От Нинова зависи - правителство на статуквото или на протеста

Изборът на председател на НС ще е много важен показател
6 апр 2021 11:03, Елка Василева
364
От Нинова зависи - правителство на статуквото или на протеста

Драматични седмици и месеци в опити за създаване на правителство очакват политолозите. Не вярват обаче, че ще се тръгне директно към нови избори.

Политолозите Стойчо Стойчев и Борис Попиванов очертаха възможните сценарии за политическото бъдеще на страната пред Нова тв. Според тях изборът на председател на НС ще покаже най-точно дали ще се стигне до съставянето и на кабинет и кой ще застане зад него.

Още по темата

„Ще имаме голям драматизъм през следващите седмици и месеци. Българските избиратели поставиха много сложна задача на всички политически партии. Отговорността е на партиите да покажат дали са в състояние да формират някакъв тип мнозинство. Това ще наблюдаваме през следващите седмици”, коментира Борис Попиванов.

„Ако управляващите бяха направили избори през есента, новите политически субекти нямаше да са така улегнали в съзнанието на хората, нямаше да щурмуват такива високи стойности и можеше да има друга политическа картина”, коментира още Попиванов.

Според Стойчо Стойчев единият вариант е експертно правителство без Борисов в него. Такова правителство трябва да е оглавено от консенсусна фигура.

 „Ключът към такова управление е в ръцете на Нинова и нейните персонални стратегия за оцеляване на председателския пост”, коментира Стойчев.

Според него на тези избори се е видяло, че големият проблем на БСП не е Бойко Борисов и ГЕРБ, а президентът Румен Радев. „Той ерозира електорално БСП, той я застрашава”, обясни Стойчев. И добави: „Ключът към следващото управление не е нито Слави Трифонов, нито ДПС, а е Корнелия Нинова. Тя се превърна в този крайъгълен камък, който ще каже дали партиите на статуквото, или партиите на протеста ще формират правителство”, обясни политологът.

Стойчев не смята, че ще има нови избори в рамките на следващата година.

„Ако директно се тръгне към този вариант, това означава избори през лятото. Никой не прави избори през лятото, защото активните хора не са в градовете, където живеят и гласуват. Това означава силно изкривен резултат и никой няма да рискува това. Есента път избори 2 в 1 – президентски и парламентарни, създава рискът една партия да вземе всички ключови постове в държавата. Големите партии няма да допуснат това. Ако ще има предсрочни избори, те ще са догодина. Това означава, че трябва да се стигне до някакво споразумение сега”, коментира Стойчев.

„Изборът на председател на НС ще е много важен критерий за това да разберем дали ГЕРБ са успели да се споразумеят. Мнозинството зад този председател ще е критерий дали имаме шанс и какъв за бъдещо правителство. Това ще е първият индикатор за пътя, по който вървим”, коментира Попиванов.

„Мнозинството, което ще избере председател на НС, най-вероятно ще застане и зад бъдещия кабинет”, коментира Стойчев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
3
 
6
 
! Отговори
Хм преди 3 години
опитват се да скарат Корнелия с Радев. Хитро. Аме те си играят в един отбор.Обаче параноята и властолюбието могат да им изиграят лоша шега. Решетников трябва да ги успокои, че всичко върви по план и има светлина в тунела, иваче ще си прегризат гърлата.
240
4
 
6
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Първо да видим как Бойко ще върне мандата, а след това ще го мислим Слави. Нека се крие засега. Мълчанието е злато.
239
0
 
4
 
! Отговори
Накратко: преди 3 години
Дедукция: Проверете на кой са му паднали някъде към 500 милиона долара от никъде и преди не е можел да развива дейност, но след като са му паднали по 50 милиона годишно е започнал да трупа активи с потенциална висока печалба. Като недвижимости и земя - купува я евтино, застроява, продава скъпо.
238
6
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Може и да направят ся антигерб правителство - 3-4 месеца да ги видят хората какви комунисти са всички, после с гаранция ГЕРБ 60-70% на изборите.
237
1
 
4
 
! Отговори
Дедукция: преди 3 години
Вижте кои австрийски компании работят на българска територия - ако има такива за недвижими имоти, строителни или прекупвачи вижте кой много работи, обаче преди това не е имал оперативни средства. Налял ги е някъде! Върнал ги е тук за да ги изкара много повече - да ги умножи по десет. Вижте и проверете прекупвачите на земеделска и строителна земя. Тука са парите пред очите ни въпроса е в какво , не е имало друга страна с бурен разцвет на строителството, той не може в Европа - там има акули!
236
1
 
3
 
! Отговори
Няма кой друг да е: преди 3 години
Практичен и педантичен нацистко-фашистки ум - откъде да свия пари за целия си род, за внуците за внучките за синовете, от къде дето никой да не ме усети, от бившата колония на тате - ще подпиша договора за Европейския съюз и никой няма да се усъмни, никой няма да ме преследва, че имам имунитет, обачеееее имунитета ти падна при първото дело срещу Република България в Страсбург, а това, че следите на парите се губят някъде в Австрия това не означава, че всички не се сещат че ти си ги свил Симеоне!
235
0
 
10
 
! Отговори
НА ПЪРВА ЛИНИЯ преди 3 години
Дежурната санитарка отново дава изявление
234
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората в чужбина винаги ще са НЕДОВОЛНИтакава е приодата им
233
6
 
2
 
! Отговори
ОТ СЕВЕРОЗАПАДА преди 3 години
Краси Радков категорично за министър на културата
232
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политици няма в БСП там са тип МАГАРЕ НА МОСТщом не могат да разговарят с други политици
231
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Слави Трифонов вече е взел категорично решение да бойкотира опитите да се състави правителство от новия парламент, научи в.МарицаЗащото смята, че при предсрочни избори ще стане първа политическа сила. А като не стане на следващите, пак така - докато стане. Цирк, цирк и пълна безотговорност.
230
4
 
19
 
! Отговори
Ох, писна ми преди 3 години
До Анонимен 239Хората в чужбина гласуваха така, че да може и тези, които са останали в България да идат при тях, за съжаление.
229
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега гласувалите за Учиндолския очакват по едно ферари с цвят червен,мамини сладки тъ*поъгълници.
228
2
 
3
 
! Отговори
Моето хоби: преди 3 години
Да преследвам нацисти - било то корпоративни или такива последния жив от Третият райх като Симеон 2 - и си имам свойте и лични и обществени причини да не споменаваме финансови! Не не се забравя и губи тия дни. Особено едни плащания от МОН десет години подред, че и повече към предполагаема корпорация С2С или нейна дъщерна ...
227
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога ще ни се натрапват вентилатори от Джипката ?
226
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В сайта на БСП пише, че другарката ще даде изявление в 13:30. Дали не е това, което трябва да направи...
225
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стойчо, заложил си на куц кон
224
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяла интелигентна България се смее на Слави и политическата му неадекватност.Мълча и още мълчи ! Написа 4 изричения във ФБ ,че имал симптоми на К19 и се самоизолирал по съвест,а до вчера крещеше срещу пандемия,вирус,мерки.Мисля,че малко му дойде в повече разликата между сатирична критика и управленска отговорност-морална и законодателна !Все си мисля,че хал хабер си няма какво да прави.Екипът му може да е творчески грамотен,но това не е достатъчно да управляваш държава ! Още мълчи като каракуда
223
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кючекаджия мин. председател, алелеееее, не сте нормални, ама хич.
222
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинова е в оставка и не е ясно как ще стане правителство. Остава си коалиция ГЕРП+Сливи+***