В НС за закриването на НОЩ- саботаж, абдикация, активно мероприятие

Депутати нападнаха Борисов за решението му
394
В НС за закриването на НОЩ- саботаж, абдикация, активно мероприятие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Остър отпор в парламента получи решението на премиера в оставка Бойко Борисов и министрите му за закрива на НОЩ.

Според председателя на ПГ на ИМВ Мая Манолова Бойко Борисов провежда наказателна акция спрямо българските граждани и пациенти, действайки на принципа "след мен и потоп".

Още по темата

Манолова коментира, че очевидно Борисов се опитва да избяга от отговорност и изтъкна, че той може да освободи представителите на НОЩ от работа, но не може да ги освободи от отговорност.

Тя отсече, че българските граждани искат да знаят защо България е станала шампион по смъртност.

По думите на Манолова статистиката е стряскаща, тъй като общият брой на починалите за 2020 година е над 18 хиляди души, от които регистрираните с COVID-19 са само 7756.

Премиерът дължи отговор - защо страната ни е на първо място по показател обща смъртност, както и анализ на причините и план за действие, изтъкна Манолова, след което посочи, че по коефициент на обща смъртност страната ни е на първо място в света.

Това не са изборите, коментира депутатът, припомняйки за така наречените "мъртви души" в избирателните списъци. Тук от тази трибуна премиерът и здравният министър в оставка дължат отговор на тези въпроси, се посочва в декларацията на "Изправи се!Мутри вън!".

Манолова посочи още, цитирана от БТА, че би следвало след закриването на НОЩ, парламентът да се произнесе, какъв ще бъде органът, който ще контролира кризата. Тя бе категорична, че хората се интересуват от това, как ще се управлява здравната криза оттук насетне много повече от споровете за оставката на кабинета.

Според ДПС закриването на НОЩ в този момент е абсолютно немотивирано, безотговорно, вид абдикация, защото все още не се преодолели кризата.

Според Джведет Чакъров по този начин се лишаваме от контрол върху пандемията като в същото време не са посочени мотиви.

Депутатът изтъкна, че са необходими адекватни мерки и трябва да има такъв оперативен орган.

Нищо не се предлага на мястото на щаба, а трябва да се внесе сигурност и спокойствие, подчерта Чакъров. Как ще се координират действията по отношение на пандемията до съставянето на ново правителство, попита той.

Правителството в оставка трябва да изпълнява всички свои ангажименти включително и по отношение управлението на ковидкризата, припомни депутатът. Този оперативен орган в такъв аспект беше необходим и внасяше яснота, допълни Чакъров като посочи, че към днешна дата сме на второ място по смъртност в ЕС. Здравната система полага огромни усиля в борбата с инфекцията, отбеляза представителят на ДПС.

Отговорност за политиката в системата на здравеопазването е на министъра на здравеопазването и на Министерския съвет, всички други органи имат помощни функции, отговори Даниела Дариткова от ГЕРБ.

ПГ "Демократична България" определи като "активно мероприятие за дестабилизиране контрола на пандемията" закриването на НОЩ.

Декларация от името на парламентарната група представи депутатът д-р Александър Симидчиев.

В нея се изтъква, че все още сме в активна пандемична ситуация с над 2300 новозарязаващи се дневно на седмична база, с почти 120 починали на седмична база и болници пълни с над 10 хиляди болни от COVID-19, от които над 8 процента в интензивни отделения и се посочва, че със закриването на НОЩ се абдикира от базисното управление на кризата.

В декларацията се поставят въпросите, какво е наложило това и какви мерки се предлагат в замяна и се посочва, че от съобщението на Министерски съвет, изобщо не е станало ясно, кой е взел това решение и какви мерки се предлагат в замяна.

НОЩ бе създаден преди година без да бъде активиран националният епидемичен план, припомни Симидчиев.
"Решението е в незабавно възстановяване на НОЩ с ангажимента всичката налична документация да бъде представена, за да може да има приемственост в по-нататъшния контрол на пандемията", се посочва в декларацията, представена от народния представител.

Необичайно е решението за излизане на Борисов в отпуск точно в деня за парламентарен контрол към него. На този фон новината за закриване на НОЩ изглежда като поредно решение в стил - "след мен и потоп". В случая става дума за заиграване с най-големите страхове на хората - тези за здравето им, каза Симидчиев.

"Приемствеността, връзката с нацията и отговорността с нея, са темелите на възстановяване на държавността, за което е цялото ни усилие в този парламент. Покрай политическото позициониране се губи нотката на хуманност, която и без това се губеше в последните месеци", коментира Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нали имате Мангъров, той ще Ви оправи.
270
3
 
29
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
до 307Ма на *** Манолова това й е нивото. Тя друго не познава. Нима не я помните от предни парламенти, или забравихме толкова бързо. Тя освен да плюе нищо друго не може. Тя не може да създава, само да създава комисии, пардон. Пълен смях е тая. Дано тъпанарите които я върнаха в парламента сега й се наслаждват, защото другите се срамуваме от нея.
269
16
 
5
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
НОЩ не ни трябва.Въпросът е защо му беше НОЩ на Боко и защо ручахме жабетата?И второ -предполагам, че за да се вземат европарите, е било поставено условие населението да се затваря и тероризира. Сега банкянският тьпигьоз по този начин ни вади от списъка на тези, които се водят пострадали от ковид, за да си отмъсти за това, че не го преизбрахме.
268
0
 
