От Нинова зависи - правителство на статуквото или на протеста

Изборът на председател на НС ще е много важен показател
6 апр 2021 11:03, Елка Василева
364
От Нинова зависи - правителство на статуквото или на протеста

Драматични седмици и месеци в опити за създаване на правителство очакват политолозите. Не вярват обаче, че ще се тръгне директно към нови избори.

Политолозите Стойчо Стойчев и Борис Попиванов очертаха възможните сценарии за политическото бъдеще на страната пред Нова тв. Според тях изборът на председател на НС ще покаже най-точно дали ще се стигне до съставянето и на кабинет и кой ще застане зад него.

Още по темата

„Ще имаме голям драматизъм през следващите седмици и месеци. Българските избиратели поставиха много сложна задача на всички политически партии. Отговорността е на партиите да покажат дали са в състояние да формират някакъв тип мнозинство. Това ще наблюдаваме през следващите седмици”, коментира Борис Попиванов.

„Ако управляващите бяха направили избори през есента, новите политически субекти нямаше да са така улегнали в съзнанието на хората, нямаше да щурмуват такива високи стойности и можеше да има друга политическа картина”, коментира още Попиванов.

Според Стойчо Стойчев единият вариант е експертно правителство без Борисов в него. Такова правителство трябва да е оглавено от консенсусна фигура.

 „Ключът към такова управление е в ръцете на Нинова и нейните персонални стратегия за оцеляване на председателския пост”, коментира Стойчев.

Според него на тези избори се е видяло, че големият проблем на БСП не е Бойко Борисов и ГЕРБ, а президентът Румен Радев. „Той ерозира електорално БСП, той я застрашава”, обясни Стойчев. И добави: „Ключът към следващото управление не е нито Слави Трифонов, нито ДПС, а е Корнелия Нинова. Тя се превърна в този крайъгълен камък, който ще каже дали партиите на статуквото, или партиите на протеста ще формират правителство”, обясни политологът.

Стойчев не смята, че ще има нови избори в рамките на следващата година.

„Ако директно се тръгне към този вариант, това означава избори през лятото. Никой не прави избори през лятото, защото активните хора не са в градовете, където живеят и гласуват. Това означава силно изкривен резултат и никой няма да рискува това. Есента път избори 2 в 1 – президентски и парламентарни, създава рискът една партия да вземе всички ключови постове в държавата. Големите партии няма да допуснат това. Ако ще има предсрочни избори, те ще са догодина. Това означава, че трябва да се стигне до някакво споразумение сега”, коментира Стойчев.

„Изборът на председател на НС ще е много важен критерий за това да разберем дали ГЕРБ са успели да се споразумеят. Мнозинството зад този председател ще е критерий дали имаме шанс и какъв за бъдещо правителство. Това ще е първият индикатор за пътя, по който вървим”, коментира Попиванов.

„Мнозинството, което ще избере председател на НС, най-вероятно ще застане и зад бъдещия кабинет”, коментира Стойчев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една шапка с перо и е същи геймиш, пардон, еймиш.
300
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ромите искат избори до дупка.Ако може всеки месец да има избори. И ще има чайшукария.
299
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи Нинова да оцелее.Техноимпексова да оцелее,че никога не е била от баш статуквото и не е била зам министър на Румен Овчаров и уволнена за корупция.Абе,стига глупости с това "статукво",вече сте смешни.ДъБъ на Прокопиев и Костов не е статукво,точно приватизаторите или Слави не е човек на мутрите,,мултаци и близък с вдовицата царица и не ги е обгрижвал ,че и досега.А летния протест изобщо "не беше" на Божков!
298
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ангел 313Неграмотнико, пише се Създаде, не зъздаде. Нищо няма да създаде Чалгаря, той очакваше 5-6% за да ходи по един път на 4-5 месеца в НС и да оплюва и подиграва всички: правителство, опозиция, МВР, Прокуратура, депутати, политици.... Ама ДПС му набутаха 100 000 гласа и Славуцата се чуди какво да прави, защото да управляваш държава не е като да се правиш на шут в евтино шоу, и се прави на болен. Да, ама не, ще трябва да реши: ще прави ли правителство, ще се коалира ли, и с кого..???
297
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тоя прилича на джихадист ,зел ум дава
296
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако гледате телевизията на БСП ще видите, че няма по-категорична опозиция на ГЕРБ от червените. И за разлика от другите телевизии са дали на хората да се обаждат и всички са за Корнелия да продължава да чисти предателите гербери като герговчето. Ако Слави се продаде на ГЕРБ което е факт на следващите избори ще бъде изметен.
295
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласуване по пощата е много яко. Преди четири месеца изпратих писмо и получателят още го чака.
294
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербав цоциоложе, ти защо ни ментиш, при положение, че Нинова почти разцепи БСП, но го изчисти от всички гербести подлогарии, БСП никога няма да влезе в коалиция с ГЕРБ. Ако ще е някой с ГЕРБ това е Учиндолецот. Он е баш лика прилика с Боко и Пеевски - един за друг са родени.
293
2
 
