Машинното гласуване затруднило работата на секциите

ЦИК ще предложи да има повече секции в чужбина
46
Машинното гласуване затруднило работата на секциите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Машинното гласуване по-скоро е затруднило работата заради сложните протоколи, смята говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Още по темата

"Ще напишем отделен доклад за машинното гласуване. Трябваше да се изработят сложни протоколи, които съдържат две бази данни. Машинният вот е изнесен в отделен протокол на сайта на ЦИК. Като цяло обаче е по-скоро затруднение. Изключително лесно се борави с него за тези, които желаят да гласуват с машина. Машината е машина. Дори и да е миксер, и той може да откаже. Ами като откаже какво правим? Трябва да има и резервен вариант. Не приемам аргумента, че това спестява разходи. Тези машини трябва да се поддържат, софтуера им да се актуализира и това не е никак евтино“, коментира той пред Нова телевизия.

„От ЦИК не знаем какво се случва във всяка секция в чужбина. Не беше зле да се поиска удължаване на изборния ден на места като Северен Лондон. Нещата биха се променили лесно, стига да се промени числото на броя секции за страни, извън ЕС”, каза още Димитров.

По думите му повече секции означава и повече персонал, който няма как да бъде подсигурен.

„Често се говори за гласуване по пощата или онлайн, но се изисква голяма подготовка. За да стане това всеки трябва да има изборен адрес”, поясни Димитров.

Той допълни, че от Централната избирателна комисия ще предложат да бъде увеличен броя на секциите извън България.

За видеонаблюдението в избирателните секции Димитров посочи, че към това предложение се подхожда твърде емоционално. „Да се прави нещо като стрийминг, това има един голям риск. Рискът е да се създаде образ в отделни секции, който няма да е благоприятен. Протоколът няма нужда се снима, той после е на сайта на ЦИК. Всеки член на комисия може да поиска да се забрани това. Има членове на комисии, които не искат да ги снимат“, подчерта още Димитър Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
1
 
! Отговори
FarAwayMan преди 3 години
До ВейхайвейДа, така е, възможни са технически проблеми. Тогава разбира се хартиените бюлетини ще бъдат fallback опция. Но само тогава. По отношение на предпочитанията на хората кой как да гласува... ами има хора, които биха искали да гласуват в интернет например. Или по пощата. Какво правим и с тях тогава? Като цяло смятам, че подобни масови процеси с обществена значимост трябва да са и максимално ефективни. Което предполага и унифициран подход при прилагането им.
19
2
 
8
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Ако не искаш да гласуваш машинно ще гласуваш електронно бе ! Имаш изборКъв ти е проблема
18
5
 
1
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До FarAwayManА който не иска да гласува машинно? Има и такива. А ако машината се скапе? И това го имаше. Какво правим. Има и още нещо. Чувах, че някои комисии са приключили по-рано, не са изчакали 20.00 часа. Ами ако са дошли хората и не са могли да гласуват? Много "ако" нали?
17
2
 
6
 
! Отговори
Феникс преди 3 години
Протоколите бяха направени по възможно НАЙ СЛОЖНИЯ НАЧИН който дър-така Мишо Константинов от БКП ГЕРБ можа да измисли. С хартията допълнително утежни и забави вписванията . Сега организираната престъпност на БКП се опитва да прехвърли вината на машинитеТова ли само успяхте да измислите бе другари !БО-/:КЛУЦИ
16
2
 
10
 
! Отговори
Истина преди 3 години
Никакво затруднение нямаше в никакви секции относно машинното гласуване и неговото приключване!Това са лъжи на платените от организираната престъпност която 32 години фалшифицира изборите и поддържа 12 годишния геноцид и тотслитарен режим на БКП ГЕРБ хунтата като фалшифицира грубо изборния процесЦелта е да се ДЕСКРИДИТИРАТ машините и отново всичко да си дойде по старо му с разнос НА чували коректори печатници в Костинброд подменяне и т н А с машини и ел гласуване нали се сещате че това няма к
15
2
 
9
 
! Отговори
Немо Продължение преди 3 години
И в добавка едно размишление "на глас":Значи мога да плащам, използвайки различни платежни системи в цял свят за секунда,мога с електронния си подпис да подписвам официално документи (вкл. сделки, данъчната си декларация в НАП).Мога да получа достъп до здравното си досие, осигурителния си статус в електронен вид, дори мога да получа данни от Търговския регистър, информация или услуги от Банки (БНБ включая).Може да ме преброят електронно, обаче да гласувам електронно НЕ МОЖЕ!А да помислим ЩО?
14
3
 