33
 
! Отговори
Корнелий преди 3 години
Ама защо ни е НОЩ? Нали вирис няма и маските горим, че ни пречат да говорим. Сега само си говорим, говорим, говорим.
267
23
 
3
 
! Отговори
ГЕРБforever преди 3 години
Приятели от ГЕРБ, лошото е, че на следващите избори губим гласовете от малцинството/ 300 000 / и на държавните чиновници8400 000/! За нас остават само откровените му/три)!
266
3
 
23
 
! Отговори
Въ прос че преди 3 години
- Мая, кой ще Ви подкрепи, като почти навсякъде кметовете в страната са от ГЕРБ ?
265
3
 
30
 
! Отговори
Александър преди 3 години
- Г-жо, Мая Манолова, кога ще спрете да беснеете? Като осъдите Бойко Борисов и жадната Ви за мъст душа се насити ли? България очаква - здравеопазване, икономика, повишаване на жизнения стандарт, задържане на младите хора, въвеждане на еврото. Вие за тези неща кога ще работите? Никой не Ви е упълномощил за селски кавги на това високо място.
264
3
 
31
 
! Отговори
anti-noviete-mutri преди 3 години
Като плюехте по Щаба и по генерала, беше ви гот, сега гащ*ите ви се разтрепериха, ааааа? Като сте толкова "яки" ми направете си ваш щаб от мижи*тур.ки като великия симитчиев и другарчето му мангъров!
263
2
 
2
 
! Отговори
До 303 преди 3 години
Ми нали има преференции бе ,тях са избрали избирателите.Не е луд кой яде баничката.
262
1
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Парламента има Нужда от Млади Хора - защо Мая манолова , Лъчо Мозъка , Караянчева , Деси от Дулово са ОТНОВО ДЕПУТАТИ ???
261
5
 
10
 
! Отговори
Хитър Петър преди 3 години
На геврека дуката маяма нолева тази песен съм я слушал и вече не хваща декиш - това е активно мероприятие!!
260
6
 
23
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Аз съм винаги против Правителството и Депутатите .Не одобрявам ГЕРБ и БСП Депутатите .Но сега останах втренчен - КОЙ и с КОЙ Акъл вкара Мая Манолова ????Питам гласувалите за Мая Манолова - Вие добре ли сте с Акъла ???
259
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ли са хората на,които ще разчита България за едно по-добро бъдеще? Или шайка кoмплeксари с реваншистки намерения и подбуди?
258
7
 
11
 
! Отговори
ЖороПърви преди 3 години
Интересно- много по-важни въпроси седят почти без коментари, но като се каже нещо срещу ГЕРБ-изведнъж следва някаква странна и нелогична активизация.
257
4
 
23
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ако новите партии се държат така просташки и обиждат в този храм на държавността по този начин на следващите избори Бойко Борисов ще се върне на бял кон. Кой каквото направи срещу себе си друг не може да му го направи
256
2
 
14
 
! Отговори
А С 50ЛВ КО СТАНА преди 3 години
До РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА Бълг- КАК СИ ПРЕДСТАВЯШ УНИЩОЖЕНИЕТО НА ГЕРБ- С БЕСИЛКИ, ЯЙЦА, ПАВЕТА, ЧЕРНИ ЧУВАЛИ- ВЗЕМИ СЕ САМОУНИЩОЖИ-ЛЕТНИТЕ ПРОТЕСТИ СВЪРШИХА- ЧАКАМЕ СИ ОБЕЩАНИТЕ ВИСОКИ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ С КОИТО НЯМА ДА СМЕ ПОСЛЕДНИ- АКО ЛИ НЕ ЩЕ ХВЪРЧАТ БАСТУНИ, ПРОХОДИЛКИ, БАБЕШКИ ПАМПЕРСИ/ИЗПОЛЗВАНИ И ОБИЛНО НАПОЕНИ/, УРИНАТОРИ И ДР ПОМОЩНИ СРЕДСТВА- ЧАКАМЕ И НЯМАМЕ ТЪРПЕНИЕ,
255
21
 
5
 
! Отговори
ГЕРБforever преди 3 години
Ние, от партия ГЕРБ се гордеем, че спечелихме 100 процента от гласовете във Факултето, Христо Ботев, Максуда и Столипиново!
254
17
 
4
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Бойко Борисов трябва да бъде разстрелян за причиняване на екологично бедствие в национален мащаб - под негово ръководство хиляди декари земеделска земя са унищожени.
253
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срам и позор,ако това е елита на България. Ще се окаже, че в парламента са събрани всички лидери на о'тпадъка в обществото.
252
2
 
6
 
! Отговори
Живко преди 3 години
Еврейският почерк. Самите те са си проклети и като дойдат на власт настава всеобщо Зло. Затова всячески пречат на всички други различни от тях хора да са на власт. Демонология - това демонстрира Мая Манолова. Дори да убие Борисов - какво добро Мая Манолова ще предложи на България? Нищо! Нейната цел е - против Борисов. Тя не мисли за българите. Бяс, в женско тяло.