Радев започва консултациите за правителство на 19 април

Бъдещето управление не трябвало да е безпринципна коалиция
Обновена: 15 апр 2021 10:08 | 15 апр 2021 09:54, Камелия Цветанова
149
Радев започва консултациите за правителство на 19 април
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев съобщи, че понеделник ще проведе консултации за съставянето на правителство.

Според него обаче това не следва да е математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата.

„Когато всички са в управлението, народът е опозиция“, предупреди той новите депутати в обръщение към тях.

В случай, че Народното събрание не успее да излъчи кабинет, ще изпълня конституционното си задължение и ще излъча служебен, предупреди той.

Държавният глава коментира, че пред новия парламент стоят важни решения като първото е съставяне на правителство.

Още по темата
„Пандемията, икономическа криза, нуждата от интензивна модернизация на страната изискват оперативни решения“, предупреди той.

Според него е нужно излъчване на нов тип управление.

„Считам, че ще е силен знак, ако вие формулирате пакт за почтеност относно неминираните за управленски пост“, посочи Радев.

Той се обяви за промени в Изборния кодекс, засилен контрол на парламента върху харчовете на изпълнителната власт и особено на бюджетния излишък, за повече власт на местните власти, за силна прокуратура и защита на личното имущество.

Държавният глава се обърна към депутатите с думите: “Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушана гласа ви, вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не може да бъдете крепостни на никой политически лидер“.

„За много това е първа изборна длъжност и винаги ще се намери някой, който да ги упрекне в липсата на опит. Чувах същото, когато се впуснах в президентската надпревара, чувам го и сега, но това не била да ви обезсърчава. В политиката някои наричат опит своите грехове и да остават ненаказани, да търгуват с обществени и националния интерес в името на своето оцеляване.

Според Радев новите депутати наследяват институцията в дълбока криза.

„Миналото Народно събрание абдикира от действащия парламентарен контрол, системно се прилагаха процедурни техники за избягване на общественото обсъждане, утвърди се порочната практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на кабинет. Правният механизъм на миналия парламент достигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време, предлагайки нова Конституция“, коментира държавният глава.

„На нас се пада мисията да възстановите парламентаризма и първият тест за вас ще е възстановяването на реалния парламентарен контрол“, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинДокато ГЕРБ бяха доминираща сила в Парламента НС беше "нелегитимно" според теб и шефа ти *** Фигурантски. Сега ИЗВЕДНЪЖ НС стана върховната държавна власт.Как станА тоя номер?
45
6
 
7
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Нещата отиват към служебно правителство, за това гееберунгелчетата *** на умряло. Знаят горките какво са надробили и какво ги очаква.
44
9
 
7
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
А Боко за пореден път показа, че е най-големия страхливец, продавайки оставка `дистанционно", защото знае, че жалка картинка в очите на народа, заставайки до Президента.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българин"Освен да се сдуши с БСП или да направи някоя друга безпринципна коалиция."ГЕРБ никога няма да се коалира с БСП, защото БСП са никои.А за безпринципна коалиция - гледай какво става в момента: всички спрещу ГЕРБ - от всички бои, "възгледи" и пр. а всъщност всички старите мафиоти. Нови от тях НЯМА, а се кълняха, че са лицето на "промяната".Къде са тия, дето ги използваха да киснат с месеци по палатките? Младите и умните? Там имаше някакви млади?Защо в парламента са Мая и Татяна?
42
8
 
7
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Разбира се, *** президента ше назнсчи служебно правителство за да изписти мафиозките структури на герб и да направи път на нови честни демократични избори
41
2
 
9
 
! Отговори
Аналфабет преди 3 години
до българинти май не си въобще българин, АСНО Е ЧЕ БАЦЕ ПРЕДЛАГА кабинет и вече каза, че не очаква да бъде гласуван, а СлаБи дори не предлага проект за правителство при толкова надувки и докога иске да се явява на избори докато събере 121 депутати
40
16
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 40Бойко така си плю на cypaта, защото показа че го е страх от върховната държавна власт - депутатите избрани от суверена на властта, българския народ!Ако не го е страх защо не дойде на живо?
39
6
 
4
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Кои не са легитимни ? ГербероСеерасите ли ? Ае чупката у леву
38
3
 
14
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
на фигуранта много му се иска да си назначи служебно правителство от послушковци . хаоса и поредната криза са ни гарантирани !
37
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мачкай Слави
36
21
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Много ясни и точни послания. Браво на Президента.
35
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най ми хареса, че Бойко не дойде е парламента и депозира оставката си дистанционно.Първо така за пореден път ги вбеси и второ им показа, че не са легитимни като власт пред народа.Браво г н, премиер!
34
3
 
4
 
! Отговори
ИТН преди 3 години
ще бъде интересно с 80 депутати, значи кворум ще има при 40+1 и ще се приемат закони ПЕЙ СЪРЦЕ
33
9
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
Бе вие какво искате бе? На какво се надявате? И на мен не ми харесва, че политическата ситуация в България е нестабилна, но това са фактите, приемете ги! Не си затваряйте очите и не си мислете, че живеете в Рая където всичко ви е розово!Обяснете как ГЕРБ ще може да състави читаво правителство с толкова малко депутати???Освен да се сдуши с БСП или да направи някоя друга безпринципна коалиция.Кажете открито: Вие за демокрация ли сте или за диктатура?
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
радев откакто обяви че ще се кандидатира за нов мандат се появява всеки ден по медиите, преди това го нямаше 3 месеца - спеше зимен сън
31
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави Трифонов президент
30
5
 
14
 
! Отговори
НИНОВ преди 3 години
до Българчекой ти каза, че трябвало лично пред Народното събрание трябва да подаде оставка, Бабикян ли или МаМая Галева, документите се завеждат в ДЕЛОВОДСТВОТО, това да не ти е реч на фигуранта, който иска хем промени в Изборния кодекс, хем да назначава служебно правителство веднага
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама, то и вие нямате мнозинство да управлявате.Защо народът не ви даде повече власт?
28
15
 
5
 
! Отговори
Гроби Таласома преди 3 години
Радев яко чиба гарнитурата на Бойкоратурата!;)))
27
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нефелен парламент, протестърите от сега говорят срещу него. Нали затова се търкаляхте по паважа?Или си мислехте, че за вас ще гласува целият народ, а за Бойко никой?Кой ви излъга, че разбирате нещо от политика?