Доц. Хърсев: Всички срещу ГЕРБ не завърши добре

Очертава се парламент, който няма да е способен да състави правителство
6 апр 2021 22:40, Нели Христова
168

Разпределението на депутатските места в следващото 45-о Народно събрание вече е ясно. В изборната нощ Бойко Борисов призова за експертно правителство, но такова де факто му бе отказано от "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ). Междувременно Корнелия Нинова и Мая Манолова поотделно призоваха за широка коалиция срещу ГЕРБ, но от ИТН и ДБ дадоха спирачка и на тази идея. Очертава се парламент, който няма да е способен да състави правителство.

"Никак не е добре да нямаме работещ парламент, а още по-зле е да нямаме работещо правителство. Когато няма работещо правителство, администрацията спира и започва да забавя ход. Администраторът ,работил от 10 години, много министри е сменил, той чака да получи своите указания. Забавя се държавата, тя се блокира и това не бива да се допуска", заяви финансовият експерт доц. Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

Доц. Хърсев не вижда защо се прогнозират апокалиптични картини и не изключва все пак да бъде съставена широка коалиция срещу ГЕРБ.

"Това сме го виждали - всички срещу ГЕРБ. Знаем как завърши - за съжаление, не завърши добре", посочи финансовият ескперт, визирайки малцинственото правителство на Орешарски от 2013 г.

Според доц. Хърсев, партиите са длъжни към избирателите да намерят изход от заформящата се политическа криза, като посочи, че в Европа има страни, където всички партии са конституционно задължени да участват пропорционално в правителството.

"Тогава са принудени. Харесването - това е нещо, което въобще бих го оставил извън скоби, когато се говори за администрации", категоричен е събеседникът на Ганиела Ангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И посочи за работещ пример Израел, която за 2 години е имала 5 парламента, но въпреки това е "идеално работеща държава".

"Ние се учим, както казва Кърт Вонегът,  да летим, включително когато падаме от скала. По време на падането от скалата ни растат крилата. Трябва да се озовем и в такава ситуация, за да разберем, че има неща, които трябва да се гарантират от политическата власт", подчерта доц. Хърсев.

Властта според него трябва да е сигурна и стабилна, за да може администрацията да си върши работата. Според него Министерството на финансите е пример за блестяща администрация, оцеляла няколко различни правителства.

"Те си разбират от работата - вършат си я сега, ще си я вършат и утре. Различни приоритети, да, но администрацията са прекроявали и преди",

Доц. Хърсев изрази готовност да сподели опит и даде съвети на бъдещ кабинет, без значение от състава му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото в шайката Гроб е яко фрашкано с експерти!Направо пращи!Ха ха ха ха ха ха ха ха...
44
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Какъв оптимист! Де ги тези експерти? Кака Корнела или Божков? Аз не виждам професионалисти сред новите само кресльовци и подривни елементи които не знаят дори да говорят. А такива като теб ми приличат на дечковци на които много им работи фантазията.
43
11
 
8
 
! Отговори
?!? преди 3 години
Тошко мрази яко комунистите, те не могат също да го гледат, Ристю е некво софийско снобско недоразумение, Мая пращи от комсомолски ентусиазъм...абе цирк ли е да го опишеш...накрая ше заколят овчиците, а те захласнати ,няма да се сетят и да заблеят...
42
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да бъдат създадени специални лагери, в които да бъдат пращани гербавите, заедно със семействата си. Там да бъдат инжектирани с всякакви експериментални ваксини и лекарства, за да допринесат поне малко със съществуването си за човечеството. Хубаво е да бъдат жигосвани на челата, за да се откриват лесно при бягства.
41
8
 
8
 
! Отговори
Тоз пък! преди 3 години
До Айде по-полекаГотин, промяна се прави само за добро, не за ЛОШО, т.е. заради самата промяна. Файтонджиите и дубайските/белградски креатури НЯМАТ потенциал да управляват, а само хъс за крадене. И те го знаят. Трябва им само 1-1,5 година да захлебят след дълъг пост и да се чупят заради нар. недоволство. Това им е играта. Ако си зле, пак ще си бъдеш зле. Това е грешката на мрънкалниците. Промяната е в теб, не я чакай отвън. Няма да дойде.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дай България е в бъдещо, ама много бъдещо управление.
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СеверозападТъпо. Значи Слави е влязъл само като подривен елемент. На мен такива ми трябват, трябват ми не само нови но и кадърни да управляват а не само да си играйкат и да псуват. Сега си давам сметка вие които го избрахте колко сте политически слепи и невежи. Разберете, политиката не е игра защото от нея зависят съдбите ви. И като правите подобни неща вие сами се ритате отзад. Не го проумявате но ще дойде и това време. Но вече заекът ще е минал баира.
38
0
 
