Експерти: Още на старта се вижда ГЕРБ срещу всички, или всички са срещу ГЕРБ

Новите депутати се заклеха днес
15 апр 2021 22:20, Нели Христова
86

Новите депутати се заклеха. В първи ден - нови политически заявки и нови лица. Какъв ще е срокът на 45-я парламент?

В Денят ON AIR говорят социологът Кольо Колев и политологът Любомир Стефанов.

"Като изключим характерните детски заяждания, имаше и важни неща - видя се ясна заявка за създаването на правителство около така наречените партии на протестите. Така, че според мен ясно се очертава мнозинство. Големият въпрос е ще има ли правителство?", заяви социологът Кольо Колев в студиото на Денят ON AIR.

Според политолога Любомир Стефанов, БСП и ДПС не са предложили председател ,а са оставили ГЕРБ и ИТН да "премерят мускули"

"Такъв ще е боксовият мач - ГЕРБ И ИТН ще мерят мускули, "Демократична България" ще внася разум, а пък "Изправи се!Мутри вън!" ще бъде сопрано, на някоя от дамите, които там са водещи фигури. Един мандат както знаете, свършва", каза още Стефанов.

Социологът определи правителство на малцинството като орел, рак и щука.

"Най-устойчиви на земетресение са именно паянтовите конструкции, не бих казал, че е невъзможно да изкара един цял мандат. Колко дълго ще бъде - зависи от тяхното умение за диалогичност, така че да не създадат перфектната буря", категоричен е Колев.

А в старта на политическия ден, Стефанов обясни, че вижда - ГЕРБ срещу всички, или всички са срещу ГЕРБ.

"Ако денят се познава по утрото. Това е. Това обаче носи своите рискове. Виждаме, че ГЕРБ са нарочвани, за всичко което, не се е случвало в държавата", обясни социологът.

Относно мажоритарният вот, Колев обясни, че се използва от ГЕРБ като един от начините "да натиснат главата на ИТН над калта".

"И така, да торпилират възможността за съставяне на правителство. Подкрепа не може да се отхвърля, ако се създаде правителство, то ще се крепи от ситуативни мнозинства. Да вземем партийна субсидия от 1 лев - ще бъде много неприятно за много партии. ДПС, които внесоха подобен закон, биха могли да подкрепят това. Подкрепата на всяка една партия е достатъчна за формиране на мнозинство", категоричен е Колев.

И допълни, че е важно партиите да мислят за системата, а не да се заиграят в своите политически интереси.

"Това правителство ще трябва да внимава, ако иска да остане и да управлява по -дълго", каза още той.

И двамата са на мнение, че новият председател на Народното събрание Ива Митева, е експертна личност.

"Трябва да съдим по автобиографията, очевидно е пластичен човек, щом е успяла да се задържи толкова дълго време, което малко или много е добър атестат за тази позиция, тъй то председателят на НС е пръв между равни и трябва да намери баланса", заяви социологът Кольо Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Стефанов отговори дипломатично.

"163 души гласуват за нея - всеки заслужава шанс, надявам се да си върши работа по-добре", каза той.

Коментари предизвика и ваканцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Някой си говори с теменужките, друг с филадендроните...Разбра се това е разбираемо състояние на един властник, който пада от власт, един пътник, който се чувства неразбран и обиден. Но ако има достатъчно мъдрост би трябвало бързо да се отърси от това, и да се сърди на вселената, галактиката и да се върне там където му е мястото", коментира Колев.

От своя страна Стефанов определи решението на Борисов като "пореден ексцентричен  жест",  който удря по българския парламентаризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
5
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
всички срещу герб да ги смачкат като *** страхливецът борисов да го довлечатнасила в нс да дава отчет
60
4
 
