Дончев: Сведохме политиката до песни и танци, а тя е решения

ГЕРБ готви състав на правителство, което да работи от първия ден
Обновена: 12 апр 2021 13:16 | 12 апр 2021 12:56, Камелия Цветанова
613
Дончев: Сведохме политиката до песни и танци, а тя е решения
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки че има малки шансове правителство на ГЕРБ да бъде подкрепено от новия парламент, партията ще предложи такова. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Той допълни, че брифингът на ГЕРБ е трябвало да се води от лидера на партията и премиер Бойко Борисов, но той е в серия от разговори с международни партньори.

Още по темата

Дончев увери, че ГЕРБ ще предложи правителство, което може да работи от първия ден и да гони целите, които партията си е поставила, въпреки малкия шанс то да бъде подкрепено. В състава на кабинета, който ще бъде предложен, ще има действащ министри, но и нови лица.

„Истината е, че избирателите дадоха много сложна задача на политиците“, призна той.
 
„Като че ли сведохме политиката до песни, танци, надвикване, а политиката е вземането на решения, при това тежки решения, защото нито едно решение не може да е обект на тотален консенсус. За да вземеш решение се иска да имаш мъжество и да носиш отговорност“, коментира Дончев.

Според него обичайно да бъде заобиколен първия на изборите не завършва добре.

„Властта тежи много и ако имаш крехки рамена, ще си счупиш гръбнака".

Бившият външен министър Даниел Митов обяви, че докладът на ОССЕ показва, че изборната администрация е работила адекватно и че правната рамка осигурява адекватна основа за провеждането на демократичните избори.

Според него обаче притеснително е това, че изборният процес е бил фокусиран върху личности, а не върху платформи.

„Този тип говорене продължава и сега, а страната има нужда от платформи и идеи за управление. Не може фокусирането върху една личност да е градивна политическа цел“, скочи той.  

„ГЕРБ спечели тези избори с огромна преднина пред втория и не може да бъде заобиколена в парламента. Въпросът е да има стабилно правителство, а не някаква амалгама от партии. В момента партии от ЕНП са готови да вкарат комунистите през задната врата, а не да преговарят със своята сестринска партия в ЕНП, това е въпрос който все повече ще набира скорост в Европа“, предупреди Митов.

„Лидерът на партията победител трябва да е кандидат за министър-председател, това е според мен“, коментира той.

„Когато опреден брой партии влязат в парламента, парламентарната демокрация ги задължава да търсят общи платформи на базата на политики, кой кого харесва или не харесва, това са вторични въпроси, които се преодоляват в разговор“, допълни Митов.

Той отсече,  че ГЕРБ е длъжна да състави кабинет и да влезе в разговор с всички останали.

Според него тежестта на ГЕРБ сред обществото е такава, че би било категорична грешка ГЕРБ да бъде заобикалян.

„Румен Радев има своята роля в управлението на задкулисни и не чак толкова задкулисни публични процеси. Очевидно е неговото желание да състави служебен кабинет, то просто извира от всяка пора на президентското тяло и не знам какво си представя, че ще се случи ако състави служебен кабинет“, настоя още Митов.

Той обвини държавния глава, че е излязъл от традицията на неговите предшественици да са до голяма степен обединители, които никога не се си позволявали до такава степен да разединяват нацията.

„Това също ще бъде наказано на следващите президентски избори. Радев ще се опит да да сглобява някакви неща, но ние помним Тройната коалиция, кой я сглоби и до какво доведе тя“, предупреди Митов.

Здравният министър Костадин Ангелов отсече, че България е получила голям брой ваксини срещу коронавируса заради авторитета на Бойко Борисов в Европа.

