При нови избори: Резултатът на системните партии ще е още по-слаб

В парламента може да влезе и партията на Васил Божков
6 апр 2021 22:30, Нели Христова
104

Все по-близък е хоризонтът, в който ще се изправим пред нови избори. Те ще увеличат тежестта на протестния вот, който ще се радикализира. Още по-слаб ще бъде резултатът на системните партии. Вероятно в следващия парламент ще влязат партията на Васил Божков и "Възраждане". Вълната на отрицание тепърва ще ни помете като тайфун.

Това заяви журналистът Валерия Велева в предаването "Денят ON AIR", коментирайки резултатите от парламентарните избори и възможните коалиции за ново правителство.

При 100% обработени протоколи коалицията ГЕРБ/СДС събира 26,18% от гласовете на избирателите, "Има такъв народ" е със 17,66%, а трета политическа сила е БСП с 15,01%.

"Тези, които смятат, че Слави е лесен човек, ще бъдат излъгани. Слави е изключително авторитарен човек. Не е човек, който е склонен на консенсус. От неговата партия по никакъв начин не искат да влизат в диалог с другите партии. Цялата кампания на Слави беше това - скрит, никой да не знае какво мисли... И ето на, той е на върха. Хората го харесаха заради възрожденските му песни, заради "Едно Ферари с цвят червен", обясни Велева.

Политологът проф. Росен Стоянов зададе въпроса дали народ, който не може да прави революции, може да прави деволюции. По думите му всичко е с тенденция за анти.

"Повечето от политиците не говореха по време на кампанията, повече от тях продължават да не говорят. Все още е прекомерно рано да натоварваме с огромна тежест новите политически играчи. Ясно е, че ще влезем във въртележката от избори на избори. Предстои да видим кой е готов да играе ва банк", заяви политологът пред Bulgaria ON AIR.

А според Велева ще излезем от въртележката без решение. По думите ѝ президентът много бързо ще свика парламента и ще връчи мандата на ГЕРБ.

"Нито една партия няма да подкрепи правителство на Борисов, непрекъснато го казват. Той се опита да се помоли, да се самопредложи, но това беше много слаб ход. Показа, че е много уплашен и объркан. Мандатът ще отиде в "Има такъв народ" и те ще го върнат много бързо. Нямат предложение за премиер, предложения за министри и идея как да управляват тази държава", смята журналистът.

Нинова също нямало да може да състави правителство, а подкрепа на правителство с мандат на "Демократична България" щяло да бъде безидейно и неморално действие.

"Ако Нинова сега подаде оставка, в БСП много бързо ще настъпят процеси на разпад. Всеки ще дърпа от тази партия. Ако тя остане на поста си, има основания за това, но ѝ предстои много бързо разговор в партията", подчерта Велева.

"За пореден път видяхме липсата на политическо възпитание и култура. Нямат силата и достойнството да подадат оставка. Политическият морал е важен. Младите хора могат много бързо да повярват и още по-лесно могат да те намразят, когато ги излъжеш. Диалогът липсва на всякакво ниво", каза на свой ред проф. Стоянов.

"Ако някой мисли, че идва новият месия, аз бих го поздравил и с очакване бих проследил процеса", отбеляза той.

"Слави не е новият месия. Досега страдаме от това, че в управлението има "калинки", сега ще дойдат "балеринки". Не виждаме експертите, не виждаме управленците. Къде е държавническото умение на Слави, къде е неговата външна политика и контакти?", отвърна Валерия Велева.

Тя е на мнение, че сме изпратили един парламент на агресия, на лакейство, на нищоправене, парламент без чувство за достойнство. Улицата не успя лятото да помете този парламент, направи го Слави Трифонов, настоя журналистът.

"Важно е дали качени на тези вълна, тя ще се превърне в цунами, ще решат да играят ва банк и ще се възползват от изключително малката разлика между тях и първата сила в момента", заяви проф. Стоянов.

