Език мой, враг мой: Как говорят българските политици?

Народните представители често минават границата на етичните норми
6 апр 2021 18:35, Анисия Иванова
68

Краят на 44-ия парламент е. Депутатите влязоха в нова зала, но запазиха стария начин на изразяване. А колкото е висока парламентарната трибуна, толкова ниско е паднало поведението на депутатите, смятат експерти.

"Тонът, изразните средства, темите, които се дискутираха, слязоха едно или няколко нива надолу. Състезанието на всяка една от политическите сили да се хареса на колкото е възможно по-голяма група от хора. Колкото по-просто се изразяваш, толкова повече посланията ти могат да пробият и да достигнат до по-големи групи от избиратели", обясни pr специалистът Александър Христов пред Bulgaria ON AIR.

Аргументите в защита на политическата теза бяха изместени от личностните нападки. Народните представители често прескачаха границата на етичните норми.

"Една от основните грешки е личните нападки, когато става въпрос за негативно отношение към личността. За негативно отношение към личността. Намеса на някакви характеристики към опонента", уточни Христов.

Обяснението за поведението на политиците - опит за внимание. Често депутатите правят зле обмислени ходове, смятат експертите.

Когато думите не стигат, започва да говори тялото.

"Когато думите спрат, тялото говори, но тялото говори, когато думите все още не са спрели. Като разглеждаме невербалното, то трябва да бъде съотнесено с вербалното. Жестовете, мимиките често се използват, понякога несъзнателно за това да потвърдим, да сложим ударение на важните места, на това, което казваме по принцип.", каза специалистът по невербални комуникации д-р Ивайло Карагеоргиев.

Жестовете, с които политиците си служат, понякога отправят по-силни послания. Специалистите са категорични - политиците трябва да намерят златния баланс кога да спазват строг етикет и кога да се държат по-свободно в обществото.


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сричащият депутат - футболен съдия - Стефан Апостолов от ГЕРБ верно ли е събрал 9 000 преференции или баща му, кметът на Симитли, който има взаимоотношения с Боко Тиквата, е платил, колкото трябва?
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Разни футболни съдии и на тате момчето, сричат от трибуната докато четат закон, който уж те са писали и после няма да се намерят по-добри да ни управляват. Май в парламента, въобще не е елита на нацията и това си личи по резултатите. По лошо е че пак са същите там.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе, защо излъгаха, че всички членове на СИК трябва да са ваксинирани? Та аз, ако знаех, че не е задължително, и аз щеше да се запиша за надник. Аз не искам да се ваксинирам.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вижте се какво пишете в списките в Днеса, пък после се присмивайте.
Във вишуто за мисирка не ви ли учат, че "на 100%" е грешно?
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ето цитат от статията: "Състезанието на всяка една от политическите сили да се хареса на колкото е възможно по-голяма група от хора." Очевидно мисирките са доста по-неграмотни от политиците.
50
8
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
Бях на 12 години, когато падна бай Тошо селския бек. От тогава, та досега най-чист български, с най-голяма езикова култура, реторика и полемика има Лютви Местан от ДПС. Бивш депутат на ДПС, основател на ДОСТ
49
2
 
3
 
! Отговори
Вирус преди 4 седмици
Нали постоянно това повтарям, че в България НЯМА професионални политици.

Всички са ачкопеци, пръкнали се от едно и също котило, а много от тях са с купени дипломи за висше образование и нямат никакъв реален образователен ценз, скарани са с реториката, а за познанията им по граматика - по-добре да не става реч.

Поне да бяха прочеви "Обучението на Оратора" от Квинтилиан и повече нищо няма да им трябва, но акъл море, глави - шамандури.

Това е положението, другаре!
48
0
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 седмици
Герберите управляват. Протестите продължават. Изборите наближават. Българите намаляват. Партиите никнат като гъби. Лидерите точат зъби. Искат да ни управляват. Пак ли ще забогатяват ? ! Със подхвърлени трохички ще ли оцелеят всички ? Управата пак добрува. Стадото мълчи , кротува. Социолозите-агенти ще надуват тез проценти. Вождът е непобедим , с подвизи недостижим ! Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран
47
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Голяма работа . Катерицата е написала ,,някои,, а не някой у другата статия. И ко да правим сега ???
46
0
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 седмици
Скандали вихрят се във Парламента и всеки си развява документа. Обичаме си диктатура - такива сме си по натура . Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран.
45
5
 
4
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 седмици
До 45! Не обиждай селяните ! И ти сигур имаш селски корен. И я дедо ти я баща ти е дошъл в градо с шарената торба и с два различни чорапа.И е бъркал асансьора с тел кабина !
44
4
 
2
 
! Отговори
BG citizen преди 4 седмици
Диви селяни, простаци ненагледни!
И тези са ходили на училище и какво са научили?!!
43
2
 
1
 
! Отговори
Pit преди 4 седмици
Pitatsa.
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво да ги коментираме разни *** събрани на пъпа на софия да редят живота ни в перспектива? Те азбуката не знаят,говорят жаргон и разни диалекти,а за етикет да не говорим! С късите поли и разгърдените ризи като пияници в кръчмите,това ни са депутатите в миналия вече Парламент.При репортажите разни фръцли по чехли и джапанки мятат крака по коридорите! Парламентът е превърнат след 89г в пазарище в което всеки може да поседне
41
2
 
1
 
! Отговори
60080 преди 4 седмици
"политиците трябва да намерят златния баланс кога да спазват строг етикет и кога да се държат по-свободно в обществото" Това възпитание започва още преди раждането. Но при повсеестното опростачване как да възпиташ детето си да спазва благоприличие... И вербалното, и невербалното показват, че цивилизацията се разпада.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Говорят го типично по български. С диалект които от където е. Все едно не са ходили на училище да се учат на книжовен език
39
2
 
8
 
! Отговори
Германец преди 1 месец
Точно днесаджии да пишат за правоговор/правопис... Смело....
38
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Що се отнася до жестовете - аз отдавна съм показал на българските политици една интересна комбинация от три пръста.
37
8
 
6
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
До 31. Анонимен ! Къф елит бе ? Докарали ли са ни до три нац.катастрофи. Вий знайти ли господине ко не бяаа дошли комунистите 1944год(не чи обичам) колко ора кадя сагъ са професори,генерали,адвокати,доктори даскали и други щяаа са пощат с козите на селу на някой баир?Добре чи додоа комунистите дъ моем да крадем от ТКЗС-ту дъ имаме парници и гъбарници дъ моем си изучим децата от въшки ни ядяаа бря.А за оня елит кадя са го избили и той е бил кът сегашния.Не жали за негу!
36
5
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Така,както говорят п.рО.с.таците.