Юрист: След Великден ще знаем кога и дали ще има правителство

Доц. Наталия Киселов пред Bulgaria ON AIR
9 апр 2021 22:01, Анисия Иванова
50

Предполагам, че другата седмица можем да очакваме заседание на новото НС. Това каза за "Денят ON AIR" преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова.

По думите ѝ след конституиране на парламентарните групи президентът може да премине към покани за консултации.

"Конституцията не е предвидила между първата и втората група по численост какъв да е срокът. Реалистично е след Великден да разберем какво ще се случи", обясни тя.

От думите ѝ стана ясно, че нито ден без правителство не може да остане държавата, затова и толкова стриктно са разписани сроковете.

"Нормално е втората политическа сила да запази мълчание, разговор не бива да се води през медиите. Нека им дадем време, за да разговарят без емоции. Свидетели сме на това, че голяма част от участвалите в изборите не оспорват резултатите", допълни преподавателят по конституционно право.

Според нея срокът, в който може да работи служебно правителство, е 3 месеца плюс няколко дни. Най-дълго управлявалото такова правителство е 102-103 дни.

"Дали е имало хаос, или не на изборите зависи от хората, участвали в организацията. Имаше проблеми с разнасянето на машините, някои хора се притесняваха от пандемията. Ролята на новия министър-председател ще е да знае правилата, но и да възстанови авторитета на НС. Евентуално намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 не би гарантирало по-качествена работа от тяхна страна", подчерта Киселова за Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е подмяна на вота на народа. Парадоксално.
8
6
 
7
 
! Отговори
до 9 преди 3 години
Много страх ви тресе да не се получи Бориесов 4:D Ами ..-четете Конституцията и ще разберете! Тука всеки си говори каквото иска. Едва ли има експерти между троловете.
7
4
 
6
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Не, че нещо друго, ама питам за един приятел. Може ли премиерът на БГ според Конституцията да не е депутат? Защото така всеки може да се представя като премиер на БГ.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Политическото бъдеще на България изглежда несигурно", пише агенция "Франс прес".До края на април ЕС ще замрази 29 милиарда лв. и ще видите кон боб яде ли магаре трева пасе ли !
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Викаш, ние можем да изкараме и без правителство 5 години. А като сняг заблъска и ревнеш, че няма работа кой ще ти е виновен?
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
hihi gurbetchiite si izbraha kuku da gi predstavliava v kletkata bg ... i si duhnaha v chujbinata ...
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намаляването на броя на депутатите няма да мине, това не е добър ход.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черепа поръча служебно правителство. Ако няма ще си търси рестото.
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЕЛГИЯ 2 ГОДИНИ СИ ИЗКАРА БЕЗ ПРАВИТЕЛСТВО И НИЩО НЕ ИМ СТАНА.