Комисия Ревизия ще проверява харчовете на властта за 10 години назад

Мая Манолова я поиска и я оглави
Обновена: 16 апр 2021 16:28 | 16 апр 2021 16:00, Камелия Цветанова
339
Комисия Ревизия ще проверява харчовете на властта за 10 години назад
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Народното събрание прие проект на решение за създаването на Временна комисия по проверка при разходването на средства от Министерския съвет и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за последните десет години.

Проекторешението за създаването на комисията бе гласувано с 214 гласа "за".

Още по темата

Първоначалният проект на решение предвиждаше създаването на Временна комисия по ревизията при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за последните четири години. Вносител на това предложение бе ПГ "Изправи се!Мутри вън!".
От името на вносителя Мая Манолова настоя, че отговорът на въпроса как са разходвани средствата, събрани от данъците на българските граждани, касае върховенството на правото и репутацията на България като най-корумпирана държава в ЕС. Ще покажем с тази комисия ценоразписа на скъпата клиентела на властта, заяви Манолова, цитирана от БТА.

В хода на дискусията Йордан Цонев направи редакционно предложение, комисията да направи проверка, а не ревизия, тъй като парламентът няма такива правомощия. Депутатите приеха и друга редакционна поправка, направена от Цонев, от обхвата на проверка да бъдат изключени пенсионните дружества и тяхното състояние, тъй като въпросните дружества вече са били подложени на стрес тестове от страна на европейските институции и освен това представляват частна собственост.

По предложение на Румен Христов от ПГ "ГЕРБ - СДС" депутатите приеха вместо последните четири години комисията да направи такава за последните десет години.

Депутатите отхвърлиха предложението, направено от председателя на ПГ "БСП за България" Корнелия Ниноваq до избирането на нов Министерски съве, парламентът да наложи мораториум върху отдаването на концесии, продажба на държавни и общински болници и назначение в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50 процента държавно участие.

Нинова заяви, че е готова да внесе въпросното предложение като отделно проекторешение, което да бъде обсъдено следващата седмица в пленарна зала. От парламентарните групи на ДПС и "Демократична България" посочиха, че е добре въпросът с мораториума да бъде в отделно проекторешение.

Мая Манолова /"Изправи се! Мутри вън!"/ оглави временната комисия по проверка при разходването на средства от Министерския съвет и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за последните десет години. Заместник-председател стана Георги Георгиев от "Има такъв народ".

Манолова беше избрана със 147 гласа "за" и 1 "въздържал се".

От ГЕРБ поискаха разделно гласуване на председателя и на състава на комисията.

Съставът на комисията беше одобрен с 217 гласа "за". За членове бяха избрани: от ГЕРБ-СДС - Дани Каназирева, Маноил Манев и Тома Биков, от "Има такъв народ" - Иван Хиновски и Пламен Абровски, от "БСП за България" - Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев; от ДПС - Йордан Цонев, Сергей Кичиков и Адлен Шевкед; от "Демократична България" - Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков; от "Изправи се!Мутри вън!" - Драгомир Ошавков и Андрей Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
0
 
1
 
! Отговори
Ванга преди 3 години
Герб когато влязоха във властта направо започнаха да работят, строят и изграждат България. Сега се опитват да ни правят на маймуни без никаква ясна цел и посока.
286
0
 
1
 
! Отговори
Майкъл преди 3 години
Мутрата мая вън от парламента.
285
0
 
3
 
! Отговори
До 296 преди 3 години
Божков е изнудвал и рекетирал Комисията по хазарта.По неговия начин,както регулираше тълпата на протестите.Сценките на Хаджи Генчо са по сценарий на Божката,компромати,мизерии,законови облекчения за него под натиск.Всичко започна когато удариха "ламята",но тя не е Борисов,а монопола на Черепа.Не бъдете наивни,корупцията е създадена от незаконно забогателите от мутренския период.Когато Гешев започна да им вади кирливите ризи,аборигена скочи и срещу него." Майките" какъв проблем имат с Гешев?
284
0
 
