Дончев: Сведохме политиката до песни и танци, а тя е решения

ГЕРБ готви състав на правителство, което да работи от първия ден
Обновена: 12 апр 2021 13:16 | 12 апр 2021 12:56, Камелия Цветанова
613
Дончев: Сведохме политиката до песни и танци, а тя е решения
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки че има малки шансове правителство на ГЕРБ да бъде подкрепено от новия парламент, партията ще предложи такова. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Той допълни, че брифингът на ГЕРБ е трябвало да се води от лидера на партията и премиер Бойко Борисов, но той е в серия от разговори с международни партньори.

Още по темата

Дончев увери, че ГЕРБ ще предложи правителство, което може да работи от първия ден и да гони целите, които партията си е поставила, въпреки малкия шанс то да бъде подкрепено. В състава на кабинета, който ще бъде предложен, ще има действащ министри, но и нови лица.

„Истината е, че избирателите дадоха много сложна задача на политиците“, призна той.
 
„Като че ли сведохме политиката до песни, танци, надвикване, а политиката е вземането на решения, при това тежки решения, защото нито едно решение не може да е обект на тотален консенсус. За да вземеш решение се иска да имаш мъжество и да носиш отговорност“, коментира Дончев.

Според него обичайно да бъде заобиколен първия на изборите не завършва добре.

„Властта тежи много и ако имаш крехки рамена, ще си счупиш гръбнака".

Бившият външен министър Даниел Митов обяви, че докладът на ОССЕ показва, че изборната администрация е работила адекватно и че правната рамка осигурява адекватна основа за провеждането на демократичните избори.

Според него обаче притеснително е това, че изборният процес е бил фокусиран върху личности, а не върху платформи.

„Този тип говорене продължава и сега, а страната има нужда от платформи и идеи за управление. Не може фокусирането върху една личност да е градивна политическа цел“, скочи той.  

„ГЕРБ спечели тези избори с огромна преднина пред втория и не може да бъде заобиколена в парламента. Въпросът е да има стабилно правителство, а не някаква амалгама от партии. В момента партии от ЕНП са готови да вкарат комунистите през задната врата, а не да преговарят със своята сестринска партия в ЕНП, това е въпрос който все повече ще набира скорост в Европа“, предупреди Митов.

„Лидерът на партията победител трябва да е кандидат за министър-председател, това е според мен“, коментира той.

„Когато опреден брой партии влязат в парламента, парламентарната демокрация ги задължава да търсят общи платформи на базата на политики, кой кого харесва или не харесва, това са вторични въпроси, които се преодоляват в разговор“, допълни Митов.

Той отсече,  че ГЕРБ е длъжна да състави кабинет и да влезе в разговор с всички останали.

Според него тежестта на ГЕРБ сред обществото е такава, че би било категорична грешка ГЕРБ да бъде заобикалян.

„Румен Радев има своята роля в управлението на задкулисни и не чак толкова задкулисни публични процеси. Очевидно е неговото желание да състави служебен кабинет, то просто извира от всяка пора на президентското тяло и не знам какво си представя, че ще се случи ако състави служебен кабинет“, настоя още Митов.

Той обвини държавния глава, че е излязъл от традицията на неговите предшественици да са до голяма степен обединители, които никога не се си позволявали до такава степен да разединяват нацията.

„Това също ще бъде наказано на следващите президентски избори. Радев ще се опит да да сглобява някакви неща, но ние помним Тройната коалиция, кой я сглоби и до какво доведе тя“, предупреди Митов.

Здравният министър Костадин Ангелов отсече, че България е получила голям брой ваксини срещу коронавируса заради авторитета на Бойко Борисов в Европа.

„Видях битка за всеки един българин“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


613
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
473
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата и придворните му дами на следващите избори да ходят да правят кампания в чужбина. Таман до тогава вече остатъкът от трудоспособното население вече ще се е изселило от феодалното владение на краля слънце. И там може да правят седянки, да плещят сказки и да просят власт. Дано им преседне всичко, което окрадоха и дано внуците им да го харчат за бело.
472
3
 
