Неизвестни изпреварват водачи на листи, раздаден ли е мандатът?

Спекулации ли са преразпределените места, коментират специалисти
12 апр 2021 09:15, Петя Славова
37

Вече имаме дълго чаканите официални резултати от изборите. Знаем и кои кандидат депутати влизат в 45-ото Народно събрание.

С изключение на Бойко Борисов, който се отказа от депутатското си място, всички останали лидери на партии ще влязат в него. Резултатите от тези избори родиха повече парадокси от други години и някои кандидат-депутати изпревариха други от същия избирателен район с много по-малко гласове.

Още по темата

"Гласовете на партиите се събират на национално ниво и след това започва деленето по региони. Спецификата е, че първо се разпределят на национално ниво", обясни политологът Георги Киряков в "България сутрин".

По думите му се говори, че някои от партиите си преразпределят места, но това засега са само спекулации.

"Партиите подреждат водачите на листи, така може да се окаже, че един кандидат на двадесет и някое място може да измести водач. В европейски избори няма такава законодателна норма - гласът, ако не е отбелязана преференция, не се брои", посочи той за Bulgaria ON AIR.

Според него въпросът е дали в парламента се изпълнява волята на избирателите.

"Винаги ще се намерят експерти, които да съветват по-неопитните като депутати, не е проблемът в лицата. Проблемът е, че популярни лица се използват за привличане на гласове. Сега доц. Атанас Мангъров е едно от най-популярните лица, но това донесе само 0,5% за АБВ", обясни събеседникът на водещия Мирослав Димитров.

От думите на политолога стана ясно, че всяка система опитва максимално справедливо да разпредели гласовете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
3
 
! Отговори
1ва писта 2ра писта преди 3 години
водачи преследвачи листи,кандидати за мандати,Дявола Евангелиеторазлиства !!
5
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко е подставено лице. Лансираха го като лицето на властта, но сега като видяха, че силно му намаля рейтинга, го накараха да се откаже от депутатското място и ще си търсят друга кукла, която да показват по медиите. Най-вероятно ще изберат Слави.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, неизвестни, нали преди изборите се регистрират, как неизвестни.То все едно да се регистрираш като неизвестен.Я по-сериозно днеса...
3
3
 
9
 
! Отговори
Елементарно преди 3 години
Да се види откъде идват гласовете на преференциално избраните кандидати , да се поразпитат гласувалите знаят ли за кого са гласували и истината ще излезе.
2
4
 
6
 
! Отговори
№1 преди 3 години
Оставка и ти ставаш мин. председтел
1
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко се отказал...Жив да го оплачеш.Траур ще обяви ли?