Дончев: Сведохме политиката до песни и танци, а тя е решения

ГЕРБ готви състав на правителство, което да работи от първия ден
Обновена: 12 апр 2021 13:16 | 12 апр 2021 12:56, Камелия Цветанова
613
Дончев: Сведохме политиката до песни и танци, а тя е решения
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки че има малки шансове правителство на ГЕРБ да бъде подкрепено от новия парламент, партията ще предложи такова. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Той допълни, че брифингът на ГЕРБ е трябвало да се води от лидера на партията и премиер Бойко Борисов, но той е в серия от разговори с международни партньори.

Още по темата

Дончев увери, че ГЕРБ ще предложи правителство, което може да работи от първия ден и да гони целите, които партията си е поставила, въпреки малкия шанс то да бъде подкрепено. В състава на кабинета, който ще бъде предложен, ще има действащ министри, но и нови лица.

„Истината е, че избирателите дадоха много сложна задача на политиците“, призна той.
 
„Като че ли сведохме политиката до песни, танци, надвикване, а политиката е вземането на решения, при това тежки решения, защото нито едно решение не може да е обект на тотален консенсус. За да вземеш решение се иска да имаш мъжество и да носиш отговорност“, коментира Дончев.

Според него обичайно да бъде заобиколен първия на изборите не завършва добре.

„Властта тежи много и ако имаш крехки рамена, ще си счупиш гръбнака".

Бившият външен министър Даниел Митов обяви, че докладът на ОССЕ показва, че изборната администрация е работила адекватно и че правната рамка осигурява адекватна основа за провеждането на демократичните избори.

Според него обаче притеснително е това, че изборният процес е бил фокусиран върху личности, а не върху платформи.

„Този тип говорене продължава и сега, а страната има нужда от платформи и идеи за управление. Не може фокусирането върху една личност да е градивна политическа цел“, скочи той.  

„ГЕРБ спечели тези избори с огромна преднина пред втория и не може да бъде заобиколена в парламента. Въпросът е да има стабилно правителство, а не някаква амалгама от партии. В момента партии от ЕНП са готови да вкарат комунистите през задната врата, а не да преговарят със своята сестринска партия в ЕНП, това е въпрос който все повече ще набира скорост в Европа“, предупреди Митов.

„Лидерът на партията победител трябва да е кандидат за министър-председател, това е според мен“, коментира той.

„Когато опреден брой партии влязат в парламента, парламентарната демокрация ги задължава да търсят общи платформи на базата на политики, кой кого харесва или не харесва, това са вторични въпроси, които се преодоляват в разговор“, допълни Митов.

Той отсече,  че ГЕРБ е длъжна да състави кабинет и да влезе в разговор с всички останали.

Според него тежестта на ГЕРБ сред обществото е такава, че би било категорична грешка ГЕРБ да бъде заобикалян.

„Румен Радев има своята роля в управлението на задкулисни и не чак толкова задкулисни публични процеси. Очевидно е неговото желание да състави служебен кабинет, то просто извира от всяка пора на президентското тяло и не знам какво си представя, че ще се случи ако състави служебен кабинет“, настоя още Митов.

Той обвини държавния глава, че е излязъл от традицията на неговите предшественици да са до голяма степен обединители, които никога не се си позволявали до такава степен да разединяват нацията.

„Това също ще бъде наказано на следващите президентски избори. Радев ще се опит да да сглобява някакви неща, но ние помним Тройната коалиция, кой я сглоби и до какво доведе тя“, предупреди Митов.

Здравният министър Костадин Ангелов отсече, че България е получила голям брой ваксини срещу коронавируса заради авторитета на Бойко Борисов в Европа.

„Видях битка за всеки един българин“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


613
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
453
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията е ГРЕШКА!
452
2
 
14
 
! Отговори
Banderas преди 3 години
Мухи в главата ми пуска този господин! Умреха балъците дето верваха 13тина години!
451
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Антоанета Христова: "Слави Трифонов е майката, Карадайъ е бащата, Румен Радев е бабата на новото правителство."
450
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не го слушайте хора те просто искат да ви вменят комплекси и това е комунистически приом
449
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо ще се разправим с Тиквите, щото много са се ояли. После ще дойде ред и на БСП, ДПС и на разните отпадъци,дето останаха сега извън парлаМента. Ако Чалгарят стъпи на криво- и него ще го тричаме. Писна ни от вас,крадци и мошеници долни....Ще има пълна програма...
448
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дончев , чувал ли си за Рейгън ? Най успешния им президен от 40 години !
447
3
 