8
 
! Отговори
Истина преди 3 години
Никакво затруднение нямаше в никакво секции относно машинното гласуване и неговото приключване!Това са лъжи на платените от организираната престъпност която 32 години фалшифицира изборите и поддържа 12 годишния геноцид и тотслитарен режим на БКП ГЕРБ хунтата като фалшифицира грубо изборния процесЦелта е да се ДЕСКРИДИТИРАТ машините и отново всичко да си дойде по старо му с разнос НА чували коректори печатници в Костинброд подменяне и т н А с машини и ел гласуване нали се сещате че това няма к
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, бе затруднило.Нали дпс трябва да си пробутва фалшивите гласове от турция.Направо ви повярвахме.
12
3
 
14
 
! Отговори
Участвал в СИК преди 3 години
И кое му е сложното на машинното гласуване и приключване ? Защо лъжат тска ? Ще ви кажа ! Щото тези са платени от БКП ГЕРБ за да дискредитират мсшинния вот щото видяхте как математика на мафията КВа-зимодото Константинов не успя да фалшифицира КАКТО ТРЯБВА ВОТАНАПРОТИВ - трудоемко беше попълването от БЮЛЕТИНИТЕ -ХАРТИЯТА И ПРЕФЕРЕНЦИИТЕА НЕ МАШИНИТЕНие в СИК приключихме с машините и вписването им за 15 Мин. А приключването с хартията ни забави 2 часа
11
3
 
8
 
! Отговори
Участвал в СИК преди 3 години
И *** му е сложното на машинното гласуване и приключване ? Защо лъжат тска ? Ще ви кажа ! Щото тези са платени от БКП ГЕРБ за да дискредитират мсшинния вот щото видяхте как математика на мафията КВа-зимодото Константинов не успя да фалшифицира КАКТО ТРЯБВА ВОТАНАПРОТИВ - трудоемко беше попълването от БЮЛЕТИНИТЕ -ХАРТИЯТА И ПРЕФЕРЕНЦИИТЕА НЕ МАШИНИТЕНие в СИК приключихме с машините и вписването им за 15 Мин. А приключването с хартията ни забави 2 часа
10
5
 
9
 
! Отговори
Немо преди 3 години
Естествено че са затруднили работата!И на баба ми ще и се "затрудни работата" ако трябва да пише на Уорд, вместо на тетрадка!А проблема е другаде - при машините няма невалидни бюлетини (случайно или не съвсем случайно).Самото гласуване става за секунда и няма да се получават обичайните опашки които отказват част от хората да гласуват.Преброяването ще става за нула време и няма да има нужда да се мъкнат чували с хартия, като в суматохата да е възможно да се случват "случки" с протоколи и т.н.
9
2
 
14
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Така е, техника сложна........народ простт!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо избирателите да са затруднени се оказва, че комисиите по секциите били затруднени да би по-трудно да им излезнаха сметките.
7
3
 
10
 
! Отговори
FarAwayMan преди 3 години
За протоколите съм съгласен. Но не е в тях проблема, а в безумната идея да се комбинира машинно и хартиено гласуване. За това на следващите избори ( президентските евентуално ) само машинно гласуване.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя дедо кога е роден, не е ли вече за пенсия?Що се бута де не му е работата?Толкова ли е кадърен, че говорител на ЦИК е сложен пенсионер.
5
4
 
9
 
! Отговори
Сложно друг път преди 3 години
Некадърно го организирахтеСлучайно или нарочно
4
5
 
15
 
! Отговори
Яко лъжат преди 3 години
"Тези машини трябва да се поддържат, софтуера им да се актуализира и това не е никак евтино.То и цената на операционна система офис пакет и cad софтуеар е висока ама никой не минава на тетрадки.
3
3
 
16
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Що да е сложно бе?Я вижте как цяло село с неграмотни пътурнаци в Аскууско се справи и за половин час гласува машинно за ДъПъСъ!
2
5
 
10
 
! Отговори
Съгласен преди 3 години
Правилно ако откаже машината САМО тогава да се предлага опция за хартиена бюлетина.Статистически повечето няма да откажат. Две три резервни машини в Област. И малък брой бюлетини в най-лош случай.
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На калпава ракета и космоса й е крив.