2
 
! Отговори
Жалка преди 3 години
Картинка
37
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България ще има правителство, и то от експерти - служебното правителство. Да не се притеснява. А най-добре ситуацията ще завърши когато на следващите избори ГЕРБ имат под 10% и накрая изчезнат като НДСВ.
36
2
 
1
 
! Отговори
И защо на вълците преди 3 години
Да им пука как ще завършат уфцете...
35
2
 
13
 
! Отговори
До43 преди 3 години
Абе всичко разбираме,за разлика от елементи като теб които са на държавната копаня,или пък на фирмена хранилка при крадеца! Не е лошо да не се правиш на улав и да предричаш апокалипсис без нарциса на власт,понамирисваш отдалече!
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гроб е ОПГ, а не партия!
33
7
 
12
 
! Отговори
Айде по-полека преди 3 години
със заключенята. 38-ми рече: "Провалът на анти-ГЕРБ политиката е очевиден. Човекът ви го казва резюмирано, че вие дето се пишета алтернатива на Борисов всъщност не умеете да управлявате държава."И как го разбра това, след като няма нито ново правителсто, нито нов парламент? От Хърсев ли взимаш мозък назаем? Жалко за парите, които ти плащат, за да пишеш нелепици.
32
4
 
4
 
! Отговори
Защо не вярвате преди 3 години
В Слави...той всичко ще оправи.
31
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГневенГлупости. Корупционни схеми, друг път. Ти какво искаш, да дойде Божков? Той ще оправи финансовата ни система. като напълно я съсипе. Ама как може да сте толкова прости бе? Не разбирате ли че не е страшно това което е а това което би могло да бъде. Защото в него няма нищо ново. само ще дойдат новите крадци ама там работата вече е наистина сериозна. И вече няма да има отърване. Тогава какво? Срещу кого ще крещите? Слоци абсолютни слепоци,ей такива като тебе.
30
9
 
8
 
! Отговори
Северозапад преди 3 години
Напротив, добре завърши! Това, че премиер инспекторът няма да може да направи правителство и да е отново премиер, е неоспорим факт. И вече е време да го приемете, колкото и да ви е трудно! А Дългия има една прекрасна възможност - прави коалиция и правителство, след два или три месеца коалицията се разпада, и хоп- нови избори. Но - вече организирани не от тиквите! И тогава нищо чудно герп (възможно е и БСП) да изпаднат от каруцата.
29
5
 
11
 
! Отговори
Ще е преди 3 години
Доста интересно как ще се разбират тези лидерчета с космическо самочувствие . Как всеки ще навдига глас по-кресливо за да изпъкне и да блесне. Как ще валят идеи коя от коя по-фантастични и по- авангардни. Как Мая ще ги командори и ще се опитва да задава дневния ред Как всеки ще се бута с лакти за по-предна позиция...това щеше да е комична коалиция, ако не разрушаваше нашия живот.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата се управлява много лесно - от копчетата на телефона. Натискаш - Дянков. Натискаш - Трайков.По-лесно е да си премиер, отколкото кмет на София.
27
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Провалът на анти-ГЕРБ политиката е очевиден. Човекът ви го казва резюмирано, че вие дето се пишета алтернатива на Борисов всъщност не умеете да управлявате държава.
26
10
 
10
 
! Отговори
До хо хо преди 3 години
Черно море го превърнаха в натовска клоака. Ако загърми и затрещи от към Украйна, ние отиваме за пушечно месо. Ако някой толкова държи на натовските ценности да питат Кипър, който почти 40 години е разделен и НАТО нищо не направи или да отидат в Белград и да питат сърбите за бомбандировките, или да отидат в Украйна и да се бият срещу руснаците.