9
 
! Отговори
Бъдеще преди 3 години
Даааа, досега сме били последни в Европа , но пък бъдещето ни е - последни и в Африка. Татуираният бабуин , Чалгарят , изглежда като току-що слязъл от клона.
446
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ***, ако продължава така да се зъби и да се кара на народа, на следващите избори ГЕРБ няма и 15% да хванат.Пък оня другия - главатарят-вожд се крие като Пабло Ескобар вече над година, пък има претенции да управлява страната? Хоумофис-джипка мандат ли мисли да кара 4 години?ГЕРБ са се превърнали в циркова трупа и агонията им е пълна. Колкото по-бързо приключат с напъните, толкова по-добре за всички
445
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Томиславе, след като само вие знаете как се управлява защо 12 години ни държите най-бедни в ЕС?
444
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
добре де кой бяга от хубавото. Ако бяхте честни с нас народът а не да назначавате ваши хора за крадене на евросредствата примери много . Но това е достатъчно за да ви разберем и вие какви хубостци сте. Крадци от голяма класа няма наяждане много ми пука при това положение че сте много префинени политици ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ И ХУБАВА И ЛОША ВЪРШИ РАБОТА . Така че няма смисъл от брътвежите ви вече никой не ви вярва. От лакомия вие сами се прецакахте. СЛАВИ НЕ СЛАВИ вие дотам я докарахте ДУХАЙТЕ СУП
443
5
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
абе плешив,къде видя "песни и танци" бе,ИЗВЕЯНИК?!Още НИЩО не се е случило,но е ФАКТ,че ВИЕ-мутроотрепките,превърнахте "политиката" в СЛУГИНАЖ И КРАДЕНЕ!!!..вече не се издържа просташкатаим наглост!!!!...Не се издържа!
442
2
 
14
 
! Отговори
Вие сериозно ли? преди 3 години
"За да вземеш решение се иска да имаш мъжество и да носиш отговорност, коментира Дончев.- За кое понесохте отговорност през годините, г-н. Дончев? Вие и вашите колеги от коалицията ГЕРБ-СДС? Вие не намерихте виновен за горкото детенце починало от локва вода и стърчащи кабели а сте тръгнали да говорите за отговорност.Моля, нека г-н.Дончев да разгледа тълковния речник, според мен просто незнае значението на думата!
441
6
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Освен десете дежурни депутати,разбирам ,че имаме дежурен премиер и дежурната Цвета за начело в парламента.
440
2
 
4
 
! Отговори
Bp преди 3 години
д,р,о,н,о,в,е
439
3
 
12
 
! Отговори
Sk преди 3 години
Герб имаха малшанс да бъдат разкрити кражбите им, защото вече има дробове, а при Иван Костов, Сакскобурготски, Станишев и др. нямаше дори интернет. Те бяха същите крадци. Затова българите винаги живеем най_бедно.
438
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
Той е в серия от разговори с международни партньори.На какъв език води преговорите?
437
4
 
11
 
! Отговори
сведохте вие преди 3 години
ГЕРБ сведохте политиката до ликвидиране на цели отрасли от земеделието, Нулев икономически ръст последните 10 години, без моногобещаваното електронно правителство, бъкано калинки като теб Дончев.Последни по ваксиниране, челници по смъртност от вируса, и не само от него.
436
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да могат да ви настигнат тези от следващия кабинет, г-н Дончев. Вашата "политика" се заключаваше в пълнене на шкафчето на премиера с тестета от 500? и кюлчета злато. Такова нещо нито Костов, нито С.С. и С.Сакскобургготски правеха.
435
1
 
10
 
! Отговори
КЛ преди 3 години
От ГЕРБ усвоиха успешно похатите на БКП за пропаганда и промиване на мозъци. Дори си сложиха виден комсомолец начело на младежите в партията. *** и тъпигьози.Да бяхте усвоили поне как се строи, по БДС.
434
2
 
13
 
! Отговори
Виж ти преди 3 години
Отдавна,Дончо, я сведохте до непознати низости и опростачване. Ти сега ли го проумя, габровски кмете?