До края на деня решават отварят ли част от големите магазини

"АстраЗенека" ще се прилага с повишено внимание за жени под 60 г.
23
До края на деня решават отварят ли част от големите магазини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравният министър Константин Ангелов съобщи, че ваксината „АстраЗенека“ трябва да се прилага с  повишено внимание при жени под 60-годишна възраст и да не се прилага при жени с повишен риск от тромбоза.  

Шефът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов добави, че ако след поставена ваксина има нежелана реакция трябва да се потърси медицинска помощ.

Още по темата

Според него изключително рядко се наблюдава тромбоза след ваксина „АстраЗенека“. В България не са докладвани тези специфични състояния.

Той изброи и симптомите, при които ваксинираните, следва да се обърнат към лекар. Това са задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема и главоболие.

„Все още не може да се потвърди категорично връзка, но експертите на ЕМА казват, че намират възможна връзка и изследванията продължават“, посочи Кирилов.

Той допълни, че ЕМА не препоръчва специфична профилактика,за тези които вече имат поставена такава ваксината.

„Ежедневно експертите от ЕМА анализират постъпващата информация и при промяна се предприемат съответните действия“, увери Кирилов.

„Тези хора, които са с поставена ваксина „АстраЗенека“ да не се притесняват, миналото е времето, в което са регистрирани тези много редки усложнения“, призова Ангелов.

Относно реимунизирането на тези, които вече имат поставена първа доза, здравният министър увери, че ще се изчака максимално дълго време преди поставянето на втората доза.

По думите му целта е да се събере повече информация, както и да се стигне до общо европейско решение дали да се слага втората доза на „АстраЗенека“ или да е друга ваксината.

„Но науката до момента казва, че не трябва да са две различни ваксини“, допълни той.  

Здравният министър каза, че не се очаква покачване на болните след изборите, защото струпването на хората беше извън сградите.

Той информира, че до края на деня ще има нова заповед свързана с разхлабването на част от мерките до края на април, като освен връщането начаст от  учениците в класните стаи, вероятно ще бъдат отворени и част от големите магазини.
 
Ангелов призна, че към настоящия момент няма достатъчно количество ваксини.

„Отваряме първа фаза отново. Има много лекари и санитари, които не са ваксинираха, а сега вече искат да се ваксинират, същата е ситуацията с учителите и преподавателите от университетите. Тръгнахме с под 30% доверие във ваксините, сега сме на 63% които искат да се ваксинират. Ако ние ваксинираме 63%, ще постигнем целта си, надяваме се това да стане в края на лятото“, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
искаме камери в такситататия бакшиши разнасят вируси без да им мигне окото
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме референдум против пандемиятанЕма вирОЗ
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак, да се знае при ваксиниране с АСТРА ЗЕНЕКА , че когато се поставя, ще забиват иглата бавничко, постепенно, със завъртане на спринцовката, а не урболешката, както всички останали инжекции до сега!И ако някой започне да се подува в този момент, ще преустановят процедурата!Неща неясно има ли.
17
1
 
1
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Трябва да се ваксинирате задължително.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога ще търпим безумията на герб? Ситуацията в страната е плачевна, на второ място сме по смъртност, в училищата няма как децата да се пазят, а те отново пускат учениците на училище?! Здравната система и в момента е претоварена. Пак ли по стълбите ще се мре? За трети път един и същ.сценарий. Махай се, садист некадърен!!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се обърнат към лекар - това вече стана невъзможно. Да, трябва да отидат на лекра, но къде и как да го направят.? Здравеопазване в България вече няма.
14
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 3 години
Изборите минаха, ПП ГРОБ спечени но на практика загуби -> никакво отваряне
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коритаров го убиха ковид фашистите!...
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТЕЗИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗМЕТЕНИ ПО НАЙ-БЪРЗИЯ НА4ИН ПРЕДИ ДА НАПРАВЯТ ПОВЕ4Е БЕЛИ!!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама как ще слагате друга ваксина без да сте тествали първо какво се случва при такива комбинации? Ами ако си усилват взаимно страничните редки ефекти (каквито и векторните и иРНК ваксините имат)? Ако си правят нови странични ефекти? Как се смесват лекарства без да са минали клинични изпитания за безопасност? Не за ефективност, която изобщо никой не я знае колко ще е, за БЕЗОПАСНОСТ!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам за магазините, но децата, особено големите ученици да продължат да учат онлайн!! Ако ги пуснете присъствено в настоящата обстановка, когато сме втори по смъртност, означава, че или сте абсолютно некадърни или брутални садисти и ще ви се търси отговорност!!
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да махат всички мерки и без това Слави и Радев,казаха, че няма Ковид и правителството го използвал за политически цели,е вече всичко е наред...няма пандемия
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините сега са в тестов период върху хората. Нали нямаше, кога да ги тестват, сега до една година ще стае ясно, колко са полезни и опасни.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се прекратят всички локдауни просто да задължат големите магазини да си сложат машини за пропускане, като се надвиши допустимия брой на посетители, просто машината не се отваря и толкова. Ама да се спазват правилата, не по ганьовски да са само на хартия.
6
1
 
5
 
! Отговори
някой преди 3 години
"Тръгнахме с под 30% доверие във ваксините, сега сме на 63% които искат да се ваксинират."Бе тръгнали сте, стигнали сте, по-добре си вижте с какви проценти сте тръгнали на миналите избори и сега с какви проценти ги "спечелихте" - това е по-истинско!!!
5
0
 
10
 
! Отговори
някой преди 3 години
Ангелов упорито отрича да признае, че в България има починали хора от ваксината на АстраЗенека. Със сигурност знам за поне трима-четирима души.1. Жената която почина в Пловдив.2. Гръцкия студент.3. Журналистът Георги Коритаров.4. Жена депутат от ГЕРБ.Да изброявам ли още, като сводката на генерал Мутафчийски за умрелите от коронавирус?Не, официално това се отрича.В Англия обаче официално са регистрирани 19 тежки реакции, 9 души от които са починали вследствие тромбози от ваксината!!!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не да забелязали проблеми, защото у над никой не ги проследява ваксинираните. Те с карантиниране то на заразените не могат да се оправят та камоли някой да следи за страничните ефекти.
3
2
 
6
 
! Отговори
G преди 3 години
Има един лаф: Трима като повторят една лъжа, и става истина. Валета е същата, голям маркетинг, голяма пропаганда, за да се продаде един експериментален продукт. Защо не казват колко от ваксинираните са починали? Или само рекламата е в полза на продукта?!? Кажете истината, нека се знае.От ваксинираните колко има отново постъпили в болница с нови проблеми?!?
2
3
 
6
 
! Отговори
Мара Отварачката преди 3 години
Ще отворят големите магазини .... но с повишено внимание!
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тръгнахме с под 30% доверие във ваксините, сега сме на 63% които искат да се ваксинират."Тръгнахте с 20% доверие, по едно време имахте 30%, сега пак имате 20% заради издънката с Зенека и постоянните лъжи. Къде ги видя тия 63%? В някой мокър сън докато Карамазов го е побутвал отзад за шести рунд ли?