Борисов разговаря с Ердоган, обсъдиха COVID-19

Турският президент поздрави премиера за победата на изборите
Обновена: 19 апр 2021 22:27 | 19 апр 2021 22:25, Красимир Ангелов
83
Борисов разговаря с Ердоган, обсъдиха COVID-19
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, като в разговора турският държавен глава е поздравил Борисов за  победата на изборите. Ердоган определи като впечатляващ успеха на ръководената от Борисов политическа сила, която на пети поредни парламентарни избори постига най-висок резултат, като същевременно носи вече година тежката отговорност за справяне с пандемията в страната, съобщават от правителствената пресслужба.

В рамките на разговора Борисов и Ердоган са обсъдили ситуацията с пандемията в България и Турция и изразиха надежда, че в най-скоро време опасността от COVID-19 ще отмине и условията за туризма и бизнеса ще се нормализират.

Премиерът Борисов изтъкна, че през изминалата 2020 г. се наблюдава значителен спад в туристическия поток между двете страни, вследствие на тежката световна здравна криза. Борисов изрази увереност, че това е само временен негативен ефект на пандемията, който може да бъде преодолян още през настоящата година, включително и с помощта на ваксинирането срещу COVID-19.

Министър-председателят посочи традиционно добрите отношения между България и Турция, които в последните години се развиват активно в дух на добросъседство и взаимно уважение. Премиерът акцентира върху отличното сътрудничество в областта на миграцията и върху нулевия натиск на общата ни граница. Борисов напомни, че преди година двамата с президента Ердоган се срещнаха в Анкара, където дискутираха именно справянето с миграционния натиск, така че да има сигурност и стабилност в региона.

Премиерът Борисов изтъкна още, че Турция е един от водещите икономически партньори на България. През кризисната 2020 година стокообменът между двете страни е почти 4 млрд. евро, а през същата година потокът турски инвестиции у нас е в размер на 18.6 млн. евро. Борисов изрази увереност, че с отминаването на пандемията икономическата активност ще започне да се повишава отново в подкрепа на просперитета и на двете държави.

В хода на телефонния разговор премиерът Бойко Борисов поздрави турския президент Ердоган по повод свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
21
 
! Отговори
Хората чакат преди 3 години
С години, сега всички планови операции са спряно, тоя лъжец можеше да се оперира и след като върне ключа от джипката
4
6
 
23
 
! Отговори
Нали е в болница преди 3 години
Може да говори с Ердоган, не може да отиде в Парламента
3
4
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Клетници....
2
18
 
5
 
! Отговори
Да видим чалгарчето преди 3 години
Как ще разговаря с Ердоган
1
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно отново ще предаде някакви клетници, които търсят убежище у нас.