При нови избори: Резултатът на системните партии ще е още по-слаб

В парламента може да влезе и партията на Васил Божков
6 апр 2021 22:30, Нели Христова
104

Все по-близък е хоризонтът, в който ще се изправим пред нови избори. Те ще увеличат тежестта на протестния вот, който ще се радикализира. Още по-слаб ще бъде резултатът на системните партии. Вероятно в следващия парламент ще влязат партията на Васил Божков и "Възраждане". Вълната на отрицание тепърва ще ни помете като тайфун.

Това заяви журналистът Валерия Велева в предаването "Денят ON AIR", коментирайки резултатите от парламентарните избори и възможните коалиции за ново правителство.

При 100% обработени протоколи коалицията ГЕРБ/СДС събира 26,18% от гласовете на избирателите, "Има такъв народ" е със 17,66%, а трета политическа сила е БСП с 15,01%.

"Тези, които смятат, че Слави е лесен човек, ще бъдат излъгани. Слави е изключително авторитарен човек. Не е човек, който е склонен на консенсус. От неговата партия по никакъв начин не искат да влизат в диалог с другите партии. Цялата кампания на Слави беше това - скрит, никой да не знае какво мисли... И ето на, той е на върха. Хората го харесаха заради възрожденските му песни, заради "Едно Ферари с цвят червен", обясни Велева.

Политологът проф. Росен Стоянов зададе въпроса дали народ, който не може да прави революции, може да прави деволюции. По думите му всичко е с тенденция за анти.

"Повечето от политиците не говореха по време на кампанията, повече от тях продължават да не говорят. Все още е прекомерно рано да натоварваме с огромна тежест новите политически играчи. Ясно е, че ще влезем във въртележката от избори на избори. Предстои да видим кой е готов да играе ва банк", заяви политологът пред Bulgaria ON AIR.

А според Велева ще излезем от въртележката без решение. По думите ѝ президентът много бързо ще свика парламента и ще връчи мандата на ГЕРБ.

"Нито една партия няма да подкрепи правителство на Борисов, непрекъснато го казват. Той се опита да се помоли, да се самопредложи, но това беше много слаб ход. Показа, че е много уплашен и объркан. Мандатът ще отиде в "Има такъв народ" и те ще го върнат много бързо. Нямат предложение за премиер, предложения за министри и идея как да управляват тази държава", смята журналистът.

Нинова също нямало да може да състави правителство, а подкрепа на правителство с мандат на "Демократична България" щяло да бъде безидейно и неморално действие.

"Ако Нинова сега подаде оставка, в БСП много бързо ще настъпят процеси на разпад. Всеки ще дърпа от тази партия. Ако тя остане на поста си, има основания за това, но ѝ предстои много бързо разговор в партията", подчерта Велева.

"За пореден път видяхме липсата на политическо възпитание и култура. Нямат силата и достойнството да подадат оставка. Политическият морал е важен. Младите хора могат много бързо да повярват и още по-лесно могат да те намразят, когато ги излъжеш. Диалогът липсва на всякакво ниво", каза на свой ред проф. Стоянов.

"Ако някой мисли, че идва новият месия, аз бих го поздравил и с очакване бих проследил процеса", отбеляза той.

"Слави не е новият месия. Досега страдаме от това, че в управлението има "калинки", сега ще дойдат "балеринки". Не виждаме експертите, не виждаме управленците. Къде е държавническото умение на Слави, къде е неговата външна политика и контакти?", отвърна Валерия Велева.

Тя е на мнение, че сме изпратили един парламент на агресия, на лакейство, на нищоправене, парламент без чувство за достойнство. Улицата не успя лятото да помете този парламент, направи го Слави Трифонов, настоя журналистът.

"Важно е дали качени на тези вълна, тя ще се превърне в цунами, ще решат да играят ва банк и ще се възползват от изключително малката разлика между тях и първата сила в момента", заяви проф. Стоянов.

