Осем язовира преливат, намаляват обема на някои

Речните корита трябва да са чисти, а не всички кметове се грижили
10
Осем язовира преливат, намаляват обема на някои
Снимка: МОСВ

Осем язовира преливат, но никой от тях не е опасен, съобщи  министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред bTV.

Още по темата
"Всеки язовир, който е пълен, за нас е потенциална опасност, защото в момента, в който прелее, речните корита трябва да са почистени, а не всички кметове и областни  управители са заинтересувани да ги чистят, чакат друг път да стане", каза Димитров.

Екоминистърът съобщи, че се извършва контролирано намаляване на обема на някои язовири, за да се освободи място за водата от снеготопенето.

"Камчия" е пълна, прелива и отива в язовир "Георги Трайков". Има вода за 4 години за промишлеността на град Девня. „Камчия“ за следващите две години има вода за всички. Язовир „Жребчева“, който миналата година беше 70 млн. вчера качи 300 млн. Надявам се на 360 да го спрем и да почнем да изпускаме водата през ВЕЦ-ове, за да може да има вода за следващите две години“, каза министърът.

"Бихме искали винаги да ги държим пълни догоре, но като се стопи снега - какво правим с излишната вода? Язовир "Искър" сме го свалили със 150 млн., защото имаме 200, което е едногодишното потребление на софиянци. Ние сме го свалили, защото в планината имаш 270 милиона в сняг, които трябва да преминат през София, без да наводни никого. Там е балансът - колко да свалиш, за да не остане празен и да поеме снега т планината“, коментира Димитров.

"Язовир "Студена" е пълен в момента. Там сме освободили 5 млн. ресурс, защото той има две деривации и две реки“, съобщи министърът и допълни, че язовир „Тичва“ има вода за четири години. Има много язовири, които преливат, много от тях, като този на река Струма, прелива целогодишно. Тогава водата отива в следващите язовири, но "проблемът е, когато водите отиват в реките", обясни Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Toto преди 3 години
Бойко: -- Добре че бях аз да ви напълня язовирите, иначе какво щяхте да правите.
6
0
 
0
 
! Отговори
До Справедливост преди 3 години
Относно последното изречениеКрановете и тръбите при язовирите само малко по-големшки от тия в домовете ни и няма как да се купят от железарията. Говорим за изпразнителни тръби в телата на яз.стени или при напорни тръбопроводи на ВЕЦ-ове. Там вътрешните диаметри почват от 40-60 см и могат и да надхвърлят 3-4 метра. Самите кранове тежат десетки кг до >20 тона и се задвижват със сервомотори. И са х 2.Така че, подмяната на 100-200 метра тръбопровод и кран с диаметър > 2-3 метра може и да е 1.5мл
5
0
 
3
 
! Отговори
Аквазоро преди 3 години
Язовирите преливат от герберастки сълзи.
4
1
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Туууулууууупите откриват америка, отново.!.
3
4
 
8
 
! Отговори
Стоян преди 3 години
Къде спахте досега. Започва снеготопене и ще прилеят. През януари ли да се топи снега? Сега рибата хвърля хайвер и като се източат язовирите ще изсъхне и няма риба.После ние рибарите виновни че сме взели маломерна риба или повече от позволеното. Или мислим за концесионерите.
2
5
 
9
 
! Отговори
Справедливост преди 3 години
Има едно Предприятие което Незабавно трябва да се закрие-!!! казва се ДПУСЯ!! източило е 500 мил лева за 2 години!!! Схеми и Корупция от ГЕРБ!! Ремонт на тръба и кран с нови -1.5 МИЛИОНА ЛЕВА!!
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МАЛЕЙЙЙЙ, АМА ЯЗОВИРИТЕ БЯХА ТОЛКОВА НАПОИТЕЛНИ ТЕМИ ЗА ВЪЗБУЖДАНЕ НА КОПЕЙКИН, СЕГА КАКВО ЩЕ ДЪВЧАТ...