9
 
! Отговори
? преди 3 години
За какво им е Борисов в парламента че вдигат толкова врява? Нали си депозира оставката! Очевидно са имали режисирано някакво шоу което той осуетява заради което беснеят. Очевидно "избранниците" на народа не разбират за какво са избрани и на ума са им съвсем странични схеми. Имат ли намерение отговорно да управляват или задачата им е да докарат служебното правителство на президента?
59
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Родината ни не е част от *** на ОПГ герб...е беше жертва 11 г....ще ви съдим Справедливо и Строго...ако сегашните се опитат да се измъкват под натиск от вън...стават съучастници...и тях ще съдим...Бог да пази България!!!Справедлив Свят!!!...или май.ата му!!!
58
3
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До ти да видишнеделко ама вие с ония...яне бре...с шкембето...с...сидеров пищова...с строителя на "китайски"дето нищо не спират...ами биков...всички тея те уволняваха бре...е купи ги...ами ония контрабандист...а марешки,дето го изнудвахте с гешев как сте щели да го съдите...предпочитаме Мая...има ли избори...за Мая...вие си ми плющете ченге минусите...за ценности иде реч...не за къщи в барселона и за офшорни или фалшиви снимки ...КТБ...вие вложихте парите на ДП,Божков на теб се отчита с СМС .
57
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До жалка картинаудобно забравяш,че чалгарят бойко возеше с правителствен самолет платен с нашите данъци...едни меса имаши само...меса!!!Чиста и Свята Република!!!
56
5
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
видяха се едни използвани герберски носни кърпички използвани и захвърлени от тяхното страхливо слънце слънцето тиква показа непукизма си към цялата си парламентарна група и вместо като достоен лидер да застане начело на групата си той се покри като страхливец без достойнстводали всички герберчета се събудиха със реалноста че са били използвани и захвърлени обслужвали нищо повече от едно голямо его на комплексара боко
55
7
 
10
 
! Отговори
жалка картина преди 3 години
Простолюдието и заблудените наивници допуснаха Чалгопитеците и уличната смрад да се докопат до парламента...
54
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербави мишки!Остава ви само да се молите за милост!
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименразочарованията предстоят бедна духом...надявате се на нови избори гроб айдуците,тогава Народа ни ще ви изправи пред жесток избор...ще родим нов диктатор...който не си поплюва...объркали сте Народа...прочетете Историята ни...матрял са майк.те ви простутоиращи с партийни секретари...Народа ни си "копа"нивите и ви гледа сейра...и няма шанс да слезете от дървото...Чиста и Свята Република!!!
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От колко години подлите бг сенатори канят Цезар в парламента.Но Цезар е хитър.
51
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ ще избягат от парламента.Вождът им избяга, те са само простти калинки.Ще стават все по-гладни и простти.
50
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слабаци. Вужда се страх в очите ви. Всички срещу герб ? Вие нямате ли партии , нямате ли лидери ? Все герб ви устата. Заприлипахче на жалка картина. Герб спечели изборите с 35% което означава, че ненса всипки срещу герб. А вие които се чудите, как да останете на клона :))
49
12
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
и за непознаващите психологията на Народа ни...както сте я подкарали Мая ще е бъдещият Министър-Председател на България...най-смела,най-радикална...ама тумор...само радикални решения...не можете да излъжете никого...не го вярвам,че гроб плаща на нечо.еци да работят против нея...тотално сте загубили представа срещу какво се изправяте...Народа на България сме...и нямате шанс гробарчета!!!
48
3
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
имаме си приоритети...нов изборен Закон,лустрация,смяна калинките в ЦИК,ревизия,Справедливи Закони за Всички,икономика,здраве...и най-вече адекватно образование...най-голямата грешка ще ви са нови избори...Народа ни ви създаде параграфа...изпитание...да ви видим дали сте искренни...нови избори са ...руска рулетка...страхливците биха се навели на мафията и биха се самоубили...те ще лъжат и заплашват...нямат друго..освен троловете и манипулациите,Чиста и Свята....!!!
47
11
 
11
 
! Отговори
ти да видиш преди 3 години
кво правителство бе , с мая общата , импексова , овчарите , плажуващият ицко , чалгара , тошко , фигуранта ?! айде малко по сериозно .
46
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алоооо чалгари ГЕРБ ли ще ви изпълнява референдума?!
45
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде сега, за ръчичка всички, последния да свали знамето и да угаси лампите!Славчо, Божков, Радко те ще Ви оправят, избрахте си ги, нама това онова!Тц Тц Тц!Къде акъл бе батко!!!???
44
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
21 Простиятнарод си простреля крака.
43
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големитепростаци във форумите, са фенове на БСП/Слави чалгата/Радев.
42
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Са че с_рете кръв, Славчо че ви оправи, са са!Бойко завинаги!