Боряна Димитрова: Ще има преходен парламент с кратък живот

Възможни са и два доста по-негативни сценарии
6 апр 2021 18:30, Нели Христова
157
Боряна Димитрова: Ще има преходен парламент с кратък живот
Снимка: БГНЕС

Липсата на ясни ценности – разграничителни линии и обединяващи мостове между партиите в 45-тото Народно събрание (НС), зарежда въздуха с напрежение. Думите са на социоложката Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“, гост в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. Винаги волята за радикални промени започва със силно отричане от страна на политическите субекти, допълни тя пред BloombergTVBulgaria.

„Това е и опит за взаимодействие с гражданите, които формулират желаната промяна. Началната енергия за разграничение не трябва да ни изнедва. Но ролята на политическите субекти не е да следват сляпо ентусиазма, волята на хората. Тяхната основна отговорност е да структурират и предложат идеи, компромиси. Именно това структуриране, ми се струва, че предстои да се извърши или още не е мислено.“

Може и така да се разглеждат резултатите – обобщи Боряна Димитрова - в момента ще има преходен парламент с кратък живот, с 2-3 задачи. Той ще даде време на политическите субектии да се структурират и да изяснят какво предлагат на избирателите, и в следващия парламент какви допирни точки ще потърсят. По думите й:

„Едно общество, ако е силно разделено, не може да върви напред. Имаше много анализи за разделението в Америка. Когато обществото няма съгласие по общи проекти, като - накъде вървим; каква е каузата; какво искаме да постигнем - се създават много проблеми – икономически, социални.

Иначе, боя се – възможни са доста по-негативни сценарии, предупреди Димитрова.

"Не просто политическа криза и дестабилизация на парламента. Това даже не е най-фаталното. А да имаме изостряне на противоречията в обществото, които вместо да водят до приемливо поставяне на цели, да увеличат конфронтацията. А това не е в полза на нито една държава."

 „Размиването“ на двупартйната система у нас, по думите на социоложката, започва с правителството на НДСВ. Тази линия се продължава от ГЕРБ - следващата нито лява, нито дясна партия. Сега имаме „Има такъв народ“ (ИТН), при която няма никаква яснота относно ориентацията. Дневният ред на ИТН е този на референдума. Но това не е управленска програма."Накъде вървим?" - реторично запита Димитрова. "Към търсене на реформистки мостове или към популистко изграждане на политическата система?" тя предупреди, че популизмът не познава граници.

"Вотът на недовослството без опорна точка на консолицация може да доведе до НС, в което разделението ще е още по-голямо, с популистко мнозинство, което казва това, което хората искат да чуят, без да знаем кои са кукловодите, стоящи отзад."

Сега имаме много ограждащи стени и малко мостове, каза още Боряна Димитрова. Избирателите в много по-голяма степен знаят кой какво няма да прави и с кого няма да работи. Но не знаем, ако някой се събере с него – какви ще са основите и допирните точки. По думите й:

"Политическата технология в положителния смисъл има поне две измерения – първото е да се очертаят границите, извън които една политическа сила не може да отстъпи, защото това би я разрушило идейно, ценностно, би нарушило основните й принципи. Другото направление са зоните на консенсус. Кои са онези неща, за които можем да се споразумеем: данъчна, фискална политика, влизане в еврозоната, подкрепяме ли единна външнополитическа ориентация или апекти на правосъдната реформа. Виждаме разграничителната линия по отношение на ГЕРБ – няма да направим коалиция с ГЕРБ. Но не е ясна следващата стъпка. Промяна на мястото на прокуратурата, каквото предлага „Демократична България“ или пряк избор на главен прокурор, каквото предлага формацията на Слави Трифунов."

"За някои от новите политически сили нямаме никаква представа къде се простират техните ценностни граници. Това важи и за „Има такъв народ“ и за коалицията „Изправи, се! Мутри вън!“ Ние не знаем каква е тяхната ценностна и идеологическа ориентация", обобщи Боряна Димитрова. По думите й тези неща са важни, защото показват границата на компромиса и политическта идентичност.

