Радев започва консултациите за правителство на 19 април

Бъдещето управление не трябвало да е безпринципна коалиция
Обновена: 15 апр 2021 10:08 | 15 апр 2021 09:54, Камелия Цветанова
149
Радев започва консултациите за правителство на 19 април
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев съобщи, че понеделник ще проведе консултации за съставянето на правителство.

Според него обаче това не следва да е математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата.

„Когато всички са в управлението, народът е опозиция“, предупреди той новите депутати в обръщение към тях.

В случай, че Народното събрание не успее да излъчи кабинет, ще изпълня конституционното си задължение и ще излъча служебен, предупреди той.

Държавният глава коментира, че пред новия парламент стоят важни решения като първото е съставяне на правителство.

Още по темата
„Пандемията, икономическа криза, нуждата от интензивна модернизация на страната изискват оперативни решения“, предупреди той.

Според него е нужно излъчване на нов тип управление.

„Считам, че ще е силен знак, ако вие формулирате пакт за почтеност относно неминираните за управленски пост“, посочи Радев.

Той се обяви за промени в Изборния кодекс, засилен контрол на парламента върху харчовете на изпълнителната власт и особено на бюджетния излишък, за повече власт на местните власти, за силна прокуратура и защита на личното имущество.

Държавният глава се обърна към депутатите с думите: “Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушана гласа ви, вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не може да бъдете крепостни на никой политически лидер“.

„За много това е първа изборна длъжност и винаги ще се намери някой, който да ги упрекне в липсата на опит. Чувах същото, когато се впуснах в президентската надпревара, чувам го и сега, но това не била да ви обезсърчава. В политиката някои наричат опит своите грехове и да остават ненаказани, да търгуват с обществени и националния интерес в името на своето оцеляване.

Според Радев новите депутати наследяват институцията в дълбока криза.

„Миналото Народно събрание абдикира от действащия парламентарен контрол, системно се прилагаха процедурни техники за избягване на общественото обсъждане, утвърди се порочната практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на кабинет. Правният механизъм на миналия парламент достигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време, предлагайки нова Конституция“, коментира държавният глава.

„На нас се пада мисията да възстановите парламентаризма и първият тест за вас ще е възстановяването на реалния парламентарен контрол“, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета изказванията днес на всякакви стари и нови мунчвци в политиката и започвам да се питам дали днес не съм се събудил в някакъв паралелен свят на чалгарски кошмар
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 75Мунчо - "Удобно говорене за публиката." - както винаги, вече пета година.На удобното говорене му казваме "популизъм" - нещо друго освен надгробни речи и популизъм да сте чували от ***?Е, следващите пет години ще слушкаме как избаните от *** протестъри са си много готини, ама Боко е виновен за всеки техен екскремент - можем дори да напишем още сега нотите на бъдещите му печални "оратории".
84
23
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 94По времето когато премиер беше Филип Димитров аз ходих до САЩ на почивка.Откакто ГЕРБ са на власт съм ходил само до Сърбия и то без нощуване.
83
3
 
18
 
! Отговори
ОХ БЕ преди 3 години
До АнонименСлави спаси ни вярваме ти ......................Преди това трябва някой да спаси него самия. Ххахах
82
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По време на правителствата на БСПбългарина ИЗОБЩО не почиваше, защотоне можеше да си позволи.Ведна тогавашна анкета се оказа, че 49% от българите не почиват.Сега вече искате да може да ходи и до френската ривиера.
81
6
 
16
 
! Отговори
НЕБЪЛГАРИНО преди 3 години
До българинЯ да ми кажеш ти преди 1989 /ако още не си бил ембрион разбира се/ къде точно ходеше - на Ривиерата ли ? Стига бе. Ти сериозно ли. Нямаше мърдане от тук. ЗАВЕСА, и то желязна. И с каква кола - Ладичка, Москвич, Трабант ? Първо се осведомявайте, после пишете глупости.
80
7
 
18
 
! Отговори
коректив преди 3 години
Румбата ,пак се изпляка на метеното!
79
2
 
17
 
! Отговори
до 87 преди 3 години
Ами Бойко е по-добър от Радев в следното.Да кажеш, че бъдещото управление не трябва да е безпринципна коалиция е чист популизъм и ала бала.Почти всички партии преди изборите се клеха, че няма да се коалират с БСП и ГЕРБ.При съществуващата конфигурация това е невъзможно.С кого ще се коалират? За трите каки от Изправи се просто нямам думи.Те са си *** от БСП и това го знаят всички.
78
3
 
14
 
! Отговори
11111111111111111 преди 3 години
До АнонименСамо елементарни като Бочето хора може да го възхваляват,защото се припознават в него..........................Я по-полека миличък. Не ме познаваш, за да ми правиш психоанализа - апропо - това се отнася определно за слепците като теб - радев е едно поставено ***, нищоправец, чакащ заповедите на решетката. И пак повтарям - не ме определяй. А какъв си всъщност !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
77
8
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 51То па един стандарт, малей, малей!!! Българина оди на моренце по гръцко и по турско оти нема пари за Френската Ривиера! Направо швейцарците цъкат с език и си викат "Що не съм се родил в България да се радвам на хубав балкански стандарт и да ям салам "Стара планина"!!!Впрочем, къде видя да казвам, че Бойко Борисов е задължен да отиде лично в Народното Събрание да си подаде оставката?Казах само, че го е страх да отиде лично.Треперят му мартинките!!!
76
10
 
2
 
! Отговори
РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА Бълг преди 3 години
БОИКО Е МЕТРЕСА И ХАНЪМА НА ШИШИ .ШИШИ ДЪРЖИ В ДЕБЕЛИЯ СИ ДЖОБ И БОЙКОТО, И ГЕШЕФТА !...ЗАТОВА ИМЕННО ТОЙ Е ШИШИ !
75
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Бойко е пъти пред твоя т.н. президент- ушаткото може само да му диша прахта на Бойко."79,с какво Бойко е по-добър от президента? Има по-добро образование? Знае повече езици? Прочел е 1 библиотека книги? Само елементарни като Бочето хора може да го възхваляват,защото се припознават в него!
74
2
 
3
 
! Отговори
ШИШИ преди 3 години
Готов съм със служебен кабинет
73
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 84Визираш монолозите на Борисов, нали?
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези, които говорят дълго нищо и ме вършат.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един напълно нелегитименпарламент!
70
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57"Президента ни е върха. За пореден път ме изкефи, не чете от листчета словото си и не звучеше като махленска раздумка, това го могат само умните хора. Имаме страхотен Президент."Кухината *** си има стотина лозунги и клишета от комунизма, и си ги реди чинно и по тошовистки - защо му е да ги чете, като те са му в кръвчицата.Хайде пак дружно към Азия - там ни е мястото с чалга-комунизма, поне стотина години назад в историята!
69
9
 
6
 
! Отговори
с тия думи преди 3 години
Президентът Радев в парламента: В политиката някои наричат опит своите грехове и изкуството да бъдат безнаказани!Президентът го отвя Борисов с 200, че и отгоре!
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След тая дълга реч на Р. Радев. Може да очакваме и дълга реч от К. Нинова. Майсторка на говоренето без нищо конкретно. Следва и М. Манолова същата в празното говорене.
67
3
 
15
 
! Отговори
АЗ СКОРПИОНА преди 3 години
До Калеко АлекоСмешник - Бойко е пъти пред твоя т.н. президент- ушаткото може само да му диша прахта на Бойко.