28
 
! Отговори
Протакане преди 3 години
Не е от Нинова. Тя ще иска. Вече каза, че е готова да подкрепи Слави, ДБ и маяма. Зависи от Слави, който гледа сърдито и не е склонен на всякакъв дебат. Този характер на нашмъркан боксьор си беше негов проблем, но вече ще е и наш. Ще иска пак да се ходи на избори, с надеждата да получи мнозинство. Това няма как да стане, понеже тези проценти са му таван. Повече от 17% чалгари няма. Не сме 90-те. Вкусовете се попромениха. Ще губим време. Ценно време.
292
13
 
5
 
! Отговори
Бай 100ян преди 3 години
Дай боже Нинова клекне на Тиквата и Доган и да съставят кабинет да може това лято да си направим революцията и буквално им отрежем тиквите .Тогава на Есен няма да има нито 1 партия от статуквото !!
291
6
 
12
 
! Отговори
До 312 преди 3 години
Пр.ости ***.На есен ще ви пратим в миша дупка.Тищвата няма да има с кво да ви плати!!!
290
13
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Тук никой не гледа 7/8 ТВ и затова изобщо никой не е запознат с политиката му.Гледам редовно 7/8тв и мога да ви кажа какво ще стане !Слави ще зъздаде какво да е правителство само и само да организира нови ,честни избори по Холандската система.Изцяло нов състав на ЦИК и променен изборен кодекс.Тридневни избори,гласуване по пощата,външни избирателни секции .Както му е удобно на Суверена.Търсената активност е 90% .Само при този процент можем да говорим за легитимен избор на народа !!
289
20
 
12
 
! Отговори
Мултитруп възкръсна преди 3 години
Селяните на Славчо срещу най-образованите избиратели - тези на ГЕРБ - Ноември месец Бойко става президент, а правителството на мафията - Слави + БСП + Костовите кандидат лапачи + Мая и лоените топки = съдбата на Орешарски!!! Правителството ще е на ГЕРБ, а останалите кандидат лапачи, ще претърпят огромен провал - защото когато за теб гласуват по 300-500 хиляди наивника, нямаш моралното право да излизаш и да говориш от името на народа!!! ТОВА СЕ НАКАЗВА ОТ НАРОДА!!!
288
5
 
6
 
! Отговори
Mopcku_ преди 3 години
Дам СевдаТВ работи здраво и тук с троловете. Тая сутрин ми излезна реклама във фейса, според която плащат да ти ползват истинския фейсбук акаунт. Ама така е ... Бужи все пак обеща работа, работа, работа ... вече бачкат за следващите избори тия тумори
287
15
 
6
 
! Отговори
Мултаците са тук преди 3 години
Каква Нинова, какъв Слави! Единствения вариант за правителство без ГЕРБ е безпринципна коалиция на костовите кандидат лапачи с БСП да подкрепят Славчо мултака и да направят правителство Орешарски 2! Това ще е пагубно и за БСП и за костовите смешници, така че, ако стане този вариант Бойко Борисов само трябва да изчака до президенските избори, когато електората на БСП и на костовистите масово няма да излезе да гласува и ще останат само две партии - ГЕРБ и еднодневката на Славчо и Руменчо мултаците
286
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнгелОт къде знаеш какво иска Слави :) Когато става въпрос за ИТН , мутрите на мая и другаря Бойкикев , все си мисля че е по-важно какво искат и какво ще кажат парите на дубайския кукловод
285
5
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Толкова си и политолог.От Слави зависи НЕ от Нинова.БСП са толкоз гладни ,че ще се коалират с всеки .НО дали Слави ги иска?!Засега твърдо НЕ.Кой ти даде титлата Доцент незнам .
284
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои се чудят как Слави стигна дотук, че държавата да зависи от него.Слави стигна, защото преди това имахме, а и все още имаме Боци!Смяна на поколенията се казва. Дъртият чалгар се еизтоси, идва по-младият, но и той ще се износи.Какво следва? - След чалгарите следват онези от гетото, те се множат и скоро ще налагат своя дневен ред!
283
0
 
4
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Избира се между виола и маркуч.
282
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави Трифонов още има мазоли по коленете и лактите от стоене пред Доган на колене