Румен Радев: Не бързам със служебен кабинет, не съм архитект на коалиции!

Президентът започна консултациите за връчване на мандат
Обновена: 19 апр 2021 10:21 | 19 апр 2021 09:26, Камелия Цветанова
151

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев увери, че иска да разсее спекулациите, че бърза със съставянето на служебен кабинет и че не може да бъде архитект на коалиции, защото няма такива правомощия.

Държавният глава провежда днес консултации са партиите в НС, като първата от тях е с ГЕРБ, като сила след вота.

„Искам да разсея спекулациите, че бързам със служебен кабинет, напротив аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната. Всички участници в този процес трябва да работят в рамките на отговорността“, отсече Радев.

„Ние трябва най-бързо и оперативно да работим, така че да имаме действащ отговорен и работещ кабинет. Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление, аз нямам такива правомощия по Конституция“, коментира още президентът.

Още по темата

„Отговорността за съставянето на правителството е изцяло на парламента. Аз осигуряват платформа за диалог, така че да заедно да търсим най- доброто оперативно и устойчиво решение за България“, отсече държавният глава.    

От ГЕРБ увери, че са готови с правителство като за премиер предлага Даниел Митов.

„Очакваме, че в 45-ото в Народно събрание ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ ще бъде в опозиция, въпреки че сме най- голямата парламентарна група“, посочи председателят на ПГ на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Според нея първото гласуване за избор на председател на НС ясно показа разпределението на силите в парламента.

„Ние сме готови с предложение за състав на Министерски съвет, очакваме да връчите първо мандата на нас като победилата партия и очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент“, обърна се тя към Радев.
 
Тя отново припомни становището на партията, че е готова и за управление, и за опозиция, и за служебен кабинет.

„Не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи, нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет“, увери Атанасова.

„Трябва обаче всички парламентарно представени политически сили да намерим баланс, надявам се, че патосът който владее първите дни парламента, ще отмине и ще сме по - прагматични и ще вземем решения за България“, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
7
 
6
 
! Отговори
ами преди 2 години
"патосът който владее първите дни парламента". То патоса си го създавате вие бе деси,не искате и не смятате да се примирявате,че най-вероятно ще сте опозиция,защото тази групировка е съзадена само да управлява. Помним какви ги вършехте през 2013-2014 г.,почханте да окаопвате,Горанката напусна защото не можел да храни семейство с депутатска заплата,добре че беше Доган,да снеме довереието към кабинета. В опозиция само за един цял мандат гласовете ще паднат на 400 хил.,а на по следващите...НДСВ
76
16
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
В сряда е НАРОДЕН СЪД 3.0 и край на ХУНТАТА
75
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на мен ми харесва Атанасова, защото колкото повече говори, толкова повече съсипва ГЕРБ и има потенциал да ги зарови. Нещо като Корнелия и БСП. :))
74
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 79Харесвам е Атанасова, единствения гербераст който ми допада :)) Мисла, че требват нови избори, щото гърбавите трудно могат да се заобиколят, не виждам как останалите партии ще се заобичат и направят кабинет :))
73
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Деса колко сладко го каза:"Г-н Президент по Ваше ръководство......". Не го нападат че случайно е попаднал в президенството.Ха-ха.Обърнаха палачинката.
72
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самия факт, че вчера бяха пратени гербери по телевизиите да повтарят едно и също- не ни е стра, не ни е страх показва какъв голям страх ги тресе заради хилядите далавери на министри и кметове.
71
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 80Нищо бе. Идеална е за продавачка на колбаси.
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върви се към нови избори. Останалото са дъра - бъра.
69
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо бе? какво и е на Десислава Атанасова?
68
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно Десислава Атанасова е най-доброто с което ГЕРБ разполага, щом е председател на парламентарната им група. Смятайте тогава какво е нивото на "експертите" им надолу по веригата. И това били хората, без които България щяла да се срине. Некадърни калинки са всичките до един и колкото по-бързо бъдат изметени от властта, толкова по-добре за България.
67
10
 
5
 
! Отговори
someone преди 2 години
До Баба ЦолаЕвропа не иска да инвестира и няма никога да го направи , нямат интерес от силна България , а от смучене на евтина работна ръка и лесен контрол на слабоумен елит. Ако са искали за 30 години тук щяха да излеят тонове инвестиции като в Полша , Унгария и прочие.
66
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
страх, страх, страх - новото мото на разпадащия се по места герб
65
4
 
3
 
! Отговори
Човекът преди 2 години
Игричките им нямат край във парламента остава и да затворят предприятия едно по едно и безработица агресията на едно със ръка да вървят да стане по хубаво прецакано
64
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Анонименние от ГЕРБ няма за каво да протестираме, ВИЕ ВЕЧЕ СЕ ИЗДЪНИХТЕ имате възможност и НЕ МОЖЕТЕ ДА СЪСТАВИТЕ ПРАВИТЕЛСТВО, а Бойко правИ правителства с Болен, с реформаторите, с патриотите, а всички преди избори са го обиждали и плюли на поразия
63
5
 
7
 
! Отговори
СЛАВИ СИ ПОИСКА преди 2 години
50% от ГЕРБ , не му ги дадоха. И той сам си ги взе! Това е вярно както е вярно ,че ЦСКА паднаха от царско село!
62
18
 
17
 
! Отговори
Баба Цола преди 2 години
Мутрата Радев, вкара мутрите отвън вътре! Сега вече лизунга "Мутри вън" орговаря на реалностите. А Европа само това чака. Ще ни каже "Вън Мутри"!!! И тогава ще видим инвестиции, пари и евро на куков ден. Ще си останем обслужващ персонал на богати руски туристи и поле за отглеждане на марихуана.
61
2
 
9
 
! Отговори
ИЗБОРДЖИЯ преди 2 години
до ХАХААХи какво им беше НЕЧЕСТНО НА ТЕЗИ ИЗБОРИ или ти отричаш масовото гласуване на младите хора за Слави Трифонов, май си дръта пипиланка
60
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1280Хаха, голяма смешка - гербаджии на протест. Видяхме ви миналата година, когато гербавите опитахте да "протестирате" в София като докарахте лелките с авробусите. С бой ще ви изгонят както предния път. Ще трябва първо да изместите столицата в Кърджали.
59
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Викам на един крадец "как си", той отговаря:- Мани бе, само работа, работа, работа
58
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебен кабинет е абсурд,, метежниците 200 дена бродиха по улиците, като таласъми и хвърляха яйца и препречваха пътя на нормалните хора, длъжни са да съставят работещо правителство. Нали разправяха че кораба потъвал без тях да почват да управляват, да не се мотат и пипкат.