3
 
! Отговори
Сюндюк ААААмет преди 3 години
Вай, аллах, вай, гитти пара!
283
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви са тия неуравновесени хора в парламента луди спрете да ги излъчвате.
282
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
осъдихте ли ония лечител на здрави сърца от Пазарджик???ако не сте ,сте убийци като него!!!къде са ни ваксините...то милиони бе докарал борисов...ама от забранената в повечето държави,само факти,кого лъжете...имате погрешна представа за Народа ни...прочетете Историята ни и ако сте умни...ще се обесите...Бог да пази България...от пишурковци...от фили и фоби!!!
281
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
от 30 г. опитвате да променяте ценностите ни,обслужвате чужди интереси,децата ни са роби...изнасяте ги през ваши фирми...внуците ни растат без майки и бащи,нямаме икономика,нямаме справедлива съдебна,нямаме армия,полиция биеща деца по улиците и разнасяща дрога...енича.и не можещи да пишат,прокурори...то цацаров сподели,че са статистическа...ами зависими и необразовани са...калинки...болници...търговски дружества...животите ни са стока за вас и борисов..ама усвоявате...не можем ви се разплатим..
280
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До ДианаПарички викаш...да ама господарите ви печатат и ви раздават неконтролируемо...баба Стойна работила 40 г. вярваща,че го прави за просперитета на България...си няма ***...за Справедливост иде реч...та Борисов разполагаше с толкова власт и пари,че сега щяхме да сме Швейцария...да ама не...стабилни банки викаш...като КТБ ли,вие я ограбихте ние плащаме ограбеното...или лотарийте на Менда..700 мил.неплатени данъци...ама борисов прибра рекета от божков...божков го твърди...само факти...
279
5
 
5
 
! Отговори
Изправи се преди 3 години
Чалгари и комунисти - вън !
278
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо досега не са правени проверки на предишни управления?Или се прави от началото на прехода ,вкл. приватизацията и нека се види как удобните закони са довели до корупция и съсипване на държавата.Те се вторачили в Борисов ,а пропускат най важното ,какво е било преди 10 години и какво се постигнало дотук.Каква е била базата!Нека направят проверка и на тройната коалиция и на Костов и на Царя.Нищо не е започнало от преди 10 години,прехода е от 1989 г.Проверката да включва завареното и постигнатото
277
5
 
11
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Никой не може да реши дали едно управленско решение е добро или лошо извън обстоятелствата - смешни са тези опити за злепоставяне управлението на ГЕРБ! Факти, че сме в чакалнята на Еврозоната, че и заплати и пенсии се увеличиха до нечувано преди 10 години ниво, че банките ни останаха толкова стабилни при тази коронавирус криза, говорят сами по себе си за добро управление на финансиите! Явно някои хора не могат да правят нищо друго освен да смятат пари и си търсят приложение...См.еш.ки!
276
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
марш в анадола крадливи герберасти
275
7
 
8
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Братя Мутри Галеви плащат кампанията на мутрите вън
274
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това чудо невиждано, злобно и отмъстително наречено Манолова кой я пусна да припари до властта не ми е ясно. На нея й дай само да гони ББ до дупка, не да върши работа на което тя не е способна. Никога няма да му прости че я ритна като *** котка. Но се радвам че той не й играе по свирката. Ако трябва да сме честни изобщо не е необходимо подобно разследване. Досега нито едно правителство не е било разследвано. Защо точно това питам аз? За да уйдисаме на Манолова? А стига де!
273
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гнус, чалга и Да България. Каква я мислехме и каква стана.
272
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо няма да открият. Човеко си има документи за всеки похарчен милион. Това че са работили с надути цени за 1 км. 6 милиона ще го пишат в цените на материалите и работните заплати. Ако са плащали на работниците 800 лв ще ги пишат 3 000 лв. Ако кубик асвалт струва 100 лв ще го пишат 1 000 лв. Оди доказвай че немаш сестра. Човеко за да краде сигурно си е оплел кошницата не мисля че е баш токова пр..ост. Не че е и толкова умен ама сигурно е имало некой умник да го е съветвал.
271
8
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
И тези щели да ни управляват. Боже опази! Това ли беше най-важно? Световна криза е...
270
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Току - Че помня и БКП и те се чистиха и правиха ревизии!Те са проверявали верни другари, на кого са пропуснали да подарят куфарче (това е преносимо чекмедже, пълно с пачки пари).
269
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
както е тръгнало ще стане като в оная песен левовете в марки сменям аз .. и Гечев министър на финансите
268
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маяамата и компания имат около месец ама за това време ще грабят с две ръце много са добри в това