Румен Радев: Не бързам със служебен кабинет, не съм архитект на коалиции!

Президентът започна консултациите за връчване на мандат
Обновена: 19 апр 2021 10:21 | 19 апр 2021 09:26, Камелия Цветанова
151

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев увери, че иска да разсее спекулациите, че бърза със съставянето на служебен кабинет и че не може да бъде архитект на коалиции, защото няма такива правомощия.

Държавният глава провежда днес консултации са партиите в НС, като първата от тях е с ГЕРБ, като сила след вота.

„Искам да разсея спекулациите, че бързам със служебен кабинет, напротив аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната. Всички участници в този процес трябва да работят в рамките на отговорността“, отсече Радев.

„Ние трябва най-бързо и оперативно да работим, така че да имаме действащ отговорен и работещ кабинет. Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление, аз нямам такива правомощия по Конституция“, коментира още президентът.

Още по темата

„Отговорността за съставянето на правителството е изцяло на парламента. Аз осигуряват платформа за диалог, така че да заедно да търсим най- доброто оперативно и устойчиво решение за България“, отсече държавният глава.    

От ГЕРБ увери, че са готови с правителство като за премиер предлага Даниел Митов.

„Очакваме, че в 45-ото в Народно събрание ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ ще бъде в опозиция, въпреки че сме най- голямата парламентарна група“, посочи председателят на ПГ на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Според нея първото гласуване за избор на председател на НС ясно показа разпределението на силите в парламента.

„Ние сме готови с предложение за състав на Министерски съвет, очакваме да връчите първо мандата на нас като победилата партия и очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент“, обърна се тя към Радев.
 
Тя отново припомни становището на партията, че е готова и за управление, и за опозиция, и за служебен кабинет.

„Не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи, нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет“, увери Атанасова.

„Трябва обаче всички парламентарно представени политически сили да намерим баланс, надявам се, че патосът който владее първите дни парламента, ще отмине и ще сме по - прагматични и ще вземем решения за България“, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинА защо сега ти не полагаш като техния асфалт, нали си вече на власт, покажи ни как е в Сърбия?Ама, то асфалт с хвърляне на яйца не се полага!
96
17
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 100Пропуснах само да отбележа, че Сърбия не е член на ЕС и като такава не разчита на европейско финансиране както разчита наш Джипко Бибитков!Къде изчезват тези средства?
95
6
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 100Бъркаш ме с комунистите, не ме бъркай!!!Няма нужда да пътуваме до далечни страни. Достатъчно е да отидеш в съседна Сърбия да им видиш техния асфалт (там също работи Щрабаг) и всички коментари са излишни!Една дупка няма да видиш! Магистралата от Ниш до българската граница е отдавна готова, като там има и тунели, докато в нашето равно софийско поле работниците на Бойко още се туткат и не правят нищо!
94
6
 
9
 
! Отговори
НИНОВ преди 3 години
ЕТО СЕГА ВСИЧКО СЕ ИЗЯСНЯВА, на прага с единия крак вече вътре и СГАФЧО не знае какво да прави, ами Болен е свободен и навит за правителство, също Хаджигенов и Румен Гечев, така и така ще съсипват всичко поне да е качествено, ако краделия беше на тяхно място вече да беше договори първите покупки
93
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 95Факт е, че ГЕРБ спечели парламентарните избори с разлика 9% преди вторите от ИТН. Протокола задължава президента да поздрави победителите, за 14 път, дори да не иска. Но, от Фигуранта на Черепа не може да се очаква да познава Протокола, Конституцията и добрия тон, напротив, доказа, че за 5 години не научи дори собствените си права и задължения, но не пропуска да взема заплатата си и да ползва привилегиите на поста му. Горко на България: чалгари, фигурант, мутреси и фекали в НС.
92
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От ИТН предлагат затваряне на ТЕЦ Марица Изток.
91
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинБе, то вашето разбиране за икономика го знаем - раздаване на необезпечени кредити на свои хора и фалиране на банки, както го правите и в момента.Икономистът Румен Гечев питай!
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 96Мечтай си!!!
89
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименД.Атанасова е толкова примитивна, че ако ѝ размениш обувките, няма да може да се обуе повече....
88
18
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
"Отговорността за съставянето на правителството е изцяло на парламента."Самата истина е това. Но явно ГЕРБ едва сега започнаха да стоплят, че загубиха властта.Ще го разберат явно по трудния начин.За съжаление, дори да има правителство, съмнявам се то да изкара цял мандат.Дали ще има избори наесен или след една година, трябва да сме готови за това.Няма да е лесно, но дано новото правителство разбере, че икономиката не се състои само от асфалт. А като се полага асфалта поне да е качествено!
87
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, тези които гласуваха за Славчо може и да не гласуват отново за него при следващи избори :)) Бойко си е пуснал пипалата навсякъде, Дългия не знае къде се намира и мълчи като пукал, остави Тошко да говори като Хитлер ..... :)) Може да греша, обаче като ги гледаш тази сбирщина у парламенто (за 6-те партии става на въпрос) почваш да се чудиш, дали не сме африканска държава :))
86
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ах, очаквала поздравления дуловската... За какво, ***?! За това, че България е най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС ли?
85
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта и за пазач на паркинг не става даже
84
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб ще съставят правителство. Корупционните им практики ,укритите данъци, които са масово разпространени сред депутатите ще продължат ,когато държавната администрация не санкционира данъчни измами или прилага двоен стандарт(едни наказва ,други не) Това са модерните политици усвоили само добрите приказки и всички ще работят за себе си и за сенчестата икономика.Нищо ново от десетилетия
83
5
 
19
 
! Отговори
До ПроСтоТо преди 3 години
Всеки БЪЛГАРИН иска край на хунтата бсп-дпс!!!
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На живо, ако искате да гледате консувтациите на Радев с ИТН, предават 24 часа и Дневник.
81
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Д. Атанасова се подигра с радеф!!!
80
0
 
9
 
! Отговори
ИЗБОРДЖИЯ преди 3 години
ка ли ще се почувства и за колко време ще се скрие, когато след изборите през лятото СГАФЧО събере само 31 депутата, защото хората му дават възможност да направи правителство, а не го пидкрепиха да им прави избори ДО ДУПКА
79
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Деса до вчера тропаше по банките в парламента като ***, сега се оплаква от патос.
78
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захариева ако беше русофилка щеше да убие всички по рейтинг, ама Господ като раздавал акъл Захариева била на модно ревю.