„Видях битка за всеки един българин“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


613
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
513
1
 
16
 
! Отговори
Габровец преди 3 години
Майката на това същество не я ли е срам какво .... е родила и възпитала.Попитайте габровци и за брат му къде е назначен,как и с какъв бюджет разполага да си харчи.
512
3
 
5
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
Азис , Кондьо, Мишо шамара Радо Шишарката , Хисарския поп , Сто кила , Ванко едно , бат Милко , Тони Стораро и цялата факултетска консерватория чакат представителство в Парламента! няма само вие да лапате !
511
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението е затвор за вас и гонене до дупка да върнете откраднатите милиарди!
510
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сведохте политиката до разходки с джипката и реклама за наша сметка.
509
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решения и отговорност-О.К! Поемете отговорност,че заради "доброто" ви управление страната ни е на 1 място по смъртност и на последно по раждаемост! Тези два факта достатъчно ясно показват колко добро е вашето управление! Като бонус нека видим и колко хиляди напуснаха страна за последните 10 години ,като с това показаха "доволството си" от вашето управление!
508
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ти, Дончев, какво решение взе за онлайн администрацията и съкращаването на безумната бройка от клатещи крака "държавни служители"????
507
3
 
18
 
! Отговори
решителен преди 3 години
Вземете общо решение Дончев и се омитайте бързо извън пределите на страната. И да не забравиш да си вземеш тиквата и *** с теб!!!
506
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Дончев: Сведохме политиката до песни и танци, а тя е решения"Плешо, вие сведохте политиката до просташки байганьовски изпълнения, а "решенията" ви са на проблемите, които вие сами създавахте заради собствената си некадърност и лакомия, и ги "решихте" за наша сметка.
505
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точен в оценката за опонентите на ГЕРБ ,но нищо не казва за "хайку поезията" на Боса си , за 10 годин управление ,не чуваме наред ли са Здравеопазване , Образование , Съдебна систима неща , в които всеки българин би трябвало да се чувства равнопоставен ?За 10г ,в други държави от ЕС постигна огромен напредък ,тук само чувахме ,че нещо трябва да се дооправи , още малко и ще стане "пирфектно", ама като казва Алеко все нещо не достига ,за да сме европейци..та и от вас баят "Басни" чухме бат Донч
504
4
 
7
 
! Отговори
станислав преди 3 години
Да работи от първият ден или да краде от първият ден.
503
2
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Политиката не трябва да е песни и танци, но не е и само схеми и кражби!
502
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БезпартиенСлушах ги глупостите на Слави и все повече се отчайвам от тъпите и глупави идеи, които предлага, просто не е истина какъв *** тип и какви глупости дрънка!Все повече започвам да имам чувството ,че Слави ще ни донесе страшна национална катастрофа,от която трудно ще се изправим някога!Слави е некакен гост в България и се вижда,че никой не го желае,въпреки,че го подкрепят официално!По-добре е ,Слави да се маха от политиката и другите партии да съставят правителство!
501
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие пък сведохте политиката до мутренски долнопробни изцепки. По-върла чалга от управление на герб няма.
500
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Половината от шлаката,която се е изнесла през Терминал 2 е гласувала за Слави!Толкова за изтичането на мозъци.
499
4
 
11
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Хм интересно е че лидера на ОПГ-то често сменя решенията... и винаги ги слага в бъдещо непроверимо време - до май ЩЕ има 3 милиона ваксинирани....
498
15
 
11
 
! Отговори
много ясно преди 3 години
ГЕРБ са длъжни да предложат правителство, защото народа гласува за тях.Това че на временно изпълняващия длъжността, това не му харесва ще се очисти на президентските избори наесен.
497
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пиянството на един народ. Ама после се изтрезнява...
496
8
 
8
 
! Отговори
Масква я люблю тибя преди 3 години
Искам да си намеря соцжендър за една нощ. Не е задължително да е като Васко или Аргиров, но да е сладък поне като Вигенин или Серж Станишев. Къде да влизам????
495
4
 
14
 
! Отговори
Нед преди 3 години
Ами задай си въпроса защо я сведохТЕ до там. ***
494
2
 
22
 
! Отговори
Ало, цифровизатора преди 3 години
Ще плати ли Информационно обслужване неустойки за неработещите машини за гласуване? Кога ще затворят тази паразитна компанийка?