28
 
! Отговори
Дедо ти преди 3 години
Какви контакти имал Боко бе, чак ме напушва смях. Т'ва да не са ви контактите му с Алексей Петров и всичките бандити от крими средите. Като представител до този момент на българската държава нормално да има "контакт" със световните лидери, ама това не е личен контакт, а абсолютно служебен. Какъв личен контакт може да има той с някой световен лидер, като 2 думи на английски не може да каже, кафе не може да си поиска. Стига сте повтаряли лъжите, с които напълни главите на простия си електорат.
471
4
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До ДО 507хареса ми!-Тиквата бил завършил "ВУЗ"......Тоя "вуз" е КОМУНИСТИЧЕСКАТА МИЛИЦИОНЕРСКА ШКОЛА!!!!..ШКОЛА в Симеоново!!!..при това нефелията са бил натиснал за милиционер,но заради слабите му оценки и провала на изпитния тест, са го пуснали да са пише "пожарникар"....но виждам с "уважение",че и ти май си с "вишо образУвание"..
470
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега,аборигени ,разбрахте ли,че бандюгите от ГРОБ нямат намерение да връщат мандата на президента,а ще си направят "правителство на мАлцинството" и ще го видите тогава цирка - те ще си представят закони,мнозинството от опоненти(опозиция на мнозинството) ще си гласуват против,"вожда" ще си го мести в другия крачол и пак ще си управлява.Някой да е казал,че правителство на малцинството не може да управлява,ако законодателно не е поддържано - то ще си управлява по съществуващите закони!И толкова!
469
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ОПИТА И КОНТАКТИТЕ КОИТО ИМА БОРИСОВ ЕДВА ЛИ СА ПОД СЪМНЕНИЕ..... ЧАКАМ ИТН ДА ГИ ВИДИМ КОГА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ГАСНАТ ОТ КЪМ ГЛАСОВЕ.
468
9
 
8
 
! Отговори
ДО 507 преди 3 години
И СЛАВИ ТРИФОНОВ НЕ ЗНАЕ РАЗГОВОРНО ЧУЖДИ ЕЗИЦИ.... ДОРИ И ВИСШО ОБРАЗУВАНИЕ НЯМА.... А БОЙКО 1984г Е ЗАВЪРШИЛ С ОТЛИЧЕН ВУЗ СИМЕОНОВО.... 1985 1990 ДОРИ Е БИЛ ПРЕПОДАВАТЕЛ ТАМ.
467
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...ГЕРБ е трябвало да се води от лидера на партията и премиер Бойко Борисов, но той е в серия от разговори с международни партньори...Нали не може да се пътува бе Дончев! Какво преговаря - новия си адрес? На какъв език преговаря - Винету?Дончев, Дончев и за лъжа не ставаш!Добре, че скоро напускате!
466
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави трябва да търси други хора,а не тези дето си прочетоха написаното... С ветиринарни лекари и пишман специалисти по икономика и философия НЕ СТАВА.... Такива подводни камъни ще им подложат,че никой съд няма да може да ги оправдае.
465
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да наистина я сведохте, заради вас и подобни вам ***, хората гласуват за всеки ,само не и за честни мъдреци като вас!
464
3
 
8
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
със слави начело и чалга до дупка ще оправим държавата..
463
2
 
11
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
само славчо и компанията му няма да крадат, заедно с васил божков, който също не краде
462
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май желае да е кандидат за една седмица ,до като Радев даде мандата на Слави )
461
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека ИТН управлява и да се зблъска с ВЕЧНО НЕДОВОЛНИЯ БЪЛГАРИН...
460
3
 
11
 
! Отговори
шмatka преди 3 години
А бе, па,л,як ,а от вас не видяхме за дванадесет години нищо друго освен крадене ,крадене, крадене и лъжи ,лъжи и пак лъжи! До тук сте!
459
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно. Оставете умнокрасиви протестъри да управляват с РР и след няколко месеца ще вдигнат бялото знаме!
458
1
 
3
 
! Отговори
повтарям преди 3 години
PKP - каква ще е в новия проект на Герб? Майтап, вече и трибуквието за Цеца е забранено:))
457
1
 
2
 
! Отговори
Пекинска паtица преди 3 години
Абе, *** каква ще е в новия проект?
456
4
 
15
 
! Отговори
Факт преди 3 години
ГЕРБ сведе политиката до пладнешки грабеж и чужд слугинаж...
455
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да. Вие сте си виновни!
454
1
 
4
 
! Отговори
боже опази преди 3 години
До Анонименда не ти хрумна да сравняваваш Трифонов с Рейгън? *** до някое огледало и виж да не си си сложил чорапите вместо шапка!