"Слави вече е политикът и вече на него ще му правят скечове и ще му следят всяка стъпка. Не той ще оценява, него ще го оценяват. Другите ще го съдят. Да видим как ще отиграе този преход от едната до другата страна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
12
 
6
 
! Отговори
Да преди 3 години
Герберастките *** ги направиха да си говорят сами.Копайте дъното, може и още надолу.
41
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черепа няма шанс да влезе в парламента, колкото и гласа да си купи пак няма да му стигнат крадените пари
40
2
 
30
 
! Отговори
Няма как преди 3 години
Тук под мен много съграждани са направили анализи на шоуто и сценаристите. Щеше да е добре, ако има някой да прочете, а и да се замисли. Но скъпи съотечественици, гласувалите за него НЕ четат. Не само форуми, а въобще. Те слушат чалгата му и пият пластмасови бутилки бира. Това е масовият негов избирател. Това е същината на демокрацията. Тя е успешна само при достатъчно критична и просветена хорска маса. Когато масата е на чалга и бира води Слави. Затова това в Германия, Франция и др. не става.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама тези си коментират сякаш ще има само още едни избори до съставяне на правителство.
38
4
 
25
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
САЩ искат да управляват целия свят, но не могат - пречат им Китай и Русия.Китай иска да управлява целия свят, но не може - пречат му САЩ и Русия.Русия иска да управлява целия свят, но не може - пречат й Китай и САЩ.България иска да управлява себе си, но не може - пречи й България.
37
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още 3-4 месеца пандемия и половината от БСП ще са под земята, а Корнела ще откаже останалите соцо-мазохисти.
36
2
 
21
 
! Отговори
Сценарист от шоуто преди 3 години
До РикиИмайте търпение, драги зрители. Сега като напишем сценария ще ви го дадем да го прочетете. Важното е шоуто да върви!
35
2
 
12
 
! Отговори
Софийски потайности преди 3 години
Сърби ме от лево и се чеша с градската десница.
34
3
 
15
 
! Отговори
Кикирикикирикики преди 3 години
След такъв вот и боговете мълчат, вие искате Слави да ви пее.
33
2
 
12
 
! Отговори
М да преди 3 години
Защо така ся ше срутвате държавицата...
32
2
 
28
 
! Отговори
Слаби анализи преди 3 години
Не е ясно защо всички "интелигентни" политолози и социолози се опитват да излъжат Слави, че на следващите избори ще бъде първи. Слави обеща да измете борисовщината и калинките, но ако върне мандата, без да осъществи обещанията си, с надеждата вълната на народното недоволство да го възнесе на пиедестала на историята, същото това недоволство ще го прати в компанията на Мутри вън и ВМРО. Истинският лидер трябва да умее да разпознава историческия шанс, когато той му се представи...
31
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави и хората му са гола вода. Хубав жена, ама да не говори, че е куйа. Всеки ден, в който правят нещо, ще смъква рейтинга му. Диктатор в партията си, неконсенсусен типаж. Такива хора са феодали и диктатори, но не и съвременни политици. България няма нужда от такива хора.
30
4
 
36
 
! Отговори
Майна преди 3 години
Слави е едно авторитарно селско момче, което силно си надцени възможностите в политиката и ЩЕ СРУТИ ДЪРЖАВАТА БЕЗ СЪМНЕНИЕ. Стойте и гледайте!
29
7
 
19
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Протестърите пресолиха манджата! И те са в ступор! Ристо колкото и да подскача и да кряка, само вдига рейтинга на Бойко! Хората ще изберат предвидимия и открит политик, пред измислента завера на т.н протестъри!
28
3
 
33
 
! Отговори
999 преди 3 години
Какъв политик е Слави - нито се показва, нито знаем какво иска да прави, нито някой казва кое - що!!!! Пълна мъгла!!!! ИЗБРАХТЕ КОТКА В ЧУВАЛ. САМО ДА НЕ ОКАЖЕ СЪВСЕМ ДРУГ ЗВЯР.
27
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Системни, несистемни партии - глупости пълни.Да излиза слави и да каже след 4 години какви ще са заплатите и пенсиите и как ще го постигне.
26
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да раздаде пачките и кюлчетата от чекмеджето, но няма да го направи и ще утече у канавката.
25
2
 
20
 
! Отговори
Антибоци преди 3 години
ВСИЧКИ хора могат много бързо да повярват и още по-лесно могат да те намразят, когато ги излъжеш.
24
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резултатите от изборите са тотална фалшификация.Гербавите и троловете им ги чака съд и затвор.О всички го знаят, но гербавите со траят, дано ги подмине.Не, няма.
23
8
 
33
 
! Отговори
Ох преди 3 години
Валериева тръгнала да обяснява, личния паж на Доган! Да ви светна: втори път хората няма да се подведат! Всички протестъри ще изгубят от нови избори. Хората са в шок от резултата и следващия път ще изберат предвидимия Борисов, а не покрилите се политици!