"Слави вече е политикът и вече на него ще му правят скечове и ще му следят всяка стъпка. Не той ще оценява, него ще го оценяват. Другите ще го съдят. Да видим как ще отиграе този преход от едната до другата страна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Пандемията" вкара Славчо в парламента. Хората, които не вярват в ковид, които са против ограниченията на човешките права и мерките, антиваксърите гласуваха за него като единствената ковид-скептична партия. Това е.Ако обърне палачинката и започне да говори за маски и ваксини ще залезе толкова бързо колкото изгря.
21
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия малко ми поомръзват. Мразим бойко, та мразим бойко.Добре, кажете вие какво ще направите.Например бойко вдигна на учителите заплатите с близо 100 процента за 4 години.Да каже някой колко предвижда да вдигне заплатите на някой бранш за следващите 4 години.То иначе празни приказки за иновации в икономиката всеки може да дрънка.Слава богу иновации има, но те не зависят от политиците.
20
14
 
27
 
! Отговори
На всички преди 3 години
Ни е ясно ,че нови избори няма да има. Недоволните бесепари от провала на никаквицата нинова, ще подкрепят ГЕРБ, както и ДПС , до тук с еуфорията на Главчо . Системните политици са играчи , а не бездарни чалгаджийски шебе ци.
19
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не видях в платформите на новите партии нищо друго освен да махнем Бойко защото го мразим. Не разбрах тях защо грябва да ги обичаме.
18
4
 
37
 
! Отговори
Рики преди 3 години
Г-н Трифонов, като един редови официален политик, няма ли да излезете да кажете визията си за управление на държавата?
17
5
 
37
 
! Отговори
шмatka преди 3 години
До Аман Да, за пореден път българите се доказаха като народ без грам разум в главите! Как може да хвърлиш цяла държава в ръцете на дружинка алкохолици-събеседници и те от телевизора да ни решават съдбините! Ей,просташки народ и това си е- вари го, печи го за пет стотинки акъл няма в празните си картуни!
16
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тези избори хората гласуваха за да махнат Бойко , но на следващите ще се замислят защо и какво получават в замяна.
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О, мадам В, още ли правиш баница на Бея??? Или вече си много стара чанта за него? Стара, но алчна. Ти си първата, от платените "журналисти", която след изборите се "тури" на славуца, галевица и бойкикевия. Пфу, отвратителна си.
14
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тук нататък на Слави ше му се наложи да говори. Песните няма да му помогнат, пък и електоратът му е от тези дето лесно разлюбват.
13
6
 
35
 
! Отговори
Кукувица преди 3 години
Следващите избори ги печели Цеца Величкович, оти е по-лепа от Славе. Министър председател ще е Сретан, оти мрази Баце, а вие ще сте си прокиснали от мизерия и чалга, ама ше ви е густо.
12
7
 
19
 
! Отговори
Абе верно ли преди 3 години
Ванката е следващият министър-председател, не че нещо, хората го харесват.
11
15
 
11
 
! Отговори
На следващите избори преди 3 години
Тошко ще постигне 99,99 процента, като бай Тошо едно време.
10
8
 
25
 
! Отговори
Аман преди 3 години
От циркове. Ама българинът си е ориенталец, обича си циркаджилъците и после като уфца си плаща сметката.
9
8
 
45
 
! Отговори
филанкиши преди 3 години
Утре пенсионерите ще вземат по 50лв. + 120лв. (някои)!Следващият месец (май) ще вземат "ШАТ НА ПАТКАТА ГЛАВАТА"!
8
30
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резултатите от изборите са тотална фалшификация.Гербавите и троловете им ги чака съд и затвор.
7
11
 
35
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Глупости.Точно обратното. Защото ще се разбере, че от новите нищо е става.
6
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се хабете гербави ***.
5
30
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това беше, напънаха колкото могат от 830000 гласа за ГЕРБ, поне 300000 са купен вот, така че да не ми говори Бойко че говори от името на народа. Теглиха заеми, за втора покупка пари нема. Не знам какво ще правят.
4
11
 
9
 
! Отговори
Напълно преди 3 години
Съм съгласен
3
12
 
18
 
! Отговори
Т К О преди 3 години
На някой системни ще се увеличи!!!!!!!А на други системни с неподаваща оставка кака ще има още по голям срив!!!!