Целия разговор вижте на сайта на BloombergTVBulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не знае, как изглежда промяната, но всички я искат. Когато разберат, как трябва стане, няма да могат, да променят нищо. Ще се върви по метода на отрицанието, заклеймяване на прежде управляващите и лов на вещици- нищо ново. Апро по, Слави нали искаше, да се намали броят на депутатите в парламента, нека го направи.
55
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам пичове. Дайте да се облагаме.Аз казвам, че ще го мъдрят 2 месеца, няма да съберат гласове, накрая Радев ще направи временно правителство до края на лятото, ще има нови избори и пак няма да са толкова различни резултатати, ама ще е последния път, деот ГЕРБ ще вземе 20+ на парламентарни.Може и след 2-3 години, да вземта по-силните гербски общини,ама това ще им е.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мила родна картинкаАбе, не че нещо, ама и да правиш всичко правилно, пак не става в България ...
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57Коя? Предложения?
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 59 Ще е това, че по стар роден обичай, се гласува по партийна линия, а не по това, дали е добре или зале за Бъглария.
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако от идващия парламент се излъчи добро експертно правителство, какъв е проблемът?Нека си изкара цял мандат.Но ако се стигне до служебен кабинет ще е много гнусно.Гласуваш за Слави, получаваш Радев и Решетников.
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига с тези преходи вече, махайте мутрите и чалгарите и изберете нормална демократична власт.
49
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 53То тогава ГЕРБ може и трети да паднат...
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38и кои са тия държави, *** сте едни циркаджии, откъде Ви намира Баце незнам
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Синдром"Ако слуша човек, Мая, Корни и Шушумигите Христо и Атанас, България е напълно унищожена!"Никой не е отправял подобно твърдение, но разбира се, ще го отдадем на "хиперболата породена от страстта ти към политиката".
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То нови избори ще има, ама тогава не стойте вкъщи, а гласувайте, за да не гледате после изумено резултатите и да се чудите как е туй възможно!
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много платени социолози и политолози ,духайте супата гадове
44
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахха ... Не вярвайте и на БСП. Те плоският данък ще го махнат. Ама не както на вас ви се иска. Вместо всички 10%, ще има 5-10% дето не вадят и 400 лева, дето ще плащат 0%, а останалите, дето вадят на 400, ще плащате 15%, после на 1500 лв ще дават 25%, ама ще поспрем там, че нашите хора ще се оплакват.
43
4
 
6
 
! Отговори
мила родна картинка преди 3 години
Само като ги погледне човек на снимката....и да му се доплаче....вярно е, че делата определят Съдбата. Нашата си е заслужена.
42
1
 
5
 
! Отговори
Синдром преди 3 години
Обещават ни промяна, но не се уточнява, че ще е за добро!Ако слуша човек, Мая, Корни и Шушумигите Христо и Атанас, България е напълно унищожена! И... Нека всеки Истински Българин даде своя принос в унищожаването на всичко останало на тази територия! Да изчистим до "гола земя" за следващите след нас!
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Същото, което ставаше в шоуто му което гледахте 20 години. Хората бягаха от него презглава."Ехеее! Демек, щото не стоят залепени за него цял живот и не търсят собствено щастие и развитие - "бягали".
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Много големия"Уморени са от пандемията и искат просто правителството да си върши работата, да осигури възможности за възстановяване на икономиката и спокойствие за хората."На това правителство работата му е да точи евро пари. А хората в България са си спокойни. Не съм видял, да е имало някакви бунтове срещу мерките. Нали нямало уволнеини? Нали всичко е тип топ?
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20И влизаме в Рая
38
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочетох Алфа Ресърч и спрях :)) Славчо ще иска нови избори, така ще обере още повече гласове, друг е въпроса, че другите партии се страхуват да не загубят това което имат от сегашните избори :)) Това че Дългия щял да се коалира с Бойко е химера, ако го направи, край с подкрепата за него, нема да има публика на концертите му :)) Каза че няма да се коалира с БСП и ГЕРБ, така че нови избори, служебен кабинет на Радев (кошмара на Бойко) и така :))
37
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце може да е от полза само в помощното стопанство на Централния Софийски Затвор, да сади картофи, да ги бере, бели и т.н.