даряват книги за сънародниците ни в югозападната ни съседка проявяват и наши сънародници в Европа, САЩ и Канада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
Тоя преди 3 години
Най-сетне взе, че се поизкашля по въпроса ! Но по-големият въпрос е защо го прави само пред нас !
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стар виц: Тоя Иван е голяма ***! -Кой Иван?-НАШ ИВАН!-ЧЕ Е *** Е ***, АМА НАША ***!
155
1
 
2
 
! Отговори
Редник преди 3 години
Радев!Отговаряй,Радев! За руските шпиони .Радев!
154
3
 
5
 
! Отговори
Ставри преди 3 години
Тавариш Радев, не говори за книги, които никога не си чел. Знаем, че се почитател на Гьоте. Защо мълчиш за шпионския скандал? Защото ти ръководиш тая група, или защото не знаеш, какво знае Гешев за тебе по този случай? Това те препъва за втори мандат. Мълчанието ти е много подозрително. Нямам обяснение защо тъй наречените журналисти нямат интерес да ти зададат този въпрос. Представяте ли си, ако това касаеше Борисов, какъв вой щеше да бъде?
153
3
 
2
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
А защо Бок.ко мълчи по случая?Вероятно защото Заяков го е уверил че " Винету" НЯМА да се пипа.... както и книжките за оцветяване.
152
0
 
1
 
! Отговори
O чудо... преди 3 години
И изведнъж..... Преследването на българските книги в РСМ останало в миналото .
151
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само вето, за лъжите от РСМ! Лъжат от най-рисокия връх на държавата РСМ. Наричат България и Германия нацистки държави. С какви очи искат от Германия пари, а от България да махне ветото.
150
6
 
4
 
! Отговори
Футболист21 преди 3 години
Македония - България 5-1
149
2
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Северна Македония е пълна с русофили, титовисти, сталинисти, антибългари, -------Сталинисти в МК няма, и в цяла бивша Югославия НЯМА. Не можеш да бъдеш едновременно сталинист и титовист, това е като дървено желязо.
148
2
 
9
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Тоз веднъж да каже нещо умно. Притесних се за душевното му здраве...
147
9
 
3
 
! Отговори
Илиана преди 3 години
До Радев, по-скоро имаш предвид Борисов с неговото обкръжение. Да, и знам много повече от теб. Научи си домашното. Затова България е затънала, защото такива като теб поддържат мутрите. Това спира и ще ви се потърси сметка, където и да отидете. Чао
146
3
 
17
 
! Отговори
ТОДОР Ж ,,,,,,,,,в преди 3 години
КО СТАНА БЕ РАДЕВ ? КАЖИ НЕЩО ЗА БРАТЯТА ШПИОНИ , КОРНИ МЪЛЧИ ,МАЯ И ТЯ ,А СЛАФФФЧА УЧИНДОЛСКА МЪЛЧИ КЪТ УМРЯЛ ,,,,,,,,Й
145
1
 
13
 
! Отговори
Я преди 3 години
и МутроФатмако се опитва да копира Патриотите.Малко късно.Фигурантинът не е разбрал , че Правителството отговаря достойно, целенасочено на северомакетата, които водят антиБългарска кампания от 2-3 години
144
2
 
18
 
! Отговори
пРЕЗИДЕНТ Гадев преди 3 години
До ИлианаИлианче *** - ти как разбра, че пРЕЗИДЕНТА е свестен ***? Не си ли чувала, че уреди любовницата си на 3 длъжности, взе 50 мил. евро за Грипените, продава посланнически места за по 200 000 евро, урежда концесии на дружките си във африка, продава свръхсекретни сведения на вражеска Русия - не си ли чувала - ***? Не знаеш ли, че заловените шпиони отказват да излязат на свобода защото ще бъдат убити за да опазят главния пРЕЗИДЕНТ от разкриване?
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БИЙ РУСОФИЛИТЕ МАКЕДОНИЯ! БЪЛГАРИЯ Е С ТЕБ!
142
19
 
2
 
! Отговори
Илиана преди 3 години
До 137, Простако, не говори глупости по адрес на президента Радев, защото досега той е най-свестният, който сме имали. Той не е мутра, не краде и не лъжа, за разлика от другите. Не го обвързвай с Путин, защото ако той ни беше господар, щяхме да сме като сърбите - финансово независими и необвързани с Евросъюза, който се научи от Борисов да лъже и краде. Тук става дума за българи, които имат нужда от нашата подкрепа, и то не от книги, а от други неща. Обаче, си много ***, за да го проумееш.
141
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
153 Истината е една, дори когато излиза от устата на русофили. Радев знае, че с този негативен образ, който си направи, една добра позиция в защита на България, ще му е само от полза. Северна Македония е пълна с русофили, титовисти, сталинисти, антибългари, македонски...всякакви, само ни е европейци. Малкото българи там, са преследвани и унижавани от най-високия връх в РСМ, до последната сърбоманска ***.
140
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мач имаше днес на младежките национални отбори на България и Македония 1:5коментари?
139
6
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Сори товариш Радев. Македония не обича русофили!
138
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всички българи които нямат пратенции към Северна Македония ще бъдат обявени за предатели от изчадията на БКП и техните мутри, БЪЛГАРИ СА И ЩЕ БЪДАТ ПРЕСЛЕДВАНИ В БЪЛГАРИЯ ОТ РУСОФИЛИ, КОМУНИСТИ И ТУРКОФИЛИ ЗАЩОТО НЕ ИСКАТ ДА СЕ КОНФРОНТИРАТ С МАКЕДОНИЯ