ДБ внесе първия законопроект в НС - поправки в Конституцията

Предлага се сериозна съдебна реформа
93
ДБ внесе първия законопроект в НС - поправки в Конституцията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ДБ внесе първия законопроект в деловодството на НС. Това е промяна в Конституцията.

Според записаното в текста със закон трябва да се предвидят основания за лустрация на лица на висши публични длъжности.

Още по темата

Реално се предлага отстраняване от висши публични публични длъжности за период от 10 години в секторите: национална сигурност, отбрана, вътрешен ред и правосъдие. Лустрационните основания трябва да се прилагат за Министерски съвет, министерствата на отбраната, правосъдието, вътрешните и външните работи, в службите за сигурност, в съдилищата, прокуратурата, следствието, Висшия съдебен съвет, в Конституционния съд, както и в независимите контролни и регулаторни органи. Ограниченията трябва да важат също за експертния и техническия персонал, ако работят с класифицирана информация.

С лустрацията върви и “проверка на интегритета на кандидатите за висши публични длъжности, включително за тяхната лоялност към демократичните ценности и принципи". За това се предвиждат периодични "проверки за почтеност" на хората на висши постове.

Предвижда се намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет до 5 души и 15-членен орган. Осем от тях трябва да се избират пряко от съдиите, а председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд трябва да са членове по право.

Прокуратурата се предвижда да бъде извадена от ВСС и съдебният орган става "съдийски".

ДБ предлага още главният прокурор да се назначава и освобождава от президента по предложение на парламента с мнозинство от 3/5 от всички народни представители, а не от присъстващите в залата, като самият той ще се предлага от министъра на правосъдието или от 1/5 от депутатите. Мандатът на главния прокурор трябва да е 5 години.

Проектът на ДБ предвижда създаването на нов прокурорски съвет.

Освен това десните искат всеки съд и гражданин да могат да сезират Конституционния съд.

Въвежда се и статутът на индивидуалната конституционна жалба - всеки гражданин да може да сезира КС с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават негови права и свободи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Даниела преди 3 години
Не им давайте на тия смешници да барат конституцията, че ще направят повече поразии.
69
0
 
0
 
! Отговори
Добри преди 3 години
Христо Иванов се провали на времето като минситър на правосъдието и сега не очаквам нищо по-различно от него и групата му.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те до вчера не знаеха къде е парламента, сега се захванали промени в конституцията да предлагат ...
67
0
 
1
 
! Отговори
Тео преди 3 години
До Дрън дрън та плясМного добре казано! Само изглежда да има смисъл в предложенията им!
66
2
 
4
 
! Отговори
Деян преди 3 години
Искат още от първия ден да изглеждат работни, затова почнаха с предложенията. Ама Дб като като цяло са силни на предложения, но не и на реализирането им. Тогава никакви ги няма.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а бе ристьо те отдавна я приватизираха съдебната система. два камъка не останаха в тая държавица държавна собственост. големият брат защо те е спуснал?
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звучи добре, ама са малко депутати от ДБ
63
3
 
5
 
! Отговори
Коста преди 3 години
Като го прочетох това и като се сетих за провала на Христо Иванов като правосъден министър преди време и .......... Боже Боже!
62
0
 
1
 
! Отговори
майстор преди 3 години
Бързата работа срам за майстора
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демократичните ценности са най-различниЗа ГЕРБ са мутродемократичните ценностиЗа ДСБ, която е основата на Демократична България, това са костовашките демократични ценности, отречени от повечето хора в БългарияГрубо казано ценностите на демократите е да се краде, краде, краде, ....
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
проверка на интегритета на кандидатите за висши публични длъжности, включително за тяхната лоялност към демократичните ценности и принципи". Това другарският съд ли ще бъде?
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябва ВНС, ако се правят само определени промени в Конституцията и се приемат с квалифицирано мнозинство, т.е. 2/3 плюс 1.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 70Мне не трябва, ако имат мнозинство.
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За промени в Конституцията не трябва ли Велико народно събрание??
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ААААААААААА ХРИСТО ПРОДЪЛЖАВА С ПРОСТОТИИТЕ!!! Как ще сменяш главен прокурор с 3/5 бееее, че това са 144 депутата, ТОВА означава, че ГЕРБ+Патриотите+ВОЛА да бяха го сменили???? НЕ СТЕ ВРЕД БЕ!
55
3
 
17
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 3 години
Каква лустрация бе брат, че то 90 % от НС трябва да си тръгнат ... муахахах почти ме разсмя ...
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Баневице, ти ли си? Напиши се, че искаш да не те съдят и да ти върнат златния ***. На тебе, и останалите крадливи олигарси, много ви прече спец съда и спец прокуратурата, защо ли???? И, за да се впиша в модерния стил на мнозинството от депутатите: Искам на всички с повдигнати обвинения, без съдебно решение, да започнат да им режат ръцете, на площада пред Н.С., после главите.... Ще гледам с интерес.
53
6
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Да се обявят за невалидни всички фалшиви дипломи на завършилите в СССР петоколончици. Тогава може да го призная Ристю за десен.
52
6
 
14
 
! Отговори
Психодесни преди 3 години
Лустрация- да, но за какво!?За принадлежност към бившата партия столетница, дс структури и мафиотски кръгове е логично, но " периодично доказване на любов към демократичните ценности"!?Мислех, че само Москов е изтрещял с неговите пръстови отпечатъци в болниците, ама и другарите му са аслъ- фaшисти...
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жегаааа, жега, в центъра на София...