При нови избори: Резултатът на системните партии ще е още по-слаб

В парламента може да влезе и партията на Васил Божков
6 апр 2021 22:30, Нели Христова
104

Все по-близък е хоризонтът, в който ще се изправим пред нови избори. Те ще увеличат тежестта на протестния вот, който ще се радикализира. Още по-слаб ще бъде резултатът на системните партии. Вероятно в следващия парламент ще влязат партията на Васил Божков и "Възраждане". Вълната на отрицание тепърва ще ни помете като тайфун.

Това заяви журналистът Валерия Велева в предаването "Денят ON AIR", коментирайки резултатите от парламентарните избори и възможните коалиции за ново правителство.

При 100% обработени протоколи коалицията ГЕРБ/СДС събира 26,18% от гласовете на избирателите, "Има такъв народ" е със 17,66%, а трета политическа сила е БСП с 15,01%.

"Тези, които смятат, че Слави е лесен човек, ще бъдат излъгани. Слави е изключително авторитарен човек. Не е човек, който е склонен на консенсус. От неговата партия по никакъв начин не искат да влизат в диалог с другите партии. Цялата кампания на Слави беше това - скрит, никой да не знае какво мисли... И ето на, той е на върха. Хората го харесаха заради възрожденските му песни, заради "Едно Ферари с цвят червен", обясни Велева.

Политологът проф. Росен Стоянов зададе въпроса дали народ, който не може да прави революции, може да прави деволюции. По думите му всичко е с тенденция за анти.

"Повечето от политиците не говореха по време на кампанията, повече от тях продължават да не говорят. Все още е прекомерно рано да натоварваме с огромна тежест новите политически играчи. Ясно е, че ще влезем във въртележката от избори на избори. Предстои да видим кой е готов да играе ва банк", заяви политологът пред Bulgaria ON AIR.

А според Велева ще излезем от въртележката без решение. По думите ѝ президентът много бързо ще свика парламента и ще връчи мандата на ГЕРБ.

"Нито една партия няма да подкрепи правителство на Борисов, непрекъснато го казват. Той се опита да се помоли, да се самопредложи, но това беше много слаб ход. Показа, че е много уплашен и объркан. Мандатът ще отиде в "Има такъв народ" и те ще го върнат много бързо. Нямат предложение за премиер, предложения за министри и идея как да управляват тази държава", смята журналистът.

Нинова също нямало да може да състави правителство, а подкрепа на правителство с мандат на "Демократична България" щяло да бъде безидейно и неморално действие.

"Ако Нинова сега подаде оставка, в БСП много бързо ще настъпят процеси на разпад. Всеки ще дърпа от тази партия. Ако тя остане на поста си, има основания за това, но ѝ предстои много бързо разговор в партията", подчерта Велева.

"За пореден път видяхме липсата на политическо възпитание и култура. Нямат силата и достойнството да подадат оставка. Политическият морал е важен. Младите хора могат много бързо да повярват и още по-лесно могат да те намразят, когато ги излъжеш. Диалогът липсва на всякакво ниво", каза на свой ред проф. Стоянов.

"Ако някой мисли, че идва новият месия, аз бих го поздравил и с очакване бих проследил процеса", отбеляза той.

"Слави не е новият месия. Досега страдаме от това, че в управлението има "калинки", сега ще дойдат "балеринки". Не виждаме експертите, не виждаме управленците. Къде е държавническото умение на Слави, къде е неговата външна политика и контакти?", отвърна Валерия Велева.

Тя е на мнение, че сме изпратили един парламент на агресия, на лакейство, на нищоправене, парламент без чувство за достойнство. Улицата не успя лятото да помете този парламент, направи го Слави Трифонов, настоя журналистът.

"Важно е дали качени на тези вълна, тя ще се превърне в цунами, ще решат да играят ва банк и ще се възползват от изключително малката разлика между тях и първата сила в момента", заяви проф. Стоянов.

"Слави вече е политикът и вече на него ще му правят скечове и ще му следят всяка стъпка. Не той ще оценява, него ще го оценяват. Другите ще го съдят. Да видим как ще отиграе този преход от едната до другата страна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости. Няма антисистемни партии в парламента. Всички са стари лица. Мая от БСП, Христо от РБ, Слави от Гергьовден. Само дрехите сменили и лъжат, че са нови. Орел, рак и щука. РР ги води за носа както мечките. Такива мечки се спасяват в Белица. Тия няма кой.
81
1
 
0
 
! Отговори
ЧИЧКО преди 3 години
Лелеее Нинова ами сега.
80
1
 
2
 
! Отговори
Сигурен ли си преди 3 години
До НекъфБъди по-отговорен! Ако искаш още избори ще трябва оня от Дубай и оня от Сърбия да си развържат още кесията. Всъщност това си е добър бизнес за инкасаторите, пардон бюлетиноподавателите. Колкото повече, толкова повече. Ще се влезе ли в капана на този хазарт? Идеята е Оня да се докопа до баницата макар и за 3 месеца. На Славчо не му пречи това, че Оня е болшевик, той го подкрепя. След 30 г. Демокрация сме в изходна позиция. Какво да се прави? Малцинство + негласуващи=комунизъм! Честито!
79
1
 
2
 
! Отговори
А, струва ли си преди 3 години
До Анонимен 91Избори до дупка на висока цена и то пак за същото. Въпросът е от малкото да се избере нещото. Не е ли време да се укротят страстите и да се мисли трезво. Другото е съсипия на държавата. На това ли ни научи демокрацията? Искаме ли да признаем, че не сме по-различни от мур'гавите ни съграждани. Никаква интеграция не ги лови. Останали ли са нормални и разумни хора, или напротив-ще врим в казана?! Възможно ли е Сорос да е проял толкова акълите ни? Време на изпитание на нашия ген!
78
5
 
5
 
! Отговори
Помислете преди 3 години
До Други искамеКакво се случва? Народна мъдрост гласи: Не плюй в стария кладенец преди да си изкопал новия! Готов ли е новия? Погледнете материала! Кой? ИТН - шоумени, но без експертиза, Изправи се не става и за *** за зеле, ДБ сме ги играли с Костов-там играе Сорос, БСП са нормални, но им сърбахме попарата 45 г. ДПС са опасните задкулисни. Остава Герб,но с премиер консенсусната личност Томислав. Експерт, с мнение, със сетивно мислене, отговорен и диалогичен, екипен играч. Стига ли ни? Мислете!
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мисля ,че с този народ където гласува за сестра Галевица трябва да си приберем и Ц.Василев от Сърбия ,не само Божков ,а манолката ще вика мутри елате си .Много сбъркан ,объркан и *** народ в България бе.
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100% ще има нови избори . Вчера някъде прочетох , че Слави няма намерение да става депутат и си отстъпва мястото на друг . Ето това ще бъде вече преливника на доверието към неговата партия . Направи ми също грозно впечатление , как неговите хора обиждат Корнелия Нинова - била като чинията на Бузлуджа . Един възпитан мъж ,никога не би обидил дама , независимо ,че му е опонент . И да внимават , защото понякога съдбата си знае работата . Никога НЕ КАЗВАЙ НИКОГА !
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100% ще има нови избори . Вчера някъде прочетох , че Слави няма намерение да става депутат и си отстъпва мястото на друг . Ето това ще бъде вече преливника на доверието към неговата партия . Направи ми също грозно впечатление , как неговите хора обиждат Корнелия Нинова - била като чинията на Бузлуджа . Един възпитан мъж ,никога не би обидил дама , независимо ,че му е опонент . И да внимават , защото понякога съдбата си знае работата . Никога НЕ КАЗВАЙ НИКОГА !
74
0
 
1
 
! Отговори
КОЙ преди 3 години
Ще правят това което им наредят. Има едни 30 милиярда за крадене, няма да ги дадат на Вас коментиращи, няКОЙ друг ще ги пребере, Вие само лихвите ще връщате! КОЙ не скача е червен .... СДС СДС СДС
73
4
 
9
 
! Отговори
нострадамус преди 3 години
Само герб имат капацитет да управляват дьржавата, всички други партии са едно НИЩО.
72
3
 
4
 
! Отговори
до реалист преди 3 години
Недей да плашиш хората от нови избори! Това, че толупа е изхарчил толкова за последните избори си е негова отговорност, да я носи той и компания! Това че изхарчи неправилно толкова пари през всичките си мандати, пак следва да му се търси отговорност! А след като няма конфигурация за съставяне на стабилно правителство следват нови избори, това е!
71
2
 
4
 
! Отговори
реалист преди 3 години
Избори до дупка може да се превърне в доходоносен бизнес и колкото повече, толкова по-добре. Субсидии за предизборна кампания на партиите, "спонсориране" на партиите от желаещи да се видят депутати или да избягат от правосъдието...и после пак и пак! Ихааа, кеф! А държавата кучета я яли! Партиите трябва да са готови да съставят правителство или да участват в такова! Без "любов и мразя", те да не би да се женят! На какво прилича този битпазар! И в края на краищата е за наша сметка, на гражданите!
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВСИЧКИ ПАРТИИ СА ОБЪРКАНИ ОТ ИЗБОРИТЕ, А Воля-НФСБ и ВМРО СА НАПРАВО СЪКРУШЕНИ. GOODBYE.
69
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората харесали дългуча заради възрожденските му песни (изпяти фалшиво) и,, Едно ферари с цвят червен " според Велева. Ами толкова е умствени багаж на голяма част от хората.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЛЕД ТЕЗИ ИЗБОРИ ГРАЖДАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯТ ШАНС ДА РАЗБЕРАТ КЪДЕ СЕ Е СКРИЛ ЦК НА БКП!! НЕ ГО ПРОПУСКАЙТЕ!
67
5
 
5
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
И да спамите и да не спамите фербаджийчета ще ядете сопата, а ако има още едни избори ще сте още по на долу в класацията защото няма да правите вие избори за да може да мошенничите, а служебно правителство! СМЪРТ ЗА ГЕРБ и гербаджиите!
66
5
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Гербавите приключиха със властта. Разбира се винаги може да се намери някой национален предател да ги подкрепи. На изборите се видя че няма как да се направи правителство с тикви и депесари
65
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На новите избори след няколко месеца ГЕРБ ще вземе още 10 % от тези, които не гласуваха и всичко ще си дойде на мястото. Разумните хора ще осъзнаят, че с чалга не се отива в Европа. Това ще се случи.
64
12
 
15
 
! Отговори
до 77 преди 3 години
Какво значи поредна победа, като умираме по стълбите на болниците, най-бедни сме, най-зле в всичко от което зависи добрия живот и сме най-добре в кражби и измами, неразкрити убийства и простотия. Кого побеждаваме? Вашият Лидер , Боко Тиквата се гордее с победи, а народът умира.... това ли е победата --да умориш собствения си народ?
63
7
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
До 74. Ето го поредният ***, който си няма понятие от изборния процес. Или просто е обладан от завист и злоба. Айде бе, тарикат вмирисан, обясни, ама ясно, конкретно и с доказателства, как точно гербавите фалшифицират изборните резултати. Че